Børnerettighedsdag

20. november 2019

Marker børns rettigheder

Se filmen fra børnerettighedsdagen 2019 fra Vestervangskolen i Glostrup og få indblik i, hvad der gør dagen så speciel.

">

 

Vær med til at fejre børns rettigheder

I år fylder børnekonventionen 30 år. Det skal fejres. Det gør vi på Børnerettighedsdagen 20. november, hvor vi sætter fokus på børns rettigheder med temaet, ’Ytringsfrihed’. 

 

Ofte stillede spørgsmål

Kan alle skoler holde børnerettighedsdagen i år og kan man fejre den på et andet tidspunkt end den 20. november?

I år ar vi valgt udelukkende at fejre børnerettighedsdagen med vores ambassadørskoler. Det betyder ikke, at de skoler der ikke er ambassadørskoler ikke kan fejre børnerettighedsdagen og anvende vores materialer. Det er I meget velkomne til.

Og ja, I kan sagtens fejre børnerettighedsdag på et andet tidspunkt end den 20. november, hvis det passer bedre ind i jeres planer. I vores idékatalog kan I få inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen og hvordan, I kan undervise i årets tema.

Hvornår modtager vi materiale?

Materialerne til dette års børnerettighedsdag er tilgængelige her på siden den 20. oktober.

Kort tid før børnerettighedsdagen den 20. november vil I modtage en pakke med balloner, som I kan bruge til at gøre dagen festlig. Hvis eleverne, der er tilmeldt, er fordelt på forskellige matrikler, må I meget gerne sende de forskellige adresser til os, så vi kan sende flere pakker ud til jer.

Findes der materialer til børnerettighedsdagen?

Ja, vi udvikler materialer til alle klassetrin i grundskolen til fejring af børnerettighedsdagen. De vil kunne findes her på siden. Længere nede på siden kan du også få indblik i materialerne fra 2017, hvor temaet var 'Børn på flugt i Danmark og resten af verden'. .

Hvor kan jeg læse mere om årets tema?

I år sætter vi fokus på de sociale verdensmål med et hovedfokus på verdensmål 4: Uddannelse, verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene, verdensmål 10: Mindre ulighed, og verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Det bliver igennem et interaktivt materiale differentieret til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen.

Eleverne vil blandt andet få en introduktion til verdensmålene, møde politikere og andre interessenters bud på udfordringer og løsninger i engagerende formater, og selv blive inddraget med deres bud på, hvordan de kan være med til at indfri verdensmålene. I dette arbejde skal de bl.a. arbejde med at producere lommefilm.

Alt materiale bliver tilgængeligt her på siden den 20. oktober.

 

Hvad går børnerettighedsdagen ud på, og hvor meget skal vi selv stå for?

I bestemmer selv, hvor lang tid, I vil bruge på at arbejde med vores børnerettighedsmateriale og årets tema. Nogle skoler bruger en uge, mens andre skoler bruger et par timer på selve dagen. I vores idékatalog vil I kunne få masser af inspiration til, hvad I kan lave med jeres elever på dagen, og hvordan I kan undervise i årets tema. I kan læse konkrete eksempler på aktiviteter, som skoler har lavet de tidligere år, og I finder information om de forskellige undervisningsmaterialer til alle klassetrin.

Der er mange måder at fejre børnerettighedsdagen på, og I må meget gerne tænke i at lave både nogle undervisningsaktiviteter på skolen og nogle aktiviteter rundt i lokalsamfundet. Det kunne eksempelvis være en stafet eller en flashmob. Det er altså jer selv, der bestemmer, hvad der skal ske og hvor meget, der skal ske. Vi sender jer materialer til at gøre dagen festlig på skolen og/eller i gaderne. 

Hvis I har brug for mere vejledning i forbindelse med, hvordan I kan komme i kontakt med de lokale medier eller hvordan, I kan arrangere børnerettighedsdagen, så skriv endelig. Skriv enten til skoletjenesten@redbarnet.dk   eller den pædagogiske konsulent i skoletjenesten Camilla Roed Otte, på cao@redbarnet.dk.

Tema for 2019

Hvad betyder det egentlig at have ytringsfrihed, og...

er ytringsfriheden ubegrænset? Mange spørgsmål dukker op med dette års tema, så hvorfor ikke fejre børnekonvektionens 30-års fødselsdag med Red Barnet i år? Det gør vi på Børnerettighedsdagen 20. november, hvor ytringsfrihed vil være i fokus. Børnekonvektionsartiklerne 12 og 13 handler om retten til at udtrykke sin mening og retten til at lære at give udtryk for, hvad man mener. Med dette tema kan jeres elever lære at forholde sig kritisk til omverdenen og blive kompetente i at ytre sig samtidig med, at de respekterer andres meninger.

 

Med årets tema får eleverne mulighed for at dykke ned undervisningsforløb om børns rettigheder, hvor ytringsfrihed er i fokus. Læs blandt andet historien om Eglantyne Jebb, som var den første til at give børn rettigheder. Skriv og tegn om handlinger med fokus på ytringsfrihed og deltag i spændende events om børns ret til at ytre sig – både i Danmark og andre lande. Undervisningsforløbet er differentieret til indskoling, mellemtrin og udskoling.

 

Materialer fra børnerettighedsdagen 2018

Her kan du finde alle materialerne fra Børnerettighedsdagen 2018, som omhandlede FN's 17 Verdensmål.

Materialer fra Børnerettighedsdagen 2017

Her kan du se alle materialer til indskoling, mellemtrin og udskoling  fra Børnerettighedsdagen 2017.