Der er oprettet en falsk profil i mit navn

Gode råd fra SletDet Rådgivningen

Er der blevet oprettet en falsk profil i dit navn?

Hvis nogen udgiver sig for at være dig på nettet, kan det føles voldsomt og meget grænseoverskridende, og det er derfor godt, at du søger hjælp.   

Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på situationerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os. 

Sådan gør du

Det er ikke din skyld

Det giver rigtig god mening, hvis du er frustreret og ked af det. Det kan føles både grænseoverskridende og krænkende, at nogen udgiver sig for at være dig på nettet. Husk, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert. Det kan ske for alle, og du har ikke bedt om at stå i denne situation. 

Fortæl dine venner, at det ikke er dig

For at undgå misforståelser, kan det være en god idé at fortælle venner og familie, at det ikke er dig, der har lavet profilen, og at du ikke har adgang til den.  

Stop profilen

Hvis der er blevet oprettet en falsk profil i dit navn, så er det vigtigt at få den stoppet. Det kan kun gå for langsomt. Derfor kan det være en god idé at anmelde profilen til det sociale medie, hvor profilen er oprettet. Det kan du finde en guide til i vores slettevejledninger. Bed dine venner og familie om at gøre det samme. 
 
For at få siden/profilen lukket ned, skal du kontakte den platform, hvor profilen er oprettet. Platformen har typisk klare retningslinjer på området og har mulighed for at slette den falske profil. På den måde kan du få kontrol over din situation igen. Du kan finde en guide til dette i vores slettevejledninger. 

Tal om det

Du skal ikke stå alene i denne situation. Det kan føles enormt krænkende, hvis der er oprettet en falsk profil i dit navn. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en voksen, som du stoler på. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde. Vi ved, at det kan føles grænseoverskridende at tale om det, men vi ved også, at det kan være rart, at andre ved, hvordan man har det. På den måde kan man få den støtte og tryghed, som man har brug for i sådan en situation.  
 
Når du har talt med en voksen, kan I finde ud af, om sagen skal meldes til politiet eller om der skal oprettes en klage til Datatilsynet. Vil I høre mere om dette, er I velkommen til at kontakte os. 

Er det ulovligt at oprette en falsk profil?

Lovgivningen i forbindelse med falske profiler er kompleks og kan være svær at forstå.  

Som udgangspunkt er det, ifølge Straffeloven, ikke ulovligt at oprette en falsk profil i en andens navn. Det bliver først ulovligt, hvis den falske profil bruges til noget ulovligt. Det er fx ulovligt at:  

  • Bruge en falsk profil til at chikanere, true eller afpresse andre 
  • Bruge en falsk profil til at videregive falske oplysninger, udtrykke ekstreme holdninger, krænke andre og lign. 
  • Bruge en falsk profil til at dele intime billeder, videoer eller oplysninger  

Man må heller ikke hacke sig ind i andres profiler. Det kan man blive straffet for. Hvis du er blevet hacket, så læs flere gode råd her. 

Selvom det, du oplever, ikke nødvendigvis er ulovligt, kan det stadigvæk være ekstremt ubehageligt. Vi vil derfor altid opfordre dig til at kontakte os, hvis du har brug for råd og vejledning i din situation. 

Video om falske profiler

Cases fra SletDet Rådgivningen

Nogen udgiver sig for at være mig på Snapchat

Hej SletDet 

Hvad gør jeg, når andre opretter profiler og udgiver sig for at være mig (Snapchat). Der er en person, der har udgivet sig for at være mig på Snapchat, og har skrevet klamme overskridende beskeder til piger. Kan jeg melde det eller noget? Det er meget grænseoverskridende for mig også.

Håber på jeres hjælp.

 

Læs SletDet Rådgivningens svar her. 

Vi lavede en fake profil og kaldte ham bøsse

Mig og min ven har lavet en fake-profil på Facebook, hvor vi skrev til en. Vi kaldte ham bøsse og ikke andet.   

Han fandt ud af, at det var os og sagde, at hvis han anmeldte os, så kunne vi få en bøde på over 5000 kr.  

Vi ved ikke, om han har anmeldt os. Gør politiet noget ved det?  

Hjælp :/ 

Læs SletDet Rådgivningens svar her

Må man chikanere ens eks-kæreste fra en fake profil?

Hej

Hvad ville der ske, hvis man opretter en falsk profil for at chikanere ens eks-kæreste eller en anden? 

Håber I svarer :)

 Læs SletDet Rådgivningens svar her