Materialer til forældre om børn og unges onlineliv
Her kan du finde materialer og gode råd til at tackle børn og unges konflikter på nettet.
Mange forældre føler sig ikke klædt på til at tackle børns konflikter på nettet. Det kan være en udfordring at fordele ansvaret mellem skole og forældre, når der opstår konflikter online.
Derfor er der god grund til at støtte forældresamarbejdet på dette område.
Unge og nøgenbilleder
I Red Barnet får vi flere og flere henvendelser fra børn og unge, som har fået delt intime billeder af sig selv. Det kan være en meget alvorlig situation for den unge, som kan kræve psykologbehandling.
Derfor har Red Barnet i samarbejde med Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge lavet folderen 'Har du været nøgen på nettet?' til de unge.
Vi har også udgivet hæftet 'Når børn og unge deler intime billeder på nettet' i samarbejde med Center for Digital Pædagogik, Medierådet for Børn og Unge, SSP Samrådet og Det Kriminalpræventive Råd.
Har du været nøgen på nettet?
Folderen giver konkrete råd til, hvordan børn og unge genvinder kontrollen efter, at et intimt billede er blevet delt.
Når børn og unge deler intime billeder på nettet
I hæftet henvender vi os til voksne, for både undervisere, pædagoger, politi og forældre kan have udbytte af et mere nuanceret blik på det ’digitale teenageværelse’. Du kan med fordel læse hæftet som fagperson for at blive klædt på til situationer, hvor et barn eller en ung fortæller dig, at de har fået delt billeder uden deres samtykke.
Hent 'Når børn og unge deler intime billeder på nettet' (pdf)
Sex og grænser
Puberteten er en periode med store omvæltninger, og i overgangen fra barn til voksen er de unge både søgende og sårbare. Nettet er et sted, hvor udsatte unge kan udtrykke sig og finde forståelse – men det indebærer også risiko for, at den unge kan få overtrådt sine grænser.
Sårbar og søgende
Hæftet 'Sårbar og søgende' henvender sig til fagfolk, der arbejder med anbragte børn, som er en særligt udsat gruppe på nettet. I hæftet finder du blandt andet:
- Dialogøvelser om blandt andet sex og grænser på nettet
- Information om grooming
- Information om unges selvproducerede seksuelle billeder
- Indføring i relevante paragraffer i Straffeloven
Hæftet er blevet til i et samarbejde mellem Red Barnet, Plejefamiliernes Landsforening og LOS – Det Private Sociale Tilbud.
Se 'Sårbar og søgende (bladrevenlig udgave)
Hent 'Sårbar og søgende' (pdf)
Forældremødet
Brug disse dilemmaer på forældremødet til at få gang i diskussionen om børn og unges sociale liv med medier.
Spil
Din søn bruger meget tid på at spille computerspil. Det bekymrer dig, at han ikke er ude og spille fodbold. Efter skole sidder han på sit værelse og er helt opslugt af at spille. Faktisk spiller han tit flere timer hver dag og har nærmest ikke tid til at spise aftensmad eller lave lektier. Din søn siger selv, at han hygger sig rigtig meget og er sammen med sine kammerater om spillet.
Konflikter
Din datter Emilie og hendes klassekammerater skriver meget sammen på snapchat. En dag viser Emilie dig en besked fra en af hendes veninder fra klassen. Der står 'Helt ærligt, du er nok bare den vildeste luder.'
Hadeprofiler
Din søn fortæller, at nogle drenge fra klassen har lavet en Instagram-profil om en klassekammerat, der hedder Klara. Han siger, der står, at Lisette er 'mega-nederen', og at flere fra klassen har skrevet kommentarer på siden.
Facebook
Din datter er 13 år, og efter hun har fået en Facebook-profil, bruger hun meget tid på at chatte med veninder, lægge billeder op og kommentere på vennernes væg. Du er også selv venner med hende på Facebook. Siden sidste uge har Sofie fået 10 nye venner, og du kender ikke halvdelen af dem.
Facebook
Din søn er 11 år og vil gerne have en Facebook profil. Han siger, at næsten alle de andre i klassen har profiler, og han har set, hvordan de deler billeder og spil derinde. Du ved, at Facebooks officielle aldersgrænse er 13 år.
Møder
Din datter er 14 år og har mødt en dreng på nettet. De har talt sammen i et par måneder, og hun har ikke fortalt så meget om ham, andet end at han er rigtig sød og sjov og lige er fyldt 18 år. Nu vil din datter mødes med ham, og hun vil ikke have, at du blander dig.
Videoklip
Din datter på 9 år bruger meget tid på at se videoklip på Youtube. I griner tit sammen over sjove videoer. Nu viser hun dig en video, hun har lagt op på Youtube af sig selv og en veninde. På videoen danser pigerne til et Medina-nummer.
Digitalt dialoghæfte
Der er brug for dialog om de dilemmaer, som både børn og voksne oplever, når de i hverdagen bruger digitale medier. Derfor udgiver Red Barnet sammen med en række andre organisationer med forankring i skoleverdenen materialet 'Digital Dialog i Skolen'. Materialet indeholder et hav af konkrete spørgsmål og dilemmakort til lærere, pædagoger, skoleledere, forældre og elever.
Et hæfte med dialog-materialerne er sendt ud til alle skoler i landet, men kan hentes gratis på Digital Dialogs hjemmeside.
Bag materialet står Medierådet for børn og unge, Red Barnet, Center for Digital Pædagogik, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Skole og Forældre, Danske Elever og BUPL.
Der er så meget forældre ikke forstår
Guiden 'Der er så meget forældre ikke forstår' er målrettet forældre til 7-12-årige. Guiden handler om børnenes liv, leg og læring med internettet. Forældre kan blandt andet finde ti gode råd til, hvordan de håndterer børnenes online-liv.
Læs folderen 'Der er så meget forældre ikke forstår'.