Børnerettighedsdagen

Børnerettighedsdagen er en festdag

Hvert år gør vi i Red Barnet meget ud af at fejre Børnerettighedsdagen. Her fejrer vi FN’s Børnerettighedskonvention, som blev vedtaget 20. november 1989. Dagen er en festlig markering af, at alle børn har rettigheder uanset, hvor de bor, men det er også en dag, hvor børn kan blive klogere på de rettigheder, som de rent faktisk har. Retten til at gå i skole, retten til ikke at blive slået, retten til at blive taget alvorligt er bare nogle af de mange rettigheder, man har som barn, og som er vigtige at kende.

Hvordan I som skole vil fejre Børnerettighedsdagen, er helt op til jer. Her på siden har vi samlet inspiration til, hvordan en fejring kunne se ud med forslag til program og gratis undervisningsmateriale, som vi stiller til rådighed til hver Børnerettighedsdag.

Hvis du vil blive endnu klogere på, hvorfor vi fejrer dagen, og hvorfor der stadig er masser at kæmpe for, når det kommer til børns rettigheder, så se her Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, fortælle mere om dagen.

SENESTE TEMA – RETTEN TIL ET SUNDT OG GODT LIV

Børnerettighedsdagen har hvert år et overordnet tema, som aktiviteterne på selve dagen tager udgangspunkt i. Temaet vil omhandle nogle af de aktuelle dagsordener, som præger hverdagen herhjemme og ude i verden.

Til Børnerettighedsdagen i 2021 var temaet 'Retten til et sundt og godt liv', hvor der blev sat fokus på hverdagen efter de store coronanedlukninger, klimakrisen, som også er en børnerettighedskrise, samt situationen i Afghanistan.

UNDERVISNINGSMATERIALER

Hvert år producerer Red Barnet nyt undervisningsmateriale, som tager udgangspunkt i årets tema. Materialet er gratis og ligger tilgængeligt omkring en måned før Børnerettighedsdagen. Fælles for materialet år for år er dog, at det lægger vægt på at øge kendskabet til børns rettigheder, men også at give børnene den viden om rettighederne, der skal til for, at de også kan handle på dem og bruge dem i hverdagen selv, men også sige fra, hvis andre får krænket deres rettigheder.

Der er undervisningsmaterialer til både indskoling, mellemtrin og udskoling. 

Du kan finde det seneste materiale, vi har udgivet til INDSKOLING HER, til MELLEMTRINNET HER og til UDSKOLING HER.

PLANLÆGNING AF BØRNERETTIGHEDSDAGEN

OP TIL BØRNERETTIGHEDSDAGEN

Børnerettighedsdagen er for hele skolen, og det er en gylden mulighed for at få alle elever med ombord i det vigtige arbejde omkring børns rettigheder – både for den enkelte elev, men også for fællesskabet på skolen.

Red Barnets erfaring viser, at Børnerettighedsdagen kan være med til at danne et stærkt fællesskab på tværs af klasser og årgange.

Her kan man eksempelvis lade de store børn undervise de små eller blande klasser og årgange i forskellige grupper.

Prøv også at inddrage eleverne så meget i planlægningen som muligt for at give dem ejerskab for dagen.

Og så husk at tilmelde jer! Så sørger Red Barnet også for, at I bliver holdt informeret løbende om undervisningsmaterialer, muligheder for underholdning og andre ting vedrørende Børnerettighedsdagen.

Du kan tilmelde din skole HER.

PÅ BØRNERETTIGHEDSDAGEN

Børnerettighedsdagen er en oplagt mulighed for at vise, at I er en skole, som tager arbejdet med børns rettigheder alvorligt. Derfor har mange skoler i tidens løb med succes inddraget lokalsamfundet, når de skulle fejre Børnerettighedsdagen.

Det er kun fantasien, der sætter grænser. Man kunne åbne skolen op for naboer, forældre, bedsteforældre, eller hvem der har lyst til at komme, lave en bod på torvet, stille sig ud i et indkøbscenter eller noget helt fjerde, der viser, at I har fokus på børns rettigheder.

SÅDAN KUNNE DAGEN SE UD

Vi har lavet et forslag til, hvordan en dagsplan kunne se ud for Børnerettighedsdagen. Brug evt. den som et udgangspunkt, men husk, det er jeres dag.

Kl. 8:00: Mødes i klasserne

Kl. 8:10: Fælles hilsen til hele Danmark fra Red Barnet

Kl. 8:15: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 9:30: Pause og leg

Kl. 10:00: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 11:15: Frokost, pause og leg

Kl. 11:45: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)

Kl. 12:30: Fællessang med Wafande og hele Danmark

Kl. 12:45: Fælles aktivitet for hele skolen

Kl. 14:00: Tak for i dag!

SKAB OPMÆRKSOMHED

Jeres aktiviteter i forbindelse med Børnerettighedsdagen kan sagtens også give jer som skole noget på længere sigt. I kan bruge den aktivt til at vise, at børnerettigheder på jeres skole er mere end bare et stykke papir.

Invitér derfor gerne den lokale presse forbi for at se, hvad I laver på Børnerettighedsdagen. Særligt, hvis I laver aktiviteter ude på gader og stræder eller andre aktiviteter på skolen. Vi giver gerne gode råd og vejledning i den forbindelse. Så hiv fat i Red Barnets Johannes Kaas Fallesen, som er kommunikationsmedarbejder på blandt andet Børnerettighedsdagen.

I Red Barnet vil også meget gerne se og høre, hvad I laver ude på jeres skole på Børnerettighedsdagen. Send derfor endelig billeder og videoer til os på skoletjenesten@redbarnet.dk. Vi vil meget gerne have lov at dele jeres oplevelser med resten af Danmark, så husk at sørge for at få tilladelser.

Hvis I bruger jeres egne sociale medier, må I meget gerne huske at bruge disse hashtags også:

#RedBarnet #Børnerettighedsdagen #Børnsrettigheder #Børnharselvfølgeligret