Sydsudan

Vejrudsigter redder børns liv

I Sydsudan mærkes klimaforandringerne ved, at floderne oftere går over deres bredder og ødelægger høsten eller slår husdyrene ihjel. I Maban-provinsen har Red Barnet hjulpet over 2.600 familier med at få adgang til simple vejrudsigter, så de for eksempel kan nå at høste inden en oversvømmelse. Så nu er der mad nok til alle.

Herhjemme kan vi nemt se, hvordan vejret bliver i morgen. Men sådan er det ikke for alle i Sydsudan. Og det er et stort problem, for i takt med klimaforandringerne har vejret ændret sig. Regnen er blevet mindre forudsigelig, og familier og landsbyer er de seneste år blevet overrumplet af historisk voldsomme oversvømmelser.

Vejrvarsler med radio og megafoner
I samarbejde med lokale myndigheder og organisationer har Red Barnet derfor sørget for, at lokalbefolkningen nu har bedre adgang til vejrudsigter og alarmer om ekstremt vejr.

- Nu kan familierne og landsbyerne bedre beskytte deres afgrøder og husdyr og dermed sikre, at børnene får nok mad, fortæller Morten Sparvath, der er Red Barnets klimaekspert.

Vejrudsigterne bliver sendt ud via den lokale radio, som langt fra alle dog har adgang til. Derfor sender børn og unge også vejrvarslingerne videre rundt i området med megafoner.

Broer, både og nødrationer
Vejrudsigterne har hjulpet de familier, der lever af landbrug, med at vurdere, hvornår det er bedst at så deres afgrøder, og hvornår det er risikofrit at gå til markedet for at sælge høsten.

Men Red Barnet hjælper også på andre måder befolkningen med at tilpasse sig klimaforandringerne.

- Nogle landsbyer har haft brug for at bygge en bro eller købe en båd, så de kan passe afgrøderne og komme til markedet trods oversvømmelser. Samtidig har børnene lavet oplysningskampagner om, hvordan man undgår at drukne eller blive syg af beskidt vand, siger han.

Nok mad til alle
Morten Sparvath har besøgt Sydsudan flere gange, og projektet i Maban har gjort en stor forskel, fortæller han.

- I dag er fødevarelagrene fulde. Der er mad nok, og folk kan altid komme til markedet for at sælge deres afgrøder. Deres indkomst er nu stabil, så børnene trives bedre og er bedre beskyttet mod klimaforandringerne.

- Og så er der alt det, vi ikke kan se med det blotte øje. Familierne har fået nye muligheder for at klare sig selv trods klimaforandringerne, og det har givet noget håb tilbage. Der er nu mod til at satse på nye afgrøder og landbrugsmetoder, der kan opbygge modstandsdygtighed overfor klimaforandringerne. Det giver håb for fremtiden, siger Morten Sparvath.

SE OGSÅ

HER REDDER VEJRVARSLER OGSÅ LIV

Rundt om i verden samarbejder vi med lokale partnere, organisationer og myndigheder om at give børn, familier og lokalsamfund adgang til vejrvarsler, så de kan tilpasse sig klimaforandringerne og sikre sig bedre mod ekstremt vejr.

VIDEO

Katastrofeforebyggelse i Etiopien

Det er op til syv gange mere effektivt at handle tidligt end at skulle genopbygge efter en katastrofe. Også i Etiopien lærer børn, hvordan de kan være med til at forebygge og begrænse konsekvenserne af naturkatastrofer.