Nyheder

Red Barnet sender rekordmange udsatte børn på sommerlejr

Flere end 1.000 børn og forældre glæder sig i år til at holde ferie med Red Barnet. Organisationen har øget antallet af sommerlejre markant, for der er stort behov for hjælp til udsatte familier.

For alt for mange børn i Danmark betyder skoleferie hverken rejser, sommerhusture eller udflugter.

Red Barnet sender i år flere end 1.000 børn og deres forældre på sommerlejr rundt omkring i landet. Det er første gang, at Red Barnet kan holde ferie for så mange familier.

- Vi oplever i år en massiv efterspørgsel. Flere kommuner er så desperate, at de er villige til at betale transport på tværs af Jylland for at få et barn på en af vores ferielejre, og familier ringer eller skriver direkte til os og spørger, om de kan få plads til deres børn, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Det er gratis for børn og familier at komme med på Red Barnets sommerlejre. Børnene får tilbuddet via kommunens socialfaglige personale (socialrådgivere, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker). Det er fagpersonerne, der inviterer børnene med på sommerlejr, og Red Barnets frivillige overtager herefter kontakten og aktiviteterne.

- Vi er selvfølgelig bekymrede over, at efterspørgslen er så stor. For det skyldes jo, at rigtig mange børn vokser op i familier, hvor far og mor er så pressede, at ferie simpelthen ikke er en mulighed. Vi er til gengæld vældig glade for, at vores mange engagerede frivillige har fået stablet så mange lejre på benene. Det gør en stor forskel i børnenes liv, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ferielejre giver nye venskaber

Red Barnets frivillige afholder i år 37 ferielejre – det er 50 procent flere lejre end sidste år. Godt 340 frivillige er med på sommerlejrene.

- Det kræver overskud både økonomisk og mentalt at lave en god ferie for ens børn, og det er ikke alle forældre, der har de muligheder. Vores frivillige er til daglig i kontakt med børn og deres forældre, som er i udsatte positioner, og de fortæller, hvordan mange familier ikke har råd til at holde børnefødselsdage, købe fodboldstøvler eller til at holde ferie. Børnene bekymrer sig om ting, børn slet ikke skal bekymre sig om, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg håber, at vi kan give endnu flere børn en god ferieoplevelse til næste år. Jo flere frivillige, vi har til at hjælpe, jo flere sommerlejre kan vi afholde, tilføjer hun.

I år sender Red Barnet for eksempel børn og forældre på Langelandsfestival, en anden sommerlejr foregår til søs på en tremastet skonnert, mens en tredje ferielejr tager på højskole.

Nogle ferielejre er kun for børn eller teenagere, mens andre er for både børn og deres forældre. Fælles for alle ferielejrene er, at de giver børnene nogle gode minder, de ellers ikke ville få. De klatrer i træer, maler, tegner, tager på udflugter i skoven eller på stranden. De møder frivillige, der brænder for at give dem nogle gode oplevelser, og de får masser af nye venner og legeaftaler.

- Børn fra de dårligst stillede familier kommer nemmere til at isolere sig socialt, og det kan have negative konsekvenser for deres opvækst og muligheder resten af livet. Børnene føler sig anderledes og udenfor, når deres kammerater fortæller om, hvad de har lavet i sommerferien, for ofte har de ikke selv været nogen steder. Derfor giver vores frivillige børnene mulighed for at komme på en ferielejr, hvor de kan få gode oplevelser og danne nye venskaber. Børnene møder voksne, som gider at lege med dem og snakke med dem – døgnet rundt. Det giver børnene tryghed og et boost af selvværd, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Op mod 10 procent af alle børn kommer ikke på ferie blot én enkelt gang årligt. Det viser rapporten ”Børn og unge i Danmark – Velfærd og Trivsel 2018” fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.