app til forældre om børns digitale verden

So.Me.Dig.Mig

Vil du blive klogere på dit barns digitale liv?

Vi ved, at mange forældre gerne vil tale med deres børn om børnenes liv på digitale medier. Men en del forældre føler sig usikre og i tvivl om, hvad de skal gøre, fordi børnenes digitale liv foregår i en 'hemmelig' og lukket verden, som de ikke kender. 

SoMeDigMig er en app, der skal inspirere forældre og børn til at have gode samtaler om børnenes digitale verden. Forhåbentligt kan det betyde, at samtaler om børnenes digitale liv bliver en naturlig del af hverdagen.

Appen har mere end 400 udfordringer, dilemmaer, sjove og alvorlige spørgsmål, som I på skift skal svare på. De handler om alt fra sociale medier og spil til regler, memes, selfies og emojies. Pas på - I risikerer alle sammen at blive klogere 😉

4 gode grunde til at bruge SoMeDigMig

  • Mere end 400 udfordringer, dilemmaer, sjove og alvorlige spørgsmål
  • I kommer til at grine, undres og tænke store og små tanker 
  • Kom tættere på dit barns digitale liv
  • En genvej til sjove og lærerige samtaler og samvær med dit barn

Sådan downloader du

  • Hent appen i AppStore eller GooglePlay
  • Prøv at kigge den igennem alene, så du forstår, hvordan den virker
  • Spil sammen med din familie, når det passer jer (vi anbefaler at I afsætter 20-30 minutter)

gode tips til at bruge SoMeDigMig eller se nedenstående præsentation af appen med Jon K. Lange, tidl. seniorrådgiver hos Red Barnet.

Målgruppen for appen er forældre og deres børn i alderen mellem 9 og 14.

Det er stor forskel på, hvornår børn får deres første mobil, og hvor interesserede de er i den digitale verden i det hele taget.

Som forælder er du den, der bedst kan vurdere, om appen er relevant for dit barn og din familie. Hvis du er i tvivl, så anbefaler vi, at du downloader appen og på egen hånd kigger spørgsmålene igennem. Appen er gratis, og du vil meget hurtigt kunne få en ide om, hvorvidt dit barn vil være interesseret eller ej. 

Husk endelig, at når I spiller, så kan I ALTID springe spørgsmål over, som ikke passer til jer. Det er ikke snyd! Det handler om at have det sjovt og få gang i gode samtaler – og ikke om at bryde hovedet med spørgsmål, som ikke er relevante for dit barn.

Man skal være minimum to personer.

I appen kan man oprette op til 8 deltagere/avatarer, så hvis I er flere, så må nogle være på hold sammen.  

Husk på, at jo flere deltagere der er, jo længere tid kommer den enkelte til at vente på at få lov til at svare.

Det bestemmer I helt selv. Det er vigtigt, at I finder ud af, hvad der fungerer for jer.  

Vi anbefaler, at I afsætter 30 minutter, første gang I prøver appen. Efterfølgende vil mange sikkert kunne spille på 15-20 minutter.   

Det afhænger blandt andet af, hvor mange deltagere I er. Det er sjovest at bruge appen, hvis alle får mulighed for at svare. Så hvis I er mange deltagere, skal I beregne lidt længere tid. 

Jo mere erfarne I bliver, jo kortere tid behøver I til at bruge appen.  

Vi anbefaler, at I aftaler, hvor længe I vil spille, inden I går i gang. I kan fx aftale, at I spiller i 20 minutter. I kan også aftale at spille et bestemt antal runder (en runde har ti spørgsmål) eller at I spiller indtil hver deltager har svaret på tre spørgsmål. 

Vi gemmer ingen personlige data om dig. Google og Apple indsamler data om, hvor mange gange appen downloades, og hvilken type mobil der henter den. Desuden kan vi se, hvor lang tid appen generelt bruges.

Du skal have en smartphone, der har enten IOS eller Android som styresystem. 

De ældste versioner, som appen virker på er iOS 12.1 og Android 7.0 Nougat.

Appen er gratis, og du skal ikke bruge penge på opgraderinger.

Vi håber, at vi i fremtiden vil få mulighed for at lave en opdateret udgave af appen, fx på baggrund af input fra alle jer, der bruger den. I så fald vil den nye version også være gratis.

SoMeDigMig er udviklet af Red Barnet i samarbejde med Fjord og Accenture

Red Barnet har selv prioriteret at lade enkelte medarbejdere bidrage til projektet. Det gælder fx børnefaglig ekspertise i forhold til indholdet i appen.

Et af Red Barnets vigtige arbejdsområder er at sikre trivsel i børns digitale liv. Det kan vi blandt andet gøre ved at hjælpe forældre med bedre at forstå og tage aktiv del i deres børns liv med digitale medier. For når børn mærker, at deres forældre kender og forstår den digitale verden bedre, så er børnene mere trygge og er mere tilbøjelige til at søge hjælp, hvis de fx oplever mobning eller noget andet ubehageligt på nettet.

Her er et lille udvalg af de mere end 400 spørgsmål, du finder i appen So.Me.Dig.Mig.