Nyheder

Massivt behov for systematisk indsats og oplysning efter nye Umbrella-sigtelser

Over 1000 personer blev sidste år sigtet for distribution af seksuelt krænkende materiale med 15-årige i den såkaldte Umbrella-sag. Nu har politiet sigtet yderligere 148 i sagen. Red Barnet kalder på en systematisk indsats, politisk handling og massiv oplysning for at skabe en bedre digital kultur.

Umbrella-sagen blev offentligt kendt i januar 2018, da politiet sigtede flere end 1000 personer – primært unge – over hele landet, for at dele en krænkende video med en pige og en dreng på 15 år via Facebook Messenger. Derfor blev de sigtet for distribution af seksuelt krænkende materiale med 15-årige.

De oprindelige sager fra januar 2018 fik stor opmærksomhed i medierne, og de behandles nu ved domstolene, efter Højesteret har fastslået, at deling af videoen skal straffes med både fængsel og bøde. På trods af den store opmærksomhed har politiet nu sigtet yderligere 148 personer for at dele videoen. 40 af dem er under 18 år.

Red Barnet roser politiet for at holde fast i sagen og tage den meget alvorligt.

– Nu bør det blive krystalklart for alle, at det er ulovligt at dele den slags videoer og billeder. De nye delinger viser med al tydelighed, at der stadig er brug for oplysning på området, og det kan sådan en politiindsats være med til at skubbe på, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Behov for systematisk indsats

Kuno Sørensen understreger, at det handler om at tale om moralsk ansvar og skabe en bedre digital kultur.

– Der er tilsyneladende mange mennesker, der stadig ikke har forstået alvoren i at dele videoer og billeder med krænkende indhold. Det peger på, at der er behov for en mere intensiv, systematisk og bred indsats, som involverer både de unge, deres forældre, politikere og fagpersoner, siger Kuno Sørensen.

Derfor er det på høje tid, at der sættes massivt ind, så børn beskyttes systematisk i hjemmet, i skolen og i fritiden.

Fra rådgivningen SletDet kender Red Barnet til de store konsekvenser, det har både psykisk, socialt og fagligt, når unge får delt for eksempel et nøgenbillede.

– Krænkelser på nettet kan være endnu mere belastende end fysiske krænkelser og seksuelle overgreb i den virkelige verden, fordi de ingen udløbsdato har. Det har vi fået bekræftet gennem ofrene fra Umbrella og de henvendelser, vi løbende modtager gennem vores rådgivning SletDet, siger Kuno Sørensen.

Gennem SletDet står Red Barnet – som de eneste i Danmark – til rådighed med høj specialiseret viden om digitale sexkrænkelser blandt børn og unge. Red Barnet giver fortrolig hjælp og rådgivning til både de unge, som har oplevet, at intimt materiale af dem selv er blevet delt, og de unge, som har modtaget eller videresendt materiale om andre.

I dag, 11. marts 2019, har SletDet-rådgivningen øget bemanding – herunder også telefonrådgivning – for at kunne hjælpe de unge, som får behov for det som følge af den nye operation Umbrella.

Skriv til SletDet-rådgivningen her eller ring på 2927 0101

Fem gode råd om deling af billeder:
1. Send eller del aldrig et billede eller en video af andre uden samtykke
2. Slet det, hvis nogen sender andres intime billeder til dig
3. Stop spredningen. Hvis du har delt, så bed modtagerne om at slette
4. Sig fra, og vær med til at skabe en bedre delingskultur
5. Søg rådgivning, hvis du selv er blevet ufrivilligt delt, og husk at gemme beviserne