Børnerettighedsdagen
Programmet til 2023 kommer til efteråret!
Børnerettighedsdagen er en festdag
Hvert år gør vi i Red Barnet meget ud af at fejre Børnerettighedsdagen. Her fejrer vi FN’s Børnekonvention, som blev vedtaget 20. november 1989. Dagen er en festlig markering af, at alle børn har rettigheder uanset, hvor de bor, men det er også en dag, hvor børn kan blive klogere på de rettigheder, som de rent faktisk har. Retten til at gå i skole, retten til ikke at blive slået, retten til at blive taget alvorligt er bare nogle af de mange rettigheder, man har som barn, og som er vigtige at kende.
Hvordan I som skole vil fejre Børnerettighedsdagen, er helt op til jer. Her på siden har vi samlet inspiration til, hvordan en fejring kunne se ud med forslag til program og gratis undervisningsmateriale, som vi stiller til rådighed til hver Børnerettighedsdag.
I 2022 var vi på besøg hos Høng Skole, som er en af Red Barnets ambassadørskoler, for at fejre dagen sammen med dem. Vi havde vores generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og Hr. Skæg med, da vi satte fokus artikel 22 i Børnekonventionen, der handler om børn på flugt.
SENESTE TEMA – BØRN PÅ FLUGT
Børnerettighedsdagen har hvert år et overordnet tema, som aktiviteterne på selve dagen tager udgangspunkt i. Temaet vil omhandle nogle af de aktuelle dagsordener, som præger hverdagen herhjemme og ude i verden.
I 2022 fejrede Red Barnet Børnerettighedsdagen sammen med 128 skoler over hele landet.
Her havde vi fokus på artikel 22 i Børnekonventionen. Artiklen handler om beskyttelsen af børn på flugt.
Årsagerne til flugt kan være mange. Krigen i Ukraine, sultkatastrofen på Afrikas Horn eller klimaforandringer i Bangladesh er meget aktuelle eksempler på ulykkelige omstændigheder, som lige nu gør mange børn til flygtninge.
Uanset, hvor børn kommer fra, og hvorfor børn er på flugt, så siger Børnekonventionen, at børn på flugt har særlig krav på beskyttelse. Derfor havde undervisningsmaterialet til Børnerettighedsdagen 2022 fokus på at komme hele vejen rundt om retten til at blive beskyttet som barn på flugt.
UNDERVISNINGSMATERIALER
Red Barnet udbyder hvert år gratis undervisningsmaterialer til alle trin i grundskolen til Børnerettighedsdagen med udgangspunkt i årets tema. I 2022 havde vi samlet og versioneret undervisningsmaterialer, der fokuserer på artikel 22 i Børnekonventionen, som handler om beskyttelse af børn på flugt.
Undervisningsmaterialet fokuserede på, hvad det vil sige at være på flugt som barn, hvordan vi tager imod børn på flugt og skaber et stærkt fællesskab med plads til forskelle.
Til Børnerettighedsdag 2022 havde vi udviklet to forskellige materialer, som begge behandler nogle af de samme tematikker.
"Forskellige sammen" henvender sig særligt til klasser, som for nyligt har modtaget elever, der er på flugt. Materialet er non-verbalt og tager derfor højde for elever, der endnu ikke begår sig fuldt ud på dansk endnu, så alle kan være med. Fokus vil være på fællesskabende øvelser og lege. Forskellige sammen er lavet til indskoling og mellemtrinnet.
Se "Forskellige sammen" lige her.
"Til alle os" er et film-baseret materiale, som også henvender sig til klasser, der ikke har modtaget elever, der er på flugt. Materialet kan bruges af alle tre trin i grundskolen og giver eleverne en mulighed for at få et indblik i nogle livsforløb, som adskiller sig fra deres egne.
"Håb og drømme" er et materiale til udskolingen, der tager udgangspunkt i små korte lommefilm, som er lavet af unge i Danmark, Libanon og Sydsudan. Filmene er lavet ud fra et oplæg om de unges håb og drømme for fremtiden og lægger op til refleksion om unges rettigheder og forskellige livsvilkår. Med inspiration fra filmene skal elever til sidst producere små videoer, der viser de gode ting op skolen frem for nye kammerater.
BØRNEBAROMETER-MÅLING
Til at starte Børnerettighedsdagen har vi de seneste par år brugt Red Barnets Børnebarometer for 4.-9. klasse. Børnebarometeret er et dialogværktøj, som skal styrke børns stemme om aktuelle emner og årets tema.
Målingen kan bruges som et redskab til at kickstarte samtalen om de emner, som undervisningsmaterialet kredser om. Målingen er anonym, og I vil kunne tale om klassens svar efterfølgende.
Gå på opdagelse i Børnebarometeret ved at klikke her.

