Min venindes ekskæreste deler billeder af hende

Hej
Jeg har en veninde, som har sendt nogle billeder til sin x-kæreste, og da de slog op sendte han dem videre til en masse af sine Facebook venner. Hun er så bange for, om det er havnet i de forkerte hænder og om det er ude på nettet. Hvad kan jeg gøre?

____________________

Svar fra SletDet

Kære dig,

Først og fremmest vil jeg sige til dig, at jeg synes det er utrolig dejligt at høre, at du forsøger at hjælpe din veninde i den svære situation hun er i.

Derudover vil jeg fortælle dig, at det din venindes ekskæreste gør, er ulovligt. Man må ikke dele intime billeder af andre uden deres samtykke.
Jeg vil råde dig til at tage fat i din venindes ekskæreste og fortælle ham, at det han gør er ulovligt. Sig til ham, at han skal slette billederne og bed ham også fortælle sine venner, at de også skal slette billederne.

Det er blufærdighedskrænkende at have og dele intime billeder med andre uden deres samtykke. Hvis det drejer sig om nøgenbilleder, er det faktisk også dét, man kalder for overgrebsmateriale med børn, hvilket er ulovligt. I denne uge er en masse unge sigtede for at dele overgrebsmateriale med børn, og det kan have store konsekvenser for deres fremtid. Det kan du fortælle din venindes ekskæreste om.

Hvis du ved, hvor billederne af din veninde ligger på Facebook, kan du også hjælpe hende med at anmelde dem. I kan læse mere om hvordan man anmelder billederne på Facebook i vores slettevejledning. Når du anmelder til Facebook, er det vigtigt, at du skriver, hvorfor billedet eller videoen skal slettes. Det kan for eksempel være, fordi det er imod Facebooks regler om nøgenbilleder, eller at det er noget, som bruges til mobning.

Hvis I ikke har held med at anmelde til Facebook, må i endelig kontakte mig igen. Jeg har en særlig kontakt hos dem, som kan hjælpe med at få billederne fjernet og blokeret på Facebook.

Derudover synes jeg, at du skal hjælpe hende med at få talt med en voksen om det. Nogle gange kan voksne være med til at understrege alvoren, og din veninde har måske også brug for at tale med en voksen, for at finde ud af, hvad de næste skridt er. Vil hun fx anmelde ekskæresten til politiet, eller hvad føles mest rigtigt for hende. Jeg ved, at det kan være svært, men måske kan hun med din hjælp få det sagt til en voksen hun stoler på. I

Jeg er rigtig glad for, at du er opmærksom på at hjælpe din veninde. Du må meget gerne anbefale hende at ringe ind til os, så vi kan hjælpe hende bedst muligt.

Venlig hilsen,
Mai/SletDet

(April, 2020)