Husk Børnerettighedsdagen

18. november 2021

Børnerettighedsdagen 2021

Marker børns rettigheder

Børnerettighedsdagen den 20. november falder i år på en lørdag. Derfor har vi valgt at fejre og markere børns rettigheder torsdag den 18. november 2021. Sæt allerede kryds i kalenderen nu. Nærmere info følger. 

Målet med Børnerettighedsdagen er at engagere børn i deres egne rettigheder. Det gør vi ved både at give dem viden om, at de har rettigheder, og samtidig give dem kompetencer til at handle, hvis deres rettigheder krænkes.  

"Barnet skal have adgang til sundhedsydelser og lægehjælp. Staten skal nedbringe børnedødeligheden og skal arbejde for at afskaffe traditionelle skikke, der kan skade barnets sundhed".

Børnekonventionen Artikel 24

Ofte stillede spørgsmål

Hvad går Børnerettighedsdagen ud på, og hvor meget skal vi selv stå for?

Børnerettighedsdagen markerer FNs Børnerettighedskonvention. Målet med Børnerettighedsdagen er at fejre børns rettigheder og engagere børn i deres egne rettigheder.

Der er mange måder at fejre Børnerettighedsdagen på, og I må meget gerne tænke i at lave både nogle undervisningsaktiviteter på skolen og nogle aktiviteter rundt i lokalsamfundet. Det kunne eksempelvis være en stafet eller en flashmob. Det er altså jer selv, der bestemmer, hvad der skal ske, og hvor meget der skal ske – alt efter jeres rammer og muligheder.

Vi søger for at lave relevant og spændende materiale til jer, men I bestemmer selv, hvordan og hvor meget I vil bruge. På denne side kan I finde aktuelt information om årets Børnerettighedsdag og også finde eksempler på aktiviteter, som skoler har lavet de tidligere år.

Hvis I har brug for mere vejledning i forbindelse med, hvordan I kan komme i kontakt med de lokale medier, eller hvordan I kan arrangere Børnerettighedsdagen, så skriv endelig til skoletjenesten@redbarnet.dk.

Kan man fejre den på et andet tidspunkt end den 20. november?

I år falder Børnerettighedsdagen på en lørdag. Men vi vil rigtig gerne fejre den sammen med jer, og derfor har vi valgt at markere dagen på forskud torsdag d. 18. november 2021. Vi håber, at I har lyst til at fejre børns rettigheder sammen med os.

Hvor kan jeg læse mere om årets tema?

 Vi er gået i gang med at udvikle materialerne, og der kommer mere information omkring tema og indhold snarest.

Materialer fra 2020 og tidligere år

I 2020 satte vi særligt fokus på børns ret til undervisning og skolegang både i Danmark og resten af verden.

Børns mulighed for at lære og gå i skole er afgørende for en bedre fremtid. Både for det enkelte samfund, for verden og ikke mindst for børnene selv. Der er desværre stadig alt for mange børn på grundskoleniveau, der ikke går i skole. Krige, fattigdom og ulighed er bare nogle af forhindringerne. Børnerettighedsdag 2020 satte fokus på børns ret til god og gratis undervisning. 

Se materialerne 'RETTEN TIL GOD OG GRATIS UNDERVISNING' til Børnerettighedsdagen 2020 

Besøg på Hedegaardenes Skole

På Børnerettighedsdagen 2020 besøgte Red Barnets erhvervspraktikant Freja, Hedegaardenes Skole for at se, hvordan 2. klasse arbejdede med Børns rettigheder. 

Da Freja møder klassen, er de allerede i gang med at tale om hvad rettigheder er. Skolen er vant til at fejre børnerettighedsdagen, og eleverne er ifølge Freja rigtig gode til at kende forskel på om noget er en rettighed eller bare et ønske.  Almindeligvis er den 20. november en meget festlig begivenhed på skolen, hvor alle mødes i hallen og synger sammen, men i år har corona tvunget dem til at være hver for sig. Alligevel er der fokus på børns rettigheder og klassen arbejder flittigt med at tegne de rettigheder, som de synes er særligt vigtige.  

Børnerettighedstalen

Konkurrence

Her er vinderne af vores tegnekonkurrence 

1. plads: Arthur 1. kl.  Skt. Knuds Skole i Århus

Arthurs tegning

2. plads: Ingrid, 5. kl. Trongårdsskolen 5. kl. i Lyngby

Ingrids tegning

3. plads: Phoebe 3.kl Skt. Knuds Skole  i Århus

'Phoebes tegning

Børnerettighedsdagen 2019

 Her finder du materialerne fra Børnerettighedsdagen 2019 om ytringsfrihed.

">

Børnerettighedsdagen 2018

Her kan du finde alle materialerne fra Børnerettighedsdagen 2018, som omhandlede FN's 17 Verdensmål.

Børnerettighedsdagen 2017

Her kan du se alle materialer til indskoling, mellemtrin og udskoling  fra Børnerettighedsdagen 2017.