I det sydlige Somalia er det mere reglen end undtagelsen, at piger bliver giftet bort eller arbejder i hjemmet fremfor at gå i skole. Men med oplysning og økonomisk støtte til familierne kommer flere piger i skole. Det er erfaringen fra et projekt i storbyen Kismayo, der blandt andet har ændret fremtiden for 17-årige Maria.
Tilbage i 2021 samlede Red Barnet sammen med den lokale organisation Juba Foundation 900 familier i et nyt projekt. Familierne blev udvalgt, fordi de havde teenagedøtre, som ikke gik i skole, fordi de skulle arbejde i hjemmet, eller som var i risiko for at blive giftet bort.
- Projektet fremmer pigernes rettigheder og giver flere piger mulighed for at starte og blive i skolen, siger Signe Nørmose, der er programmedarbejder i Red Barnets Afrika-team.
De fleste piger går nu i skole
Projektet har allerede høstet gode resultater. Før gik kun hver anden pige fra de 900 familier i skole, men nu går otte ud af ti piger i skole.
- Det viser, at man kan gøre meget selv i de mest udfordrende omstændigheder, når man inddrager lokalbefolkningen og sætter fokus på børnenes rettigheder, siger Signe Nørmose.
Kontanter til at mætte alle munde
Projektet har blandt andet støttet familierne økonomisk med 20 dollars om måneden. Med både tørke og voldsomme oversvømmelser - og med tiltagende konflikter i landet – har mange familier i Somalia svært ved at opretholde et livsgrundlag, der skaffer nok mad på bordet.
Derfor tvinges mange familier til at træffe desperate valg som at tage deres døtre ud af skolen for at arbejde i hjemmet eller gifte dem bort, så der er en mund mindre at mætte. Men med det økonomiske sikkerhedsnet fra projektet kan familierne nu bedre klare sig uden at fratage unge pigers deres fremtidsmuligheder.
Oven i den økonomiske hjælp har familierne fået mulighed for at komme til informationsmøder og workshops om, hvilke muligheder deres døtre går glip af, hvis ikke de kommer i skole. Samtidig har pigerne lært om deres rettigheder og muligheder for at sige fra over for tidligt ægteskab.
Mødrene har fået arbejde
Red Barnet har også hjulpet mødrene i familierne med at starte små butikker med kioskvarer, grøntsager eller mælk. Det giver familierne en stabil indkomst, så pigerne nu kan fortsætte i skole og dermed få samme fremtidsmuligheder som drengene.
- Vi ved af erfaring, at man kommer længst ved at hjælpe familierne med at skabe faste indtægter, så de ikke er afhængige af støtte fra projektet. Derfor er mødrenes indkomst med til at sikre pigernes skolegang på længere sigt, siger Signe Nørmose.
Projektet er gennemført med støtte fra Danida.
Lokalt samarbejde sikrer langvarig forandring
Projektet i Kismayo er gennemført i samarbejde med Juba Foundation, der er en lokal somalisk frivillig organisation. Organisationen har i 20 år arbejdet med at styrke blandt andet skolegang og fødevaresikkerhed for befolkningen. Ved at gennemføre projektet i samarbejde med lokale organisationer sikrer vi, at vores indsatser er forankret i lokale strukturer og kulturer, så arbejdet fortsætter med at skabe værdi for børn på langt sigt - også når og hvis Red Barnet en dag ikke længere kan arbejde i området.
“Projektet har ændret mit liv”
Marias familie er en af de 900 familier i projektet. Hendes mor er alene med 10 børn og havde svært ved at få hverdagen til at løbe rundt. Som et direkte resultat af projektet går 17-årige Maria nu i 10. klasse og tager stolt sin skoleuniform på hver dag.
- Projektet har ændret mit liv. Jeg føler mig ikke længere fanget af fattigdom, og jeg er sluppet fri af forventningerne om, at jeg skal giftes i stedet for at tage en uddannelse, siger Maria.