Børnerettighedsdag

20. november 2018

Marker børns rettigheder

 

Knap 300 skoler fra hele landet satte fokus på børn og unges rettigheder, da de sammen med Red Barnet markerede børnerettighedsdagen 2017.

Det var en festlig og lærerig dag, hvor eleverne arbejdede med temaet for 2017: 'Børn på flugt i Danmark og resten af verden'.

 

Ofte stillede spørgsmål

Kan alle skoler holde børnerettighedsdagen i år og kan man fejre den på et andet tidspunkt end den 20. november?

I år ar vi valgt udelukkende at fejre børnerettighedsdagen med vores ambassadørskoler. Det betyder ikke, at de skoler der ikke er ambassadørskoler ikke kan fejre børnerettighedsdagen og anvende vores materialer. Det er I meget velkomne til.

Og ja, I kan sagtens fejre børnerettighedsdag på et andet tidspunkt end den 20. november, hvis det passer bedre ind i jeres planer. I vores idékatalog kan I få inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen og hvordan, I kan undervise i årets tema.

Hvornår modtager vi materiale?

Materialerne til dette års børnerettighedsdag er tilgængelige her på siden den 20. oktober.

Kort tid før børnerettighedsdagen den 20. november vil I modtage en pakke med balloner, som I kan bruge til at gøre dagen festlig. Hvis eleverne, der er tilmeldt, er fordelt på forskellige matrikler, må I meget gerne sende de forskellige adresser til os, så vi kan sende flere pakker ud til jer.

Findes der materialer til børnerettighedsdagen?

Ja, vi udvikler materialer til alle klassetrin i grundskolen til fejring af børnerettighedsdagen. De vil kunne findes her på siden. Længere nede på siden kan du også få indblik i materialerne fra 2017, hvor temaet var 'Børn på flugt i Danmark og resten af verden'. .

Hvor kan jeg læse mere om årets tema?

I år sætter vi fokus på de sociale verdensmål med et hovedfokus på verdensmål 4: Uddannelse, verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene, verdensmål 10: Mindre ulighed, og verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Det bliver igennem et interaktivt materiale differentieret til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen.

Eleverne vil blandt andet få en introduktion til verdensmålene, møde politikere og andre interessenters bud på udfordringer og løsninger i engagerende formater, og selv blive inddraget med deres bud på, hvordan de kan være med til at indfri verdensmålene. I dette arbejde skal de bl.a. arbejde med at producere lommefilm.

Alt materiale bliver tilgængeligt her på siden den 20. oktober.

 

Hvad går børnerettighedsdagen ud på, og hvor meget skal vi selv stå for?

I bestemmer selv, hvor lang tid, I vil bruge på at arbejde med vores børnerettighedsmateriale og årets tema. Nogle skoler bruger en uge, mens andre skoler bruger et par timer på selve dagen. I vores idékatalog vil I kunne få masser af inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen, og hvordan I kan undervise i årets tema. I kan læse konkrete eksempler på aktiviteter, som skoler har lavet de tidligere år, og I finder information om de forskellige undervisningsmaterialer til alle klassetrin.

Der er mange måder at fejre børnerettighedsdagen på, og I må meget gerne tænke i at lave både nogle undervisningsaktiviteter på skolen og nogle aktiviteter rundt i lokalsamfundet. Det kunne eksempelvis være en stafet eller en flashmob. Det er altså jer selv, der bestemmer, hvad der skal ske og hvor meget, der skal ske. Vi sender jer materialer til at gøre dagen festlig på skolen og/eller i gaderne. 

Hvis I har brug for mere vejledning i forbindelse med, hvordan I kan komme i kontakt med de lokale medier eller hvordan, I kan arrangere børnerettighedsdagen, så skriv endelig. Skriv enten til skoletjenesten@redbarnet.dk   eller den pædagogiske konsulent i skoletjenesten Camilla Roed Otte, på cao@redbarnet.dk.

Tema for 2018

FN´s Verdensmål og flygtningebørn i Danmark

 

Verdensmål

I år sætter vi fokus på de sociale verdensmål med et hovedfokus på verdensmål 4: Uddannelse, verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene, verdensmål 10: Mindre ulighed, og verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner. Det bliver igennem et interaktivt materiale differentieret til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Eleverne vil blandt andet få en introduktion til verdensmålene, møde politikere og andre interessenters bud på udfordringer og løsninger i engagerende formater, og selv blive inddraget med deres bud på, hvordan de kan være med til at indfri verdensmålene. I dette arbejde skal de bl.a. arbejde med at producere lommefilm.

 

Fakta om FN´s verdensmål

  • Verdensmålene blev vedtaget i 2015 og trådte i kraft i 2016.

  • Verdensmålene består af 17 mål med en masse delmål.

  • Verdensmålene skal indtil 2030 sætte kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.
  • Verdensmålene gælder både nationalt her i Danmark og globalt for hele kloden.

Materialer fra Børnerettighedsdagen 2017

Her kan du se alle materialer til indskoling, mellemtrin og udskoling  fra Børnerettighedsdagen 2017.