Nyheder

Rekordmange skoler holder festdag for børns rettigheder

I dag fejrer næsten 300 skoler over hele landet fødselsdagen for FN’s børnekonvention i samarbejde med Red Barnet. Det er første gang, så mange skoler er med, og i år er temaet børn på flugt.

Nogle bygger en båd af pap, som kan rumme en hel familie på flugt. Andre laver et optog til rådhuset med orkester, flag og bannere. På en skole holder de fernisering på dekorerede børnehænder i karton for på den måde at række en hånd ud mod flygtninge. Og på flere skoler synger de sangen ’Alle børn har ret’, som Kim Larsen har skrevet til Red Barnet.

Ideerne er mange og mangfoldige, når næsten 300 skoler – herunder Red Barnets ambassadørskoler – og flere end 47.000 elever over hele landet i dag fejrer FN’s børnerettighedsdag. Aldrig har så mange skoler og børn markeret dagen sammen med Red Barnet som i år.

Jonas Keiding Lindholm, Red Barnets generalsekretær, glæder sig over det rekordhøje antal skoler og børn, som deltager i børnerettighedsdagen.

– Der er brug for at få sat børns rettigheder på skoleskemaet, og jeg er enormt glad for, at så mange skoler gør det i samarbejde med Red Barnet i år. Mere end hvert tredje barn i Danmark har ingen viden om FN’s børnekonvention, og det er klart, at hvis børn ikke kender deres rettigheder, har de også sværere ved at bede om hjælp eller sige fra over for for eksempel mobning eller overgreb. Sådan skal det ikke være, siger Jonas Keiding Lindholm.

Elever vil vide mere om flygtningebørn
Hvert år vælger Red Barnet et nyt tema for børnerettighedsdagen, og i år er fokus på børn på flugt. Det er det blandt andet, fordi Red Barnet oplever en stigende efterspørgsel fra skoler, hvor eleverne ønsker at gøre en forskel for eller vide mere om situationen for flygtningebørn.

– Børnerettighedsdagen er jo ikke bare en festdag, men også en kampdag, hvor børn kan kræve deres ret. Rigtig mange børn på flugt får krænket deres rettigheder – for eksempel retten til at gå i skole eller have et fritidsliv – og det kan børn født i Danmark være med til at sætte fokus på med årets tema. Samtidig kommer de helt naturligt til at reflektere over deres egne rettigheder også, siger Jonas Keiding Lindholm.

I forbindelse med børnerettighedsdagen 2017 lancerer Red Barnet tre gratis undervisningsmaterialer om børn på flugt. Læs mere her.

Om børnerettighedsdagen:
• Red Barnet markerer børnerettighedsdagen hvert år den 20. november og inviterer alle grundskoler til at være med.
• Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s børnekonvention.
• FN’s børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande, og den sikrer børns grundlæggende rettigheder samt børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.
• Red Barnets grundlægger, Eglantyne Jebb, står bag den første Erklæring om børns rettigheder (Genève-erklæringen), der senere blev til FN’s børnekonvention.