Vær med

Børnerettighedsdagen 2017

Børnerettighedsdagen 2017

Markér børnerettighedsdagen sammen med Red Barnet mandag den 20. november 2017, og giv eleverne mulighed for at lære deres rettigheder at kende ved at holde en festlig og lærerig dag.

Årets tema er ’Børn på flugt – i Danmark og resten af verden’, og op til dagen udgiver vi tre nye undervisningsmaterialer om temaet – et til hvert grundtrin. Undervisningsmaterialerne giver på forskellige måder indblik i flygtningebørns liv og sætter fokus på flygtninges rettigheder.

Skoler og klasser kan allerede nu tilmelde sig børnerettighedsdagen 2017. I kan sagtens starte med at tilmelde én klasse og senere opdatere jeres tilmelding. Om I markerer dagen den 20. november eller i ugerne op til, er helt op til jer.

Det er gratis at deltage i børnerettighedsdagen, og tilmeldte klasser og skoler får tilsendt et inspirationskatalog med aktivitetsforslag, artikler om årets tema og gode råd til at skabe opmærksomhed om jeres arbejde med børns rettigheder. Det skulle gerne give jer de bedste muligheder for let at skræddersy jeres helt egen dag eller temauge om børns rettigheder og børn på flugt.

I god tid inden dagen får I tilsendt en pakke med balloner og plakater til at synliggøre dagen på skolen eller i lokalsamfundet.

Ofte stillede spørgsmål

Kan vi holde børnerettighedsdagen på et andet tidspunkt end den 20. november?

Ja, I kan sagtens fejre børnerettighedsdag på et andet tidspunkt end den 20. november, hvis det passer bedre ind i jeres planer. I vores idékatalog kan I få inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen og hvordan, I kan undervise i årets tema.

Husk at tilmelde jer børnerettighedsdagen. Det er meget vigtigt, at I tilmelder jer, da vi har brug for at vide, hvor mange elever, der deltager fra jeres skole og hvem, jeres kontaktperson er. I er velkomne til at melde blot en klasse eller en årgang til, men det er selvfølgelig endnu bedre, hvis I kan få hele skolen til at fejre børnerettighedsdagen. Kort før den 20. november modtager I en pakke med materialer, som I kan bruge til at gøre dagen festlig.

Skal hele skolen være tilmeldt?

Nej, I bestemmer selv, om I vil tilmelde hele skolen, enkelte klasser, en årgang eller et grundtrin. En lærer skal være kontaktperson, og vedkommende kan melde skolen til børnerettighedsdagen.

Det er meget vigtigt, at I tilmelder jer, da vi har brug for at vide hvor mange elever, der deltager fra jeres skole og hvem, jeres kontaktperson er.

Hvor mange elever skal vi minimum være for at kunne tilmelde os?

I kan altid tilmelde jer uanset hvor mange, I er. I bestemmer selv, om I vil tilmelde hele skolen, enkelte klasser, en årgang eller et grundtrin. I vælger en lærer, der skal være kontaktperson. Kontaktpersonen skal tilmelde skolen børnerettighedsdagen.

Det er meget vigtigt, at I tilmelder jer, da vi har brug for at vide hvor mange elever, der deltager fra jeres skole og hvem jeres kontaktperson er.

Hvornår modtager vi materiale?

Når I har tilmeldt jer, og når vi nærmer os børnerettighedsdagen 2017, vil I modtage en mail, hvor I finder vores idékatalog med inspiration til aktiviteter til børnerettighedsdagen 2017. I vil kunne downloade vores materialer her på skolesitet.

I velkomstmailen modtager I også et webbanner, som I kan lægge på skolens hjemmeside for at vise omverdenen, at I fejrer børnerettighedsdag.

Kort tid før børnerettighedsdagen den 20. november vil I modtage en pakke med materialer, som I kan bruge til at gøre dagen festlig. Hvis eleverne, der er tilmeldt, er fordelt på forskellige matrikler, må I meget gerne sende de forskellige adresser til os, så vi kan sende flere pakker ud til jer.

