Red Barnets historie

Fra asken af de to verdenskrige udsprang det, der i dag er verdens største uafhængige børnerettighedsorganisation – Red Barnet. I Danmark opstod Red Barnet i ruinerne efter Anden Verdenskrig, hvor millioner af børn i hele Europa levede på sultegrænsen.

Her iværksatte vi en af de største nødhjælpsaktioner i organisationens danske historie: En halv million sultne børn nød godt af i alt 63 millioner måltider – der bestod af alt lige fra gule ærter til levertran og chokoladesuppe.

Mange år er gået, og siden dengang har vi hjulpet millioner af drenge og piger verden over på mange forskellige måder. Men én ting er stadig den samme: vi hjælper både børn her og nu og på den lange bane ved at kæmpe for en verden, der respekterer børns rettigheder. Vi står nemlig altid på børnenes side.

Se filmen og hør vores generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, fortælle om det vigtige arbejde dengang og i dag. Filmen er produceret i anledning af Red Barnets 75-års jubilæum i 2020.

Nedslag i Red Barnets historie

1919:  Eglantyne Jebb stifter Save the Children i London. 

1923: Jebb skriver den første deklaration om barnets rettigheder, som lægger grundstenen til FN's børnekonvention og Red Barnets arbejde for børns rettigheder. 

1945: Red Barnet bliver oprettet i Danmark med det formål at hjælpe Europas sultramte børn efter Anden Verdenskrig. 

1946: Red Barnet begynder sit langvarige arbejde for udsatte børn i Danmark. 

1950: Organisationen opretter den første børnehave i Grønland. I 1968 er tallet vokset til 20 børneinstitutioner. 

1961: En storstilet kampagne mod spedalskhed i Indien iværksættes. På ti år undersøges over tre millioner mennesker, og 100.000 indere behandles for sygdommen. 

1976: Danmark går sammen med Red Barnet-organisationerne i Norge, Østrig, USA, Canada og England om at danne The International Save the Children Alliance. 

1989: Red Barnet iværksætter store genopbygningsprojekter i de Østeuropæiske lande efter murens fald, og fra 1992 sender Red Barnet massiv nødhjælp til det borgerkrigshærgede Jugoslavien. 

2001: Red Barnet godkendes som rammeorganisation under Danida. Midlerne betyder, at langt flere børn i skrøbelige stater kan få uddannelse og anden hjælp. 

2009: En global, samlet organisation, Save the Children, dannes med flere end 25 Red Barnet-organisationer fra hele verden. 

2015: Syriske flygtninge kommer gående til fods til Danmark. Frivillige fra Red Barnets lokalforeninger hjælper med at oprette børnevenlige områder i sportshaller og flygtningecentre. 

2016: Red Barnet står bag oprettelsen af rådgivningen SletDet, hvor børn og unge kan få hjælp, hvis de har været udsat for krænkelser på nettet. 

2020: Under coronapandemien er Red Barnets frivillige i Danmark hurtige til at rykke ud med hjælp til udsatte familier. Over hele verden iværksætter Save the Children omfattende hjælp til børn og familier, som er påvirket af corona. I dag fortsætter vi arbejdet for den samme sag, det hele begyndte med – nemlig kampen for, at alle børns rettigheder respekteres. Hver time. Hver dag. Overalt i verden. 

Danmark fik mig op at stå efter kz-lejren 

Et af de allerførste børn, som fik hjælp af Red Barnet, var Joop fra Holland. Joop kom på rekreationsophold i Danmark efter at have gennemlevet et sandt mareridt i koncentrationslejren Bergen-Belsen. Ved Red Barnets jubilæumskonference i 2020 overrakte H.K.H Kronprinsen en ærespris til den 84-årige Joseph ’Joop’ Vos for livslangt engagement for Red Barnets sag - de udsatte børn.

Se filmen om Joops historie.