Nyheder

Nyt undervisningsmateriale skal vende digital kultur og stoppe deling af krænkende billeder

I dag lancerer Red Barnet et nyt undervisningsmateriale, som sætter fokus på digitale sexkrænkelser blandt unge. Materialet skal hjælpe dem og deres undervisere med at diskutere emnet i klassen. Politiets nye sigtelser i Umbrella-sagen viser, at der er stort behov for en systematisk indsats og massiv oplysning for at ændre den digitale kultur.

– Den nye udrulning af Umbrella-sagen viser, at der er et stort behov for at skabe en bedre digital kultur blandt børn og unge. De nye delinger understreger, at der er brug for massiv oplysning på området, siger psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen.

Red Barnet har undersøgt omfanget og karakteren af digitale sexkrænkelser blandt unge i Danmark og har på den baggrund udviklet det helt nye undervisningsmateriale til udskolingen.

– Ikke alene er det umoralsk at dele billeder og videoer med krænkede indhold, det er også ulovligt, og det er der tilsyneladende mange unge, der endnu ikke har forstået. Derfor er det vigtigt, at vi sætter ind. Det gør vi i Red Barnet blandt andet med det nye undervisningsmateriale, fortsætter Kuno Sørensen.

Gennem det seneste år er undervisningsmaterialet blevet testet på en række skoler i Danmark, og i samarbejde med elever og lærere har Red Barnet tilpasset materialet.

En elev fortæller om klassens arbejde med materialet:

– Vi fik et indblik i, hvor alvorlige digitale sexkrænkelser egentlig er, og at det ikke er noget, man skal lave sjov med

En anden siger:

– Jeg lærte, at det er vigtigt at fortælle nogen om det, for det hjælper ikke at holde det for sig selv. 

I Red Barnets undersøgelse blandt unge i alderen 13-17 år svarer 1 ud af 20, at de inden for det seneste år har oplevet at få intim- eller nøgenbillede delt med andre uden tilladelse. Det vidner om, at der sidder mindst én elev i hver udskolingsklasse, som har oplevet at få delt krænkende materiale. Derudover har knap en fjerdedel af de unge inden for det seneste år modtaget uønskede seksuelle beskeder og billeder.

Du kan finde alle resultater fra undersøgelsen her.

Red Barnets undervisningsmateriale skal gøre unge i stand til at genkende digitale sexkrænkelser, at sige fra over for krænkelser, når de er vidne til dem og at få fortalt om de krænkelser, som de unge selv eller deres kammerater har været udsat for. Samtidig skal materialerne klæde skolen på til bedre at kunne håndtere sagerne, når unge fortæller om krænkelser på nettet.

Her finder du deSHAME – et undervisningsmateriale om digitale sexkrænkelser.

Ved digitale sexkrænkelser eller andre ubehagelige oplevelser på nettet kan forældre, fagpersoner, børn og unge få hjælp og støtte hos Red Barnets anonyme rådgivning SletDet.

 

Nyt fra Red Barnet