Hvad er geolokation og geotagging?

Geolokation er en teknologi til smartphones, som sporer telefonens placering og derudfra estimerer, hvor en bruger befinder sig i den fysiske verden. Når man aktiverer geolokation på sin smartphone kan man eksempelvis "tjekke ind" de steder, hvor man befinder sig. Når man på sociale medier "tjekker ind", der hvor man er fysisk, kaldes det "geotagging". Geotagging et kan for eksempel bruges, hvis man vil "tjekke ind" på en café, i en biograf eller på en skole.

Børn, unge og geotagging
Det kan være sjovt at vise sine venner, hvor man er henne ved at bruge geotagging. På nogle sociale medier får man adgang til særlige funktioner, når man aktiverer geolokationen.

Eksempelvis giver Snapchat adgang til en række grafiske filte, som afhængigt af ens placering kan tilføjes SnapChat-billedet. Filtrene skifter engang imellem, men i en periode kunne man eksempelvis tilføje en grafik af Himmelbjerget, hvis man befandt sig i nærheden af Silkeborg. 

Geo-tagging fortæller, hvor du er
Som udgangspunkt giver adgangen til ens placering gennem geolokationen adgang til en række sjove funktioner på apps og sociale medier. Som forælder eller som fagperson kan det alligevel være en god idé at tale med barnet om brug af funktionen. 

Med geotagging fortæller barnet nemlig, hvor han eller hun befinder sig. Der er sandsynligvis ingen problemer med, at barnet viser venner og familie, hvor han eller hun er henne. Men hvis barnet er venner med fremmede på sociale medier, eller hvis barnet har en åben profil, kan funktionen desværre misbruges af personer, som ikke vil barnet det godt. Eksempelvis ved grooming.

Hjælp derfor barnet med at holde styr på, hvem barnet er venner med på sociale medier. Hjælp også barnet med privatlivsindstillingerne på de sociale medier. Sæt også sammen regler op for, hvornår og på hvilke sociale medier, barnet må bruge geotagging.