Børnerettighedsdagen

Børnerettighedsdagen er en festdag

Hvert år gør vi i Red Barnet meget ud af at fejre Børnerettighedsdagen. Her fejrer vi FN’s Børnerettighedskonvention, som blev vedtaget 20. november 1989. Dagen er en festlig markering af, at alle børn har rettigheder uanset, hvor de bor, men det er også en dag, hvor børn kan blive klogere på de rettigheder, som de rent faktisk har. Retten til at gå i skole, retten til ikke at blive slået, retten til at blive taget alvorligt er bare nogle af de mange rettigheder, man har som barn, og som er vigtige at kende.

Hvordan I som skole vil fejre Børnerettighedsdagen, er helt op til jer. Her på siden har vi samlet inspiration til, hvordan en fejring kunne se ud med forslag til program og gratis undervisningsmateriale, som vi stiller til rådighed til hver Børnerettighedsdag.

ÅRETS TEMA – BØRN PÅ FLUGT

Børnerettighedsdagen har hvert år et overordnet tema, som aktiviteterne på selve dagen tager udgangspunkt i. Temaet vil omhandle nogle af de aktuelle dagsordener, som præger hverdagen herhjemme og ude i verden.

I 2022 fejrer Red Barnet Børnerettighedsdagen torsdag d. 17. november sammen med skoler over hele landet.

Vi har i år valgt at sætte fokus på artikel 22 i Børnekonventionen. Artiklen handler om beskyttelsen af børn på flugt, og der er desværre god grund til at sætte fokus på denne rettighed netop nu.

Ifølge tal fra FN så er over 13 millioner børn på flugt lige nu. Det er det højeste antal siden Anden Verdenskrig.

Årsagerne til flugt kan være mange. Krigen i Ukraine, sultkatastrofen på Afrikas Horn eller klimaforandringer i Bangladesh er meget aktuelle eksempler på ulykkelige omstændigheder, som lige nu gør mange børn til flygtninge.

Uanset, hvor børn kommer fra, og hvorfor børn er på flugt, så siger Børnekonventionen, at børn på flugt har særlig krav på beskyttelse. Derfor vil undervisningsmaterialet til årets Børnerettighedsdag have fokus på at komme hele vejen rundt om retten til at blive beskyttet som barn på flugt.

UNDERVISNINGSMATERIALER

Red Barnet udbyder hvert år gratis undervisningsmaterialer til alle trin i grundskolen til Børnerettighedsdagen med udgangspunkt i årets tema. I 2022 vil vi derfor samle og versionere de undervisningsmaterialer, der fokuserer på artikel 22 i Børnekonventionen, som handler om beskyttelse af børn på flugt.

Vi er netop nu i gang med at samle årets undervisningsmaterialer, som vi vil linke til her på siden, når de er klar i løbet af efteråret.

Årets undervisningsmateriale vil fokusere på, hvad det vil sige at være på flugt som barn, hvordan vi tager imod børn på flugt, og hvordan det er at skulle starte et nyt liv et helt ukendt sted.

Tilmeld jer Børnerettighedsdagen nu, så får du en mail lige så snart, vi er klar med årets undervisningsmaterialer.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan undervisningsmaterialer fra Red Barnet ser ud, så kan du se dem ved at klikke her.

PLANLÆGNING AF BØRNERETTIGHEDSDAGEN

OP TIL BØRNERETTIGHEDSDAGEN

Børnerettighedsdagen er for hele skolen, og det er en gylden mulighed for at få alle elever med ombord i det vigtige arbejde omkring børns rettigheder – både for den enkelte elev, men også for fællesskabet på skolen.

Red Barnets erfaring viser, at Børnerettighedsdagen kan være med til at danne et stærkt fællesskab på tværs af klasser og årgange.

Her kan man eksempelvis lade de store børn undervise de små eller blande klasser og årgange i forskellige grupper.

Prøv også at inddrage eleverne så meget i planlægningen som muligt for at give dem ejerskab for dagen.

Og så husk at tilmelde jer! Så sørger Red Barnet også for, at I bliver holdt informeret løbende om undervisningsmaterialer, muligheder for underholdning og andre ting vedrørende Børnerettighedsdagen.

Du kan tilmelde din skole HER.

BRUG JERES LOKALFORENING

Red Barnet har omkring 60 lokalforeninger fordelt over hele landet. I forbindelse med jeres fejring af Børnerettighedsdagen kan I prøve at række ud til den lokalforening, som er tættest på jer.

Tidligere har skoler og lokalforeninger samarbejdet på Børnerettighedsdagen om eksempelvis at lave et loppemarked i byen, hvor man samlede ind til Red Barnets arbejde med at sikre, at børns rettigheder bliver overholdt, andre har delt flyers ud, hængt rettighedsplakater op eller stillede sig op på det lokale torv og sunget en sang for at gøre opmærksom på Børnerettighedsdagen.

I vores lokalforeninger er der en masse frivillige, hvis hjerter banker for børns rettigheder, og I kunne sagtens indgå et samarbejde med dem om, hvordan I markerer dagen bedst i jeres lokalområde. Find den lokalforening, som er tættest på jer ved at klikke her.

PÅ BØRNERETTIGHEDSDAGEN

Børnerettighedsdagen er en oplagt mulighed for at vise, at I er en skole, som tager arbejdet med børns rettigheder alvorligt. Derfor har mange skoler i tidens løb med succes inddraget lokalsamfundet, når de skulle fejre Børnerettighedsdagen.

Det er kun fantasien, der sætter grænser. Man kunne åbne skolen op for naboer, forældre, bedsteforældre, eller hvem der har lyst til at komme, lave en bod på torvet, stille sig ud i et indkøbscenter eller noget helt fjerde, der viser, at I har fokus på børns rettigheder.

SÅDAN KUNNE DAGEN SE UD

Vi har lavet et forslag til, hvordan en dagsplan kunne se ud for Børnerettighedsdagen. Brug evt. den som et udgangspunkt, men husk, det er jeres dag.

Kl. 8:00: Mødes i klasserne

Kl. 8:10: Fælles hilsen til hele Danmark fra Red Barnet

Kl. 8:15: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 9:30: Pause og leg

Kl. 10:00: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 11:15: Frokost, pause og leg

Kl. 11:45: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 12:30: Fællessang med Wafande og hele Danmark

Kl. 12:45: Fælles aktivitet for hele skolen

Kl. 14:00: Tak for i dag!

SKAB OPMÆRKSOMHED

Jeres aktiviteter i forbindelse med Børnerettighedsdagen kan sagtens også give jer som skole noget på længere sigt. I kan bruge den aktivt til at vise, at børnerettigheder på jeres skole er mere end bare et stykke papir.

Invitér derfor gerne den lokale presse forbi for at se, hvad I laver på Børnerettighedsdagen. Særligt, hvis I laver aktiviteter ude på gader og stræder eller andre aktiviteter på skolen. Vi giver gerne gode råd og vejledning i den forbindelse. Så hiv fat i Red Barnets Johannes Kaas Fallesen, som er kommunikationsmedarbejder på blandt andet Børnerettighedsdagen.

I Red Barnet vil også meget gerne se og høre, hvad I laver ude på jeres skole på Børnerettighedsdagen. Send derfor endelig billeder og videoer til os på skoletjenesten@redbarnet.dk. Vi vil meget gerne have lov at dele jeres oplevelser med resten af Danmark, så husk at sørge for at få tilladelser.

Hvis I bruger jeres egne sociale medier, må I meget gerne huske at bruge disse hashtags også:

#RedBarnet #Børnerettighedsdagen #Børnsrettigheder #Børnharselvfølgeligret