Nyheder

DEBAT: Unge med seksuelle tanker om børn har brug for hjælp, ikke udskamning og tavshed

Af Johanne Schmidt-Nielsen og Per Frederiksen, hhv. generalsekretær og psykolog i Red Barnet

Som samfund skal vi blive langt bedre til at sætte ind, før børn bliver udsat for overgreb. Det kræver, at vi rækker ud til unge med seksuelle tanker om børn. Og hjælper dem, før de ender med at gøre børn fortræd. Vi ved godt, det er tabu. Det gør kun indsatsen endnu vigtigere.

Det er typisk i de tidlige teenageår, at seksuelle tanker om børn opstår. Men mennesker med seksuelle tanker om børn eller mennesker med pædofili handler ikke nødvendigvis på deres tanker. Forskningen viser, at jo tidligere der sættes ind, jo bedre er muligheden for at forebygge, at tanker fører til handling.

Ofte vil et ungt menneske med seksuelle tanker om børn være dybt frustreret og bange for sig selv. De isolerer sig. De kan være angste for, at de ikke kan lade være med at begå overgreb. Bange for, at tankerne bliver opdaget. Jo mere isolerede de unge er, jo større risiko er der for ensomhed og depression. De kan miste troen på, at der er noget at kæmpe for – og får derved sværere ved at se, hvad der er at miste ved at handle på tankerne.

Internettet er et naturligt sted at søge tilflugt, men her risikerer de unge at møde voksne udøvende pædofile, som bilder dem ind, at børn ikke tager skade af seksuelle overgreb. At børn under fire år alligevel ingenting kan huske. At sex mellem børn og voksne i virkeligheden er helt normalt.

Vi bliver nødt til at give de unge et alternativ til internettets mørke afkroge, hvis vi skal forebygge flere overgreb mod børn. I Red Barnet har vi derfor lanceret oplysningssitet CTRL. Et specialiseret og anonymt tilbud, som giver tidlig hjælp og støtte til unge, der føler – eller mistænker at de føler – en seksuel tiltrækning til børn. CTRL skal gøre det muligt for unge med seksuelle tanker om børn at tage kontrollen over deres tanker og sikre, at de hverken gør skade på sig selv eller på børn. Tilbuddet er det første af sin slags i Danmark.

Men det er ikke nok. Der er brug for, at man fra politisk side prioriterer midler til egentlig anonym rådgivning og behandling. Det er i dag ikke muligt at få anonym behandling, og der er for mange barrierer for at kunne få tilbudt behandling - særligt for unge. Seksuelle tanker om børn kan være så tabuiseret, at man undlader at søge hjælp, fordi man f.eks. skammer sig over sine tanker og ønsker at forblive anonym.

Unge med seksuelle tanker om børn skal have hjælp for at forebygge overgreb på børn. Det kræver, at hjælpen er der. Og det kræver, at vi taler om det.

Debatindlægget er bragt i Information 31. august 2022