Skærmtid

Din digitale vejviser

Hjælp dit barn med at finde en god balance

Børns samværsformer har forandret sig med de digitale medier, og det er vigtigt, at du ikke spænder ben for dit barns sociale liv, bare fordi det foregår gennem digitale platforme. Samtidig er det vigtigt, at dit barn har et fysisk aktivt liv og ikke isolerer sig med digitale medier.

I dette tema lærer du:

  1. At opsætte klare regler for dit barns digitale medieforbrug
  2. Tips til at undgå konflikter med dit barn om skærm- og medietid
Mor til 10-årig pige
  • Efter vi har fået tablet, bruger min datter rigtig meget tid på at spille og se film på den. Jeg kan jo godt forstå, at hun er optaget af alt det, den kan. Men hvornår bliver det for meget?

Virkeligheden vs. nettet

Det er helt naturligt, at børn i perioder er opslugt af en interesse. Det kan for eksempel være fodbold, ridning, en tegneseriehelt eller et bestemt computerspil. Fordybelse udvikler kompetencer hos dit barn, så uanset hvilken type interesse der er tale om, bør du som forælder give dit barn lov til at dyrke en bestemt aktivitet i en periode.

Men ligesom man kan blive fejlernæret, hvis kosten er for ensidig i længere tid, er det heller ikke sundt at spille onlinespil i mange timer hver eneste dag i flere måneder.

Trafikskilt med netforbindelse

Digitale legepladser

Det er vigtigt, at du er klar over, at onlinetid kan være en del af dit barns sociale aktiviteter med gode venner.

Børn kan mødes i fællesskaber tæt på hjemmet efter skoletid – måske på den lokale fodboldbane eller en legeplads.

Men leg og samvær kan også foregå ved, at dit barn mødes med klassekammeraterne i onlinespil eller på sociale medier.

Fakta

Når man får 'likes' på et billede på Instagram eller bliver belønnet med virtuel valuta efter gennemførelsen af et spil, kan det udløse lykkehormoner i hjernen. Fuldstændig som hvis man scorer et mål i fodbold eller vinder i lotto.

Det kan føles rigtig godt, men kan også blive noget man søger for meget i det digitale. Og det kan føre til en form for stress, hvis ikke man sørger for at have den rette balance mellem on- og offlinetid.

Blindgyder og rette vej

Sådan kan du finde en balance mellem online- og offlinetid sammen med dit barn:

 

Onlinetid til både underholdning og læring
Hvornår tager onlinetiden overhånd? Det findes der ikke et entydigt svar på. Men det handler ikke så meget om timer og minutter foran skærmen, som det handler om kvaliteten af onlinetiden. Der findes underholdningsorienteret og indlæringsorienteret onlinetid.

Det er en god idé at tale med dit barn om, at tabletten eller computeren skal bruges til andet end underholdning. Der findes spil, hvor børn kan lære om tal og bogstaver, udfolde deres kreative evner, eller de kan gennem onlinekommunikation styrke deres sociale kompetencer. Børn på 7-11 år er motiverede for at lære.

I kan for eksempel aftale, at halvdelen af onlinetiden kan bruges til underholdning og afslapning og den anden halvdel på læring, som interesserer dit barn. Der findes et hav af apps og digitale tjenester, og det kan være svært at vide, hvilke der er læring i, og hvilke der er ren underholdning. Heldigvis findes der også mange, der kan begge dele.

Nogle af de apps og digitale tjenester, der bliver brugt i øjeblikket, er fx dem, du kan se i boksen. Vi ved godt, at de online muligheder forandrer sig hele tiden. Derfor er du meget velkommen til at skrive til skoletjenesten@redbarnet.dk, hvis du har gode ideer eller forslag til apps eller digitale tjenester, der skal tilføjes til listen.

Trafikskilt med blind vej

Læring

Easy Game - en gådefuld og udfordrende måde at få lavet noget hjernegymnastik.

eReolen GO - giver dit barn mulighed for at låne e-bøger og lydbøger til børn.

Duolingo - en sjov, underholdende og legende måde at lære og træne nye sprog. Verdensmål på spil - en kreativ måde for dit barn at lære om FN’s 17 Verdensmål.

Kryds - et spil for to, hvor man får testet sin fantasi og sit ordforråd.

MatematikFessor – en digital matematikportal til alle klassetrin i grundskolen.

 

Underholdning

DR Ultra – quizzer, battles, nyheder, artikler og meget andet til børn.

LEGO-apps – en masse forskellige apps, som tilbyder noget til enhver smag og aldersgruppe.

PuppetPals – et digitalt dukketeater, hvor du kan sammensætte baggrunde, karakterer og lyde.

Groovepad - gør dine musikalske drømme til virkelighed ved at komponere egne musiknumre.

Brætspil – du kan finde Ludo, Kalaha, Mastermind og meget andet til mobile enheder.

