Vi rådgiver om

nøgenbilleder på nettet

Vi rådgiver børn, unge og forældre om god og sikker adfærd på nettet, og hvad man fx kan gøre, hvis man har fået delt billeder uden samtykke

Børn og unge er hurtige til at tage de digitale medier til sig. De sms’er med vennerne, chatter med andre deltagere i computerspil og opretter profiler på forskellige sociale medier. De får som regel en masse gode oplevelser på nettet. Men der er også en risiko for, at de bliver fristet eller lokket til at dele nøgenbilleder med andre.

 

Fotos og videoer lever videre på nettet

En pige på 14 år fortæller: 'Han spurgte, om han måtte se mig nøgen. Bagefter skrev han, at han havde optaget mig på video. Og hvis jeg ikke gør, hvad han siger, så sender han den til alle, vi kender. Hvad skal jeg gøre?' Spørgsmål som dette tikker oftere og oftere ind i Red Barnets brevkasse på SletDet.

 

Gode råd til børn og unge om nøgenbilleder

Red Barnet vil gerne forebygge, at børn og unge deler intime billeder videre uden samtykke. Derfor laver vi en masse oplysning til børn, unge, forældre og fagfolk om emnet. Fx findes der i hæftet 'Nøgen på nettet' konkrete værktøjer til børn og unge om, hvordan de genvinder kontrollen og sikrer sig et godt digitalt rygte fremover.

 

Tal åbent og gem beviser på overgreb

Det er vigtigt at tale åbent med barnet eller den unge om, at han eller hun har delt nøgenbilleder. Hvis han eller hun er blevet truet eller lokket, er det vigtigt at gemme alt bevismateriale – chatsamtaler, emails etc. Herefter kan politiet eller Red Barnet rådgive om, hvorvidt en politianmeldelse er relevant.

Brug rådgivningen SletDet

Vi har åbnet en online-rådgivning, som skal hjælpe de desperate og bange børn og unge, som har oplevet, at eksempelvis nøgenbilleder eller videoer af dem er blevet delt imod deres ønske. Rådgivningen hedder SletDet og støtter børn og unge med rådgivning og konkret hjælp til få krænkende billeder og videoer fjernet fra internettet.

Gode råd om digitale overgreb hos SikkerChat

Børn, forældre og fagfolk kan også finde viden om børn og unges risiko for digitale seksuelle overgreb på Red Barnets og Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside SikkerChat. Her er der også en masse viden om de sociale medier generelt og regler for god opførsel på nettet.

Vejviser til forældre

Forældre kan føle sig utilstrækkelige til at guide deres børn digitalt, fordi selv mindre børn ofte er mere teknisk kyndige. Men dialog er vigtigere end teknik. Ligesom i trafikken har børn behov for, at mor og far holder dem i hånden, viser vej og lærer dem at styre uden om farerne. Derfor har Red Barnet været med til at udarbejde Din digitale vejviser, som klæder forældre på til at blive gode digitale vejvisere for deres børn.

SMART-reglerne

Gode råd til børn og unge, så de får en god og sikker adfærd på nettet:

  • Sæt grænsen

  • Mød ikke en net-ven alene

  • Anmeld ulovligheder og snyd

  • Respektér andre

  • Tal med en, du stoler på