Værd at vide som indsamler

Søndag d. 3. september 2023

Her kan du se hvor let det er at samle ind for Red Barnet. Under videoen finder du svar på de oftest stillede spørgsmål.

Hvornår foregår indsamlingen?

Søndag d. 3. september 2023. Du kan samle ind fra kl. 10 til kl. 18. En rute tager typisk 2-3 timer. 

Hvordan tilmelder jeg mig?

Du tilmelder dig og vælger din rute på tilmeld.redbarnet.dk/

Hvorfor er indsamlingen kontantløs?

Indsamlingen er kontantløs, fordi det giver flere penge til hjælpearbejdet for børn. Se her hvorfor.

Hvordan samler jeg ind?

Indsamlingen er for 4. år i træk kontantfri. Det betyder, at du som indsamler går din rute som normalt, men kun skal tage imod donationer via MobilePay og SMS. Se vores video ovenfor om hvordan det foregår.

Hvor meget har jeg samlet ind?

Mens du er ude på din rute, får du løbende besked via sms om, hvor meget du samler ind ude på din rute. Se vores video ovenfor, der forklarer det hele nemt.

Hvordan får jeg min "indsamlingsbøtte"?

Når du har tilmeldt dig, får du inden indsamlingen tilsendt et indsamlingsskilt, et print af din rute og andre indsamlingsmaterialer med posten til den adresse, du oplyser ved tilmelding. Tilmelder du dig fra torsdag d. 31. august eller derefter, kan vi ikke nå at sende dit skilt med posten. I stedet vil du da få et link, så du selv kan printe din indsamlingsskilt og dit rutekort.

Hvorfor kan jeg ikke modtage kontanter?

Indsamlingen er kontantløs fordi det giver flere penge til hjælpearbejdet for børn. Det gør det fordi:

- Mere end 90 % af danskerne har MobilePay, og der er færre kontanter i omløb. Erfaringen fra de sidste tre års kontantløse indsamlinger er, at der bliver indsamlet mere pr. indsamler.

Indsamlerne ikke skal bruge tid på at gå ned og aflevere pengene efter indsamlingen -  og derfor kan flere indsamlere nå hele ruten.

- Det er nemmere for småbørnsfamilier at samle ind, når de ikke skal bruge tid efter indsamlingen på at cykle ned og aflevere kontanter. Og for børn og unge er det helt naturligt ikke at bruge kontanter. 

- Folk i døren giver typisk større beløb via MobilePay end de ellers havde givet kontant.

- Red Barnet mindsker administrationsomkostninger ved ikke at skulle sørge for modtagelse, optælling og håndtering af kontanter, ligesom bankerne efterhånden slet ikke vil modtage kontanter.

- De op mod 800 frivillige vi ellers skulle finde over hele landet til at stå lokalt for at modtage fyldte indsamlingsbøtter, kan nu i stedet samle ind, og det giver naturligvis også flere indtægter.

Så selv om du få steder man sige pænt nej tak til kontanter, betyder den kontantløse indsamling samlet set flere penge til hjælpearbejdet i Red BarnetSe vores video, der forklarer hvorfor. 

Må børn samle ind?

Ja. Børn under 11 år skal samle ind med en voksen, og børn og unge mellem 11 og 18 år skal samle ind to og to.

Kan man samle ind to og to?

Ja. Hvis I er to, der vil samle ind sammen, så kan I tilmelde jer på to måder. I kan enten vælg én rute og tilmelde en af jer, og så bestille to indsamlingsskilte nederst på tilmeldingsformularen. Så følges I ad på den rute. Eller endnu bedre kan I tage to ruter, der ligger ved siden af hinanden. Så skal I tilmelde jer begge to, én til hver rute, så I får en rute og et indsamlingsskilt hver – det giver flere bidrag til det gode formål. Bor I på samme adresse, og vælger I to ruter, sender vi indsamlingsskiltene i én kuvert, så vi sparer på portoen. Husk, at børn under 11 år kun må samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år skal samle ind to og to.

Jeg vil gerne samle ind online?

Når du tager en rute og tilmelder dig som indsamler, opretter vi i år helt automatisk en online indsamling til dig, der tæller med i dit samlede rute-beløb på dagen. På den måde kan venner og familie, der ikke bor på din rute, støtte dig alligevel. Kan du ikke tage en rute kan i stedet oprette din egen personlige indsamling enten på Red Barnets hjemmeside eller på Red Barnets Facebook-side. Så kan du dele din indsamling med venner, kolleger og familie på email og sociale medier.

Jeg kan ikke den dag - hvad gør jeg?

Er du forhindret, kan du i stedet samle ind online. Det kan du gøre ved at oprette din egen personlige indsamling enten på Red Barnets hjemmeside eller på Red Barnets Facebook-side. Så kan du dele din indsamling med venner, kolleger og familie på e-mail og sociale medier i stedet for at tage en rute.

Hvad hvis jeg ikke kan nå hele ruten?

De fleste ruter tager 2-3 timer, men vi ved godt, at nogle ruter tager længere tid. Hvis du ikke kan nå hele ruten, så skal du bare tage så meget af ruten, som du kan nå. Vi har valgt ikke at korte de lange ruter ned, men skriver i stedet på materialerne til indsamlerne, at man bare skal tage så meget af ruten, som man kan nå. Det kan jo være, at der næste år melder sig en ny indsamler med god tid til at tage ruten – og så er det jo ærgerligt, at ruten er blevet kortet ned, så den nye indsamler ikke samler så meget ind som muligt. Er der en fejl på din rute, fx nogle veje der ikke hænger ordentligt sammen eller vejnavne, der ikke stemmer, så hører vi meget gerne fra dig på landsindsamling@redbarnet.dk.