PLANLÆGNING AF BØRNERETTIGHEDSDAGEN
OP TIL BØRNERETTIGHEDSDAGEN
Børnerettighedsdagen er for hele skolen, og det er en gylden mulighed for at få alle elever med ombord i det vigtige arbejde omkring børns rettigheder – både for den enkelte elev, men også for fællesskabet på skolen.
Red Barnets erfaring viser, at Børnerettighedsdagen kan være med til at danne et stærkt fællesskab på tværs af klasser og årgange.
Her kan man eksempelvis lade de store børn undervise de små eller blande klasser og årgange i forskellige grupper.
Prøv også at inddrage eleverne så meget i planlægningen som muligt for at give dem ejerskab for dagen.
Og så husk at tilmelde jer! Så sørger Red Barnet også for, at I bliver holdt informeret løbende om undervisningsmaterialer og andre spændende ting vedrørende Børnerettighedsdagen.
Du kan tilmelde din skole HER.
BRUG JERES LOKALFORENING
Red Barnet har omkring 60 lokalforeninger fordelt over hele landet. I forbindelse med jeres fejring af Børnerettighedsdagen kan I prøve at række ud til den lokalforening, som er tættest på jer.
Tidligere har skoler og lokalforeninger samarbejdet på Børnerettighedsdagen om eksempelvis at lave et loppemarked i byen, hvor man samlede ind til Red Barnets arbejde med at sikre, at børns rettigheder bliver overholdt, andre har delt flyers ud, hængt rettighedsplakater op eller stillede sig op på det lokale torv og sunget en sang for at gøre opmærksom på Børnerettighedsdagen.
I vores lokalforeninger er der en masse frivillige, hvis hjerter banker for børns rettigheder, og I kunne sagtens indgå et samarbejde med dem om, hvordan I markerer dagen bedst i jeres lokalområde. Find den lokalforening, som er tættest på jer ved at klikke her.
PÅ BØRNERETTIGHEDSDAGEN
Børnerettighedsdagen er en oplagt mulighed for at vise, at I er en skole, som tager arbejdet med børns rettigheder alvorligt. Derfor har mange skoler i tidens løb med succes inddraget lokalsamfundet, når de skulle fejre Børnerettighedsdagen.
Det er kun fantasien, der sætter grænser. Man kunne åbne skolen op for naboer, forældre, bedsteforældre, eller hvem der har lyst til at komme, lave en bod på torvet, stille sig ud i et indkøbscenter eller noget helt fjerde, der viser, at I har fokus på børns rettigheder.

SÅDAN KUNNE DAGEN SE UD
Vi har lavet et forslag til, hvordan en dagsplan kunne se ud for Børnerettighedsdagen. Brug evt. den som et udgangspunkt, men husk, det er jeres dag.
Kl. 8:00: Mødes i klasserne
Kl. 8:10: Fælles hilsen til hele Danmark fra Hr. Skæg
Kl. 8:15: Start dagen med Red Barnets dialogværktøj Børnebarometeret og gå videre med årets undervisningsmateriale
Kl. 9:30: Pause og leg
Kl. 10:00: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)
Kl. 11:15: Frokost, pause og leg
Kl. 11:45: Aktiviteter ude i klasserne (brug gerne årets undervisningsmateriale)
Kl. 12:30: Fælles aktivitet for hele skolen. Lav plakater med børnerettigheder, syng en fællessang eller gør lige, hvad I synes kunne være en sjov måde at slutte Børnerettighedsdagen på.
Kl. 14:00: Tak for i dag!
SKAB OPMÆRKSOMHED
Jeres aktiviteter i forbindelse med Børnerettighedsdagen kan sagtens også give jer som skole noget på længere sigt. I kan bruge den aktivt til at vise, at børnerettigheder på jeres skole er mere end bare et stykke papir.
Invitér derfor gerne den lokale presse forbi for at se, hvad I laver på Børnerettighedsdagen. Særligt, hvis I laver aktiviteter ude på gader og stræder eller andre aktiviteter på skolen. Vi giver gerne gode råd og vejledning i den forbindelse. Så hiv fat i Red Barnets Johannes Kaas Fallesen, som er kommunikationsmedarbejder på blandt andet Børnerettighedsdagen.
I Red Barnet vil også meget gerne se og høre, hvad I laver ude på jeres skole på Børnerettighedsdagen. Send derfor endelig billeder og videoer til os på skoletjenesten@redbarnet.dk. Vi vil meget gerne have lov at dele jeres oplevelser med resten af Danmark, så husk at sørge for at få tilladelser.
Hvis I bruger jeres egne sociale medier, må I meget gerne huske at bruge disse hashtags også:
#RedBarnet #Børnerettighedsdagen #Børnsrettigheder #Børnharselvfølgeligret
Er der noget, som I er i tvivl om eller mangler, så skriv til projektkoordinator Ane Bech.