Findes der materialer til børnerettighedsdagen?

Ja, vi udvikler materialer til alle klassetrin i grundskolen til fejring af børnerettighedsdagen 2017. De vil kunne findes her på siden. Længere nede på siden kan du også få indblik i materialerne fra 2016, hvor temaet var #stopvoldmodbørn.

Hvis I ikke allerede er tilmeldt børnerettighedsdagen, så er det meget vigtigt, at I vælger en lærer, der skal være skolens kontaktperson, og som går ind og tilmelder jer. Vi har nemlig brug for at vide hvor mange elever, der deltager fra jeres skole og hvem jeres kontaktperson er.

Kan vi tilmelde os, selvom vi ikke er en skole?

Ja, stort set alle grupper kan deltage. Vores undervisningsmaterialer er som udgangspunkt lavet til klasser i grundskolen, men I er meget velkomne til at være med til at fejre børnerettighedsdagen og bruge vores materiale. I må gerne skrive til skoletjenesten@redbarnet.dk og fortælle mere om, hvem I er, og hvordan I har tænkt, at I gerne vil være med. 

Hvor kan jeg læse mere om årets tema?

I år er temaet til børnerettighedsdagen "Børn på flugt - i Danmark og resten af verden". Vi lægger mere materiale op om årets tema før sommerferien.

Hvis I ikke allerede er tilmeldt børnerettighedsdagen, så er det meget vigtigt, at I vælger en lærer, der skal være skolens kontaktperson, og som går ind og tilmelder jer. Vi har nemlig brug for at vide, hvor mange elever, der deltager fra jeres skole og hvem, jeres kontaktperson er.

Hvad går børnerettighedsdagen ud på, og hvor meget skal vi selv stå for?

I bestemmer selv, hvor lang tid, I vil bruge på at arbejde med vores børnerettighedsmateriale og årets tema. Nogle skoler bruger en uge, mens andre skoler bruger et par timer på selve dagen, som i år er den 20. november. I vores idékatalog vil I kunne få masser af inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen, og hvordan I kan undervise i årets tema. I kan læse konkrete eksempler på aktiviteter, som skoler har lavet de tidligere år, og I finder information om de forskellige undervisningsmaterialer til alle klassetrin.

I finder idékataloget fra sidste år længere nede på siden. I vores undervisningsmateriale STÆRKE SAMMEN er der eksempelvis forslag til nogle lege og aktive øvelser, som er oplagte at bruge i forbindelse med børnerettighedsdagen 2016.

Der er mange måder at fejre børnerettighedsdagen på, og I må meget gerne tænke i at lave både nogle undervisningsaktiviteter på skolen og nogle aktiviteter rundt i lokalsamfundet. Det kunne eksempelvis være en stafet eller en flashmob. Det er altså jer selv, der bestemmer, hvad der skal ske og hvor meget, der skal ske. Vi sender jer materialer til at gøre dagen festlig på skolen og/eller i gaderne. Derudover kan I på ovenstående link finde et udkast til en pressemeddelelse, som I kan sende ud til de lokale medier. Det er både til gavn for skolens omdømme, og sikrer, at flere mennesker hører om børns rettigheder.

Hvis I har brug for mere vejledning i forbindelse med, hvordan I kan komme i kontakt med de lokale medier eller hvordan, I kan arrangere børnerettighedsdagen, så skriv endelig igen. Hvis I gerne vil have en snak med os, så kan I også kontakte event- og kommunikationsmedarbejder i Red Barnets skoletjeneste, Sofie Bak Thorup, på sbt@redbarnet.dk.

Børn med banner fejrer børnerettighedsdag

Indblik i materialet fra 2016

I 2016 var over 46.000 elever fordelt på 244 skoler over hele landet med til at fejre FN's børnerettighedsdag.

Sidste år var temaet #stopvoldmodbørn.

Til børnerettighedsdagen 2016 laver Red Barnet et idékatalog med en masse forskellige aktiviteter og materialer. 

Download idékataloget 2016