Hvad er et meme?

Et 'meme' er et fænomen på internettet. Et meme består typisk af et billede og et stykke tekst over og under billedet. Det særlige ved memet er det tvist, som samspillet mellem billede og tekst giver.

Memes kan være sjove, skøre og opfindsomme – men de kan også være grove. Ved en søgning i Googles billeder vil du kunne se eksempler på memes.

Hvad indeholder et meme?
Et meme indeholder et billede med et eller to tekstbidder til.

Billedet
Billederne i memes kan være meget forskellige. Ofte er det et billede af en kendt person, en karakter fra en film eller et dyr. Men det kan også være et billede af en ellers ukendt person. Et meme kan for eksempel være et billede af en kat, hvor der er skrevet et stykke sjov tekst til.

Teksten
Teksten skal tilføje billedet ironi, sarkasme eller få den, der ser på memet, til at tænke på noget helt andet end det, billedet umiddelbart viser. Teksten giver med andre ord billedet 'kant'. Meme-teksten kan også referere til eksempelvis en sang eller filmdialog.

Teksten er ofte opbygget sådan, at den øverste del af teksten i memet umiddelbart giver en betydning, og at den nederste del af teksten forandrer eller tvister den betydning.

Memes som kommunikation
Memes ses hyppigt på FacebookTwitter og Instagram, hvor brugere kopierer og poster samme meme eller bruger det til at understrege en følelse, begivenhed eller handling på en sjov måde.

Man kan også bruge memes som en erstatning for et tekstsvar.