Nyheder

Når børn og unge deler intime billeder på nettet

Har du stået i en situation, hvor en elev eller dit eget barn har fået delt et intimt billede? Har du oplevet hvor voldsom en oplevelse og reaktion, det afføder hos den unge – og din egen følelse af afmagt, fordi du ikke aner, hvad du skal gøre?

Nu er der hjælp at hente i et nyt hæfte, som Red Barnet netop har sendt på gaden.

Børn og unge er nysgerrige – det har de altid været. De eksperimenterer med kroppen og med nøgenhed – det har de også altid gjort. Og det er helt naturligt.

Udfordringen i dag er, at børn og unge tager billeder af deres eksperimenter og deler dem på nettet, og det gør de uden at forstå konsekvensen. Flere tror, at de kun har delt billedet med en enkelt ven eller veninde for senere at opdage, at billedet er sendt videre til mange. Og når billedet eller filmen først ligger på nettet, kan aldrig helt blive slettet.

– Det er ekstremt følsomt, når intime billeder eller film deles offentligt. Det, der måske begynder som noget sjovt og spændende kan ende i skyld og skam, tillidsbrud, chikane og mobning. Derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om at dele billeder – og om de mulige konsekvenserne af det, siger Red Barnets seniorrådgiver Gitte Jakobsen.

Tal med dit barn – og vær en god rollemodel
De voksne skal være klar til at lytte til og hjælpe børnene, når delingen er sket. Men forældrene skal også selv være gode rollemodeller.

– Børn gør som andre børn, og børn gør, hvad de voksne gør. Derfor har voksne – og især forældre – et stort ansvar – de skal lære børnene at navigere fornuftigt i den digitale verden, sige Gitte Jakobsen.

Red Barnet har netop udgivet hæftet ’Når børn og unge deler intime billeder på nettet’. Hæftet giver en masse nyttig viden til blandt andre lærere, undervisere og andre fagpersoner, men det kan lige så vel læses og bruges af forældre og de unge selv.

Hæftet giver gode råd og anbefalinger til, hvordan forældre kan tale med deres børn om at dele billeder på sociale medier. Man kan også læse om, hvad man skal gøre, når skaden er sket – om anmeldelse til politiet, lovgivning og lignende.

Red Barnet driver en rådgivning til børn og unge, som har brug for gode råd og hjælp til at få slettet billeder, de selv eller andre har delt af dem på nettet. Det kan du læse mere om på sikkerchat.dk/sletdet

Hent det nye hæfte ’Når børn og unge deler intime billeder på nettet’ som pdf.  

Hæftet er udgivet i samarbejde med SSP-samrådetMedierådet for Børn og UngeCenter for Digital Pædagogik og Det Kriminalpræventive Råd.