29-05-2018
NYHED

Der blev driblet og trænet, da Red Barnets protektor H.K.H. Kronprins Frederik i dag besøgte projekt Plads til Alle i Helsingør, hvor udsatte børn hjælpes ind i foreningslivet. Med sig havde Kronprinsen fire landsholdsspillere, og sammen satte de fokus på det gode, givende fællesskab, som man har med sine kammerater, når man spiller fodbold i fritiden.

Grønsværen myldrede med rød-hvide træningstrøjer i ministørrelse, da godt 30 små drenge tirsdag eftermiddag fik lov til at spille fodbold med Red Barnets protektor H.K.H. Kronprins Frederik og de fire landsholdsspillere Simon Kjær, Kasper Schmeichel, Christian Eriksen og Pione Sisto.

Drengene spiller fodbold i Helsingør IF, som tager del i Red Barnet og DBU's projekt Plads til Alle. I tæt samarbejde sørger Red Barnet, DBU og Helsingør Kommune for, at udsatte børn bliver aktivt inkluderet i lokale fodboldklubber. Undersøgelser viser, at sunde fritidsaktiviteter kan hjælpe børn ind i sociale netværk, være med til at bryde negativ social arv og give børn oplevelsen af succes. Derfor er det vigtigt, at børn i alle dele af det danske samfund får adgang til deres lokale foreningsliv sammen med jævnaldrende kammerater.

I Plads til Alle følger Red Barnets frivillige børnene til og fra træning og sørger for at fastholde dem i aktiviteten, mens DBU sikrer, at de lokale klubber er rustede til at tage godt imod børnene. Børnene bliver visiteret til indsatsen via kommunen. Indtil videre er 22 kommuner fordelt over hele landet med i Plads til Alle-indsatsen.

Kronprinsen kunne med glæde se med egne øjne, hvordan drengenes sammenhold gav god energi på plænen.

- Det, jeg har oplevet her i dag, er børn, der føler tryghed og er glade for at være del af et stærkt fællesskab omkring fodbold. Det, at barnet bliver hentet hjemme ved egen bolig og fulgt til klubben, giver en tryghed og gør, at barnet får lyst til at løbe ud på banen. Jeg husker fra barnsben, da jeg var cirka på samme alder, hvilken stor betydning det havde for mig at spille fodbold. Det føltes godt at komme ud på græsset og få løbet noget energi af sig, forklarer Kronprinsen med et smil.

Blandt de godt 30 juniorspillere på Helsingørs grønsvær i dag deltog seks af børnene via Plads til Alle. To af dem er flygtet fra Eritrea og har været en fast del af fodboldholdet i Helsingør i et halvt år. 
 
- Det har været sjovt i dag. Kronprinsen var sød, sagde syvårige Abel i en pause fra træningen med blandt andre angriber Pione Sisto, der også lærte af dagens kamp:

- Det har gjort et stort indtryk på mig, at Kronprinsen har været med ved Plads til Alle i dag. Det er vigtigt for børn at kunne blive en del af et fællesskab ved at spille fodbold. Jeg har selv lært at være mere åben og har lært mange andre at kende ved at spille fodbold, da jeg var barn, siger Pione Sisto.

Om Plads til Alle:

  • I Plads til Alle arbejder Red Barnet tæt sammen med landets kommuner og DBU omkring udsatte børns forenings deltagelse.
  • Plads til Alle er oprindeligt udviklet af Red Barnets lokalforening i Kerteminde og Kerteminde Kommune. Her har man arbejdet med Plads til Alle siden 2012.
  • Red Barnet tilbyder børn og deres forældre hjælp og vejledning i fritidstilbuddene, som kan være fodbold eller andre aktiviteter som spejder eller svømning. Red Barnet skaber kontakt til foreninger og laver praktiske og økonomiske aftaler, så barnet kan komme til at dyrke sin fritidsinteresse og hjælper for eksempel ved at tilbyde, at barnet tilknyttes en frivillig, der sørger for transport til og fra en fritidsaktivitet.
  • Red Barnets frivillige i Plads til Alle giver børn støtte, motivation og opmuntring til at deltage i fritidsaktiviteter, og hjælper det enkelte barn med at finde en plads i et nyt fællesskab.
  • I 2016 har indsatsen indgået et samarbejde med DBU for at nå ud i fodboldklubber i hele landet. DBU skal opkvalificere fodboldklubber til at tage særlig godt imod børn, der ellers er afskåret fra foreningslivet. DBU ansætter i samarbejdskommunerne en Plads til Alle konsulent, der er ansvarlig for at klubberne bliver endnu bedre til at modtage og fastholde ikke foreningsvante børn.
  • Kommunerne betaler typisk for børnenes kontingent og fagpersoner i kommunerne vurderer, hvilke børn, der vil have gavn af indsatsen og sørger for, at de bliver henvist. I nogen kommuner tilbyder de frivillige fritidsvejledning, hvor den frivillige oplyser familie og børn om de forskellige fritidstilbud, der eksisterer i kommunen, og hjælper med at finde den rette aktivitet til det enkelte barn.
  • Red Barnet, DBU og landets kommuner har som en del af arbejdet med Plads til Alle hjulpet mere end 3500 børn ind i fritidslivet på landsbasis.
  • Plads til Alle i Helsingør består af Red Barnet, DBU Sjælland og SSP-organisationen i Helsingør Kommune, som samarbejder bredt med det lokale foreningsliv om at sikre udsatte børn et godt fritidsliv. Helsingør Kommune har siden august 2012 arbejdet målrettet på at sikre udsatte børns foreningsdeltagelse i form af økonomisk støtte til udstyr og kontingent, opsøgende arbejde og fritidsvejledning. 
    Plads til Alle i Helsingør er etableret i efteråret 2017 med midler fra Lauritzen Fonden.