Jeg kan ikke samle ind alligevel

Bliver du forhindret i at samle ind på grund af fx sygdom eller andet, beder vi dig give besked på landsindsamling@redbarnet.dk eller tlf. 3524 8500. Hvis du har tid og lyst, så kan du faktisk også samle ind, selvom du ikke kan gå din rute, ved at oprette en online indsamling enten på Red Barnets hjemmeside eller på Red Barnets Facebook-side. Så kan du dele din indsamling med venner, kolleger og familie på e-mail og sociale medier i stedet for at tage en rute.

Hvor må jeg samle ind?

Som indsamler vælger du en rute med udvalgte husstande eller en placering foran fx en station eller et supermarked. Red Barnet har tilladelse til at lave både husstands- og gadeindsamling. Det betyder, at vi både må stemme dørklokker og samle ind på offentlige områder. Læs mere om hvor du må samle ind.

Hvordan kan man støtte indsamlingen?

  • MobilePay: 64061
  • SMS: RED til 1272. Så støtter du med 100 kr.
  • SMS: RED25 til 1272. Så støtter du med 25 kr.
  • Netbank: 5078 - 5555553
  • Med dit Dankort på redbarnet.dk

Hvad kan jeg sige, når døren bliver åbnet?

Du kan f.eks. sige: ”Hej, jeg kommer fra Red Barnet. Kunne du tænke dig at give et bidrag til vores landsindsamling. Vi samler i dag bl.a. ind til at at sikre skolegang og nødhjælp til børn i fx Ukraine og Afrika." Det er naturligvis frivilligt, om man vil støtte indsamlingen, så tag imod et nej med et lige så stort smil, som det du giver til dem, der vælger at donere.

Jeg har ikke fået "indsamlingsbøtten" med posten?

Tilmelder du dig torsdag d. 31. august eller derefter kan vi ikke nå at sende dit indsamlingsskilt og et print af din rute med posten. Har du tilmeldt dig onsdag d. 30. august eller før, sender vi dit indsamlingsskilt og et print af din rute med posten så hurtigt som muligt. Men det er desværre ikke alle pakker, der kommer frem til tiden. Har du ikke modtaget dine indsamlingsmaterialer inden indsamlingsdagen kan du heldigvis samle ind alligevel, da indsamlingen jo er kontantløs. Læs mere.

Samler jeg nok ind uden kontanter?

Ja! Mere end 90% af danskere har MobilePay - så det er flere end der rent faktisk har kontanter liggende hjemme. De sidste år, hvor vores landsindsamling har været kontantfri, har indsamlerne rent faktisk fået 150-200 kr. mere ind i gennemsnit. Det er bl.a. fordi folk i døren er tilbøjelige til at give lidt større donationer ved MobilePay og fordi indsamlerne ikke skal bruge tid på at aflevere kontanterne på dagen, og flere indsamlere derfor kan nå at gå hele ruten. Det betyder flere penge til Red Barnet. Derudover sparer Red Barnet penge ved ikke at skulle sørge for modtagelse, optælling og håndtering af kontanter, ligesom bankerne efterhånden slet ikke vil modtage kontanter. De op mod 800 frivillige vi ellers skulle finde over hele landet til at stå lokalt for at modtage fyldte indsamlingsbøtter, kan nu i stedet samle ind, og det giver naturligvis også flere indtægter. Så vores helt klare vurdering er, at de få steder man må sige pænt nej tak til kontanter helt klart opvejes af generelt større donationer, flere indsamlere der kan gå hele ruten samt administrative besparelser, når vi samler ind uden at modtage kontanter. 

Den, jeg ringer på hos, har kun kontanter?

Ringer du på hos en, der ikke har eller ønsker at give med MobilePay eller sms må du sige sige pænt nej tak til mønter og sedler. På den folder du har med rundt på ruten kan man se hvordan man også kan støtte via netbank eller sit Dankort på redbarnet.dk.

Får Red Barnet donorens telefonnummer?

Red Barnet får ikke oplyst donorens telefonnummer, når man støtter via MobilePay. Red Barnet får kun information om beløbet og den tekst med Indsamler ID, der skrives ved overførslen.

Skal jeg selv have MobilePay for at samle ind?

Nej, indsamlingen kræver hverken, at du har smartphone eller MobilePay selv. Det er donoren i døren, der skal bruge sin telefon til at give via sms eller MobilePay.

Hvordan bruger giveren i døren QR koden?

Den du ringer på hos, kan nemt og hurtigt give et bidrag til dig, ved at gøre således:

1) Åben MobilePay
2) Tryk ‘Scan’ på skærmen
3) Hold QR-feltet på mobilen hen over QR-koden
4) Indtast beløb og tryk ‘Næste’
5) Tjek at modtager er ’Red Barnets Landsindsamling’
6) Gennemfør betaling

Donationen tæller nu med i resultatet fra din rute. Hvis giveren ikke kan / vil scanne QR-koden, kan han / hun også helt normalt overføre til det MobilePay-nummer 64061, der står på indsamlings-skiltet og så indtaste dit IndsamlerID, der også står på klistermærket, i kommentarfeltet.

Meld dig som indsamler nu

Vær første søndag i september, når vi samler penge ind til udsatte børn og unge i Danmark og resten af verden.

Vælg din rute nu

Har du spørgsmål

Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål. Ring til os på tlf. 3524 8500 eller skriv til landsindsamling@redbarnet.dk.