Red Barnet om børnene fra lejrene i Syrien: Endelig! Nu skal 14 børneliv genstartes

06-10-2021
NYHED

Red Barnet er glade og lettede over, at 14 børn og deres mødre nu endelig vender hjem til Danmark fra fangelejrene i det nordøstlige Syrien. Det er afgørende, at vi tager godt imod de børn, der har levet under umenneskelige forhold alt for længe, lyder det fra organisationen, som opfordrer til, at man vælger en løsning, hvor børnene kan forblive sammen med deres mødre i surrogat i den allerførste tid i Danmark.

14 danske børn og deres mødre er på vej til Danmark fra fangelejrene i Syrien. Det vækker stort glæde hos Red Barnet.

- Det er så godt og vigtigt, at børn og mødre nu er blevet evakueret fra fangelejrene i Syrien og kommer til Danmark. Vi er meget glade og lettede.

Red Barnet håber på, at man vil tage udgangspunkt i de enkelte børns behov for hjælp og støtte til at genstarte deres børneliv i Danmark og opfordrer til ikke straks at adskille børnene fra deres mødre, men i stedet vælge en surrogat-løsning i den første tid.

- Det er så vigtigt for børnenes fysiske og mentale sundhed, at de ikke straks adskilles fra deres mor ved ankomsten til Danmark. Vi taler om børn, der allerede har taget alvorligt skade af et liv under umenneskelige forhold i lejrene i Syrien. Her har de været spærret inde, oplevet vold og overgreb og været afskåret fra deres helt basale rettigheder, siger Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet.

Hun peger på, at børnenes eneste omsorgsperson er deres mor, og at en adskillelse umiddelbart ved ankomsten til Danmark risikerer at traumatisere børnene yderligere.

- Det risikerer at spænde ben for den behandling og den helende proces, som børnene skal i gang med. Derfor har vi i Red Barnet og også flere lægefaglige organisationer advaret imod at adskille børn og mødre umiddelbart ved ankomsten til Danmark, siger Janne Tynell.

Anbefaler surrogat-løsning
Når mødrene sætter ben på dansk jord, går en retslig proces i gang. I stedet for at placere mødrene i et fængsel eller arresthus, opfordrer Red Barnet til, at børn og mødre bor sammen.

- Vi foreslår, at man finder en surrogatløsning, hvor børn og mødre kan blive boende sammen i den første tid, mens mødrenes straffesag verserer. Det skal være i trygge omgivelser, hvor børnene får mulighed for gradvist at opbygge tillid til andre mennesker. Hvor de kan komme i gang med at lege, lære og vænne sig til deres nye dagligdag. Hvor de stille og roligt kan knytte relationer til familiemedlemmer og andre voksne, som skal være gennemgående i deres videre liv. Det skal føles som en tryg base, hvor børnene bliver rustet til at rumme en adskillelse fra deres mor, så de ikke tager skade, siger Janne Tynell.

For at gøre overgangen til et helt nyt børneliv så skånsom som mulig, opfordrer Red Barnet myndigheder og kommuner til at være godt forberedte på at tage imod børnene og deres mødre.

- Børnene har først og fremmest brug for ro, tryghed og sikkerhed - og vished omkring, hvad der skal ske i løbet af den kommende tid. Derfor har vi også fra Red Barnets side stillet vores viden til rådighed for myndighederne og kommunerne, siger Janne Tynell.

14 børneliv skal genstartes
Når børnene er landet i Danmark, skal deres mentale og fysiske tilstand undersøges, så de kan få den behandling, de har behov for. Red Barnets psykolog, Anne-Sophie Dybdal, har gennem mange år arbejdet med børn, som er vokset op under lignende voldsomme kår. Og hendes erfaring er, at selv børn, der har oplevet forfærdelige ting, kan hele.

- Med den rette hjælp kan børnene udvikle sig positivt, lære at fungere godt i fællesskaber og komme til at leve velfungerende liv. Det er primært en pædagogisk opgave - for mange vil det være børneliv, der skal genstartes. Det er helt afgørende, at de bliver mødt af pædagogiske voksne, som har blik for deres særlige behov for sikkerhed, omsorg og stimulation, siger Red Barnets psykolog Anne-Sophie Dybdal og tilføjer:

- Gode inkluderende fællesskaber - for eksempel i børnehaven, i skolen eller i fritidslivet - er nøglen. Gode venner og følelsen af at høre til i gruppen er et af de stærkeste redskaber til, at børnene kan udvikle sig godt på trods af en meget svær start, siger Anne-Sophie Dybdal.

Red Barnet opfordrer til, at de sidste fem børn i de syriske lejre hentes hjem sammen med deres mødre hurtigst muligt. De børn har lige så meget brug for sikkerhed og beskyttelse, og en adskillelse er nøjagtigt lige så skadelig for dem som for de andre, der nu er på vej til Danmark.