Uddannelse og skolegang

Uddannelse og skolegang er nøglen til en bedre fremtid

Selvom alle børn har ret til at gå i skole, har over 222 millioner børn i kriseramte lande ikke adgang til ordentlig skolegang, hvor de kan lære at regne og læse. Et tal der er steget markant på meget få år, og som blandt andet forværres af klimaforandringerne. Derfor fokuserer en stor del af vores arbejde på at sikre børns ret til skolegang.

Uddannelse skaber nemlig en bedre forudsætning for børns fremtid. Særligt for piger kan uddannelse gøre en væsentlig forskel for deres muligheder senere i livet. For hvert år en pige går i skole, stiger hendes potentielle indkomst som voksen med 12 procent. 

Men når et land rammes af for eksempel krig, konflikt eller klimarelaterede katastrofer, tid ud over børns skolegang. Enten fordi skolerne bliver ødelagt, fordi børn og familier må flygte, eller fordi fattigdom tvinger forældrene til at sende deres børn i arbejde fremfor skole.  

Derfor er uddannelse altid en del af vores indsatser for børn i de skrøbelige og kriseramte lande, vi arbejder i. I samarbejde med lokale partnere og myndigheder opretter vi blandt andet midlertidige skoler i flygtningelejre, som for eksempel i verdens største flygtningelejr, Cox Bazar i Bangladesh. Andre steder genopbygger vi skoler, sørger for undervisningsmaterialer eller betaler for børnenes skolegang, så forældrene får råd til at sende deres børn i skole.

I 2022 hjalp Red Barnet mere end ni millioner børn og unge med at komme i skole.

Billede af Helle Gudmandsen

Jeg er bekymret over at se, hvordan de mange kriser og konflikter i stigende grad stjæler børnenes fremtid og deres muligheder for at skabe et godt liv.