Vi bekæmper

digital mobning

Foto: Jakob Krull

Vi hjælper børn, lærere og forældre med at forebygge og stoppe digital mobning

Mobning på de sociale medier er et stigende problem blandt børn i Danmark. Alligevel er for få voksne opmærksomme på, hvilke konsekvenser det har, og hvordan vi kan hjælpe med at stoppe det. Red Barnet arbejder aktivt for at bekæmpe digital mobning. Vi hjælper børn, lærere og forældre med gode råd og vejledning til at forebygge og stoppe mobning på nettet.

Digital mobning rammer hårdt

Et barn, der bliver mobbet på nettet, har aldrig fri. Mobningen er ikke kun begrænset til skolegården, men foregår døgnet rundt. Det er lettere at mobbe, når man ikke står ansigt til ansigt, og afsenderen kan være anonym. Sproget kan virke meget hårdere, når kropssproget mangler, og det er nemt at misforstå hinanden. Beskeder og billeder kan blive delt og set af rigtig mange, og konflikterne eskalerer hurtigere på nettet. Derfor har børnene ofte brug for hjælp til at løse dem.

Hvad kan du gøre som forælder?

  • Spørg ind til dit barns venner og oplevelser på nettet, på samme måde som du ville spørge ind til venner og oplevelser i skolen.
  • Tag ansvar for at løse konflikter, der foregår på nettet og sociale medier.
  • Samarbejd med de andre forældre om at hjælpe.
  • Sæt dig ind i børnenes digitale univers – selvom det umiddelbart virker kompliceret.

På vores hjemmeside SikkerChat kan du læse mere om digital mobning og få gode råd og vejledning, fx hvad man kan gøre, hvis der ligger billeder på nettet, som dit barn ikke ønsker skal være der. Sikkerchat er en oplysningsside, der hjælper børn til at færdes trygt og ansvarligt på nettet. Her er også gode råd til forældre og lærere om de mange nye digitale tjenester og sociale medier. Ved at skrive til Sikkerchats brevkasse kan børn og unge få konkret vejledning til den konflikt, de befinder dig i. På Sikker Chats Youtube-kanal er der videoer med gode råd til både børn og forældre.

Vi bekæmper digital mobning på sociale medier sammen med Facebook

I vores samarbejde med Facebook kan børn, forældre og lærere få råd og vejledning, hvis de støder på mobning på nettet og sociale medier. Læs mere på Facebook-siden.

Internettet er verdens største legeplads, og det skulle det gerne blive ved med at være. Vi vil gerne hjælpe børn og unge, når noget går galt, så de ved, hvad de selv kan gøre, hvor de kan få hjælp, og hvem de skal henvende sig til.

Fakta om digital mobning

  • 21 pct. af 9-16-årige har oplevet mobning online inden for det seneste år.

  • Mobning via digitale medier er et langt større problem i Danmark end i andre europæiske lande.

  • I Europa har 38 pct. af 9-12-årige og 77 pct. af 13-16-årige en profil på et socialt netværk som fx Facebook.

Kilde: Den europæiske undersøgelse 'EU kids online – net children go mobile' (2014)