Minecraft - et overlevelsesspil, hvor man med sin figur skal bygge ting, bygninger og meget andet.

Momio – klæd din momio på, indret dit værelse og chat med vennerne.

MovieStarPlanet – design dit eget tøj, pas dine kæledyr, chat med vennerne og lav seje film.

Sæt grænser - konstruktivt
Det er godt at sætte grænser for dit barns onlinetid, og det er især vigtigt at gøre, hvis dit barn begynder at isolere sig fra omverdenen og prioriterer de digitale medier frem for skole, venner og fysiske aktiviteter.

Men sæt grænser på en konstruktiv måde: Sig til i god tid, når dit barn skal lægge computeren, tabletten eller mobilen fra sig. Og husk, at et forbud altid skal følges op af en anvisning. Når du beder dit barn om at gå offline, skal du have et godt forslag til en offline-aktivitet parat – for eksempel en bog I kan læse sammen eller en leg, I kan lege sammen.


Bliver der brugt for meget tid?
Både børn og voksne kan have en tendens til at glemme tid og sted, når man spiller spil eller kommunikerer med andre på digitale medier. Du kan tale med dit barn om, at selvom det kan give en dejlig følelse i kroppen at gennemføre et computerspil, så kan man også godt ende med at bruge for meget online-tid.

Nogle gange kan det digitale være så spændende, at man ikke tænker på andet end computerspil eller at holde streaks på Snapchat, og derfor får svært ved at sove om natten, eller glemmer at lege med sine venner.

Hvis du er bekymret for, om dit barn er ved at få en lidt for usund vane i forhold til et spil, bør du først og fremmest sætte dig ind i spillets opbygning og regler. Så kan du lettere sætte dig i barnets sted og starte en meningsfuld dialog om, hvad der sker i spillet, regler for hvor meget der må spilles osv. Viden er det bedste værktøj til at vurdere, om dit barns digitale vaner er sunde eller problematiske


Tænk over dine egne onlinevaner
Hvis I har regler for, at dit barn ikke må være på nettet på bestemte steder eller tidspunkter, for eksempel under aftensmaden eller når I kører bil, så husk også selv at overholde reglerne.

Det kan også være en god idé at italesætte, hvad du bruger nettet til. 'Nu bruger jeg lige telefonen til at finde ud af, hvordan vi finder hen til biografen' eller lignende. Så får dit barn en fornemmelse af, at digitale platforme ikke kun er til underholdning, men også praktiske formål.


Multitasking er ikke sundt
Mange teenagere ser tv, laver lektier og tjekker sms’er på én gang. Grunden til, at mange finder det rart at multitaske er, at det giver en følelse af at være i centrum. Men menneskets hjerne er ikke beregnet til at lave flere aktiviteter på samme tid. Forskning viser faktisk, at multitasking kan medføre stress og ødelægge korttidshukommelsen. Det er derfor en god idé at tale med dit barn om det, inden problemet opstår.

Startkabler til dialog

Sådan kan du begynde samtalen
  • 'Du er så glad for at lære om ord og bogstaver henne i skolen. Skal jeg hjælpe dig med at finde et sjovt spil, som kan lære dig at blive endnu dygtigere til at stave?'

  • 'Vi aftalte, at du må bruge tabletten i XX minutter i dag. Nu er der et kvarter til, at du skal slukke.'

    (Fem minutter senere)
    'Nu er der 10 minutter til, at du skal slukke.' (Fem minutter senere) 'Nu er der kun fem minutter til, at du skal slukke.'

    (Fem minutter senere)
    'Så, nu er det tid til, at du slukker for tabletten. Vil du hjælpe mig med at lave aftensmad?'

    NB: Nogle gange kan et spil være svært at tidsestimere. Der er fx stor forskel på Fortnite og Hayday. Derfor kan det også være en mulighed at sige et eller tre spil i stedet for at angive tid.

  • 'Hvad har du lyst til at lave, når du kommer hjem fra skole i dag? Du må gerne spille lidt på computer, men vi skal også finde på noget andet – for eksempel bygge med Lego eller spille bold.'

  • 'Når man vinder et spil, kan man få det rigtig dejligt i maven. Der er nogen, som bliver ved og ved med at spille for at få den rare følelse. Men til sidst kan de have svært ved at sove om natten, og måske glemmer de helt deres venner. Og det er ikke så godt. Derfor skal man huske at lave andre sjove ting end kun at spille.'

  • 'Har du lyst til at vise mig, hvordan man spiller det der spil, du er så glad for?'

  • 'Det kan godt være, at det føles rart. Men det er faktisk ikke sundt for hjernen at prøve på at lave flere ting på én gang – for eksempel se fjernsyn og spille et spil. Så kan hjernen blive helt træt og dårlig til at huske. Så det er meget bedre at lave én ting ad gangen, så hjernen kan koncentrere sig om det.'

Trafikskilt med startkabler

Mere om børns digitale liv