Det er ikke læsefærdigheder eller lange skoledage, der primært optager forældre til børn, der begynder i 0. klasse. Trivsel og kammeratskab fylder mest på listen over forældrenes bekymringer, og mange efterspørger hjælp til at forebygge og tackle mobning. Det viser en ny undersøgelse fra Mary Fonden og Red Barnet.
Når Emma og William på første skoledag møder op med ny skoletaske, spidsede blyanter og store forventninger, er det ikke de lange skoledage og fagligheden, der fylder mest for forældrene. De går mere op i, om børnene i klassen behandler hinanden godt, og at alle føler sig som en del af klassens fællesskab.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Mary Fonden og Red Barnet blandt 521 forældre til kommende skolebørn.
På spørgsmålet om, hvad der optager forældrene mest i forhold til deres barns skolestart, fylder mobning og børns trivsel mest i forældrenes top fem: Seks ud af 10 er optaget af, om børnene i klassen vil behandle hinanden godt, 43 procent om alle vil føle sig som en del af fællesskabet, og 41 procent er bekymret for, om deres barn vil opleve mobning. Cirka halvdelen synes også, at den faglige læring er vigtig, mens skolens fysiske rammer og længden på skoledagen ligger langt nede på listen over bekymringer.
– Trivsel optager forældrene mest, og det kan vi godt forstå. Selvom mobning topper på skolernes mellemtrin, ved vi, at de mønstre og måder at være sammen på, som skaber grobund for mobning, opstår allerede, når børnene er små. Derfor er det vigtigt at sætte tidligt ind, hvis vi for alvor vil mobning til livs, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
Forældre vil gerne tage ansvar, men føler sig dårligt klædt på
Undersøgelsen viser samtidig, at forældrene føler, at de har et medansvar for, at mobning ikke opstår, og at de er parate til at gøre meget for at hjælpe med at skabe gode fællesskaber i deres barns klasse. Hele 89 procent svarer således, at de forventer at engagere sig i ’høj’ eller ’nogen grad’ i klassens sociale liv. Ifølge 87 procent er skolen og lærerne dog også ansvarlige for, at der ikke opstår mobning.
- Et godt børnefællesskab hjælper alle børn til at trives og er modstandsdygtigt over for mobning. Derfor er det en rigtig god investering – også for det enkelte barn – hvis både forældre, lærere og pædagoger bakker op om børnenes sammenhold og fællesskaber og samtidig støtter børnene i at sige fra, når de er vidner til udelukkelse og drilleri, siger Mary Fondens direktør Helle Østergaard.
Og netop dét efterspørger forældrene hjælp til. Undersøgelsen viser nemlig, at hver femte forælder kun i mindre grad’ føler sig klædt på til at tackle mobning, hvis det skulle opstå, og at otte ud af 10 efterlyser viden om og redskaber til, hvordan de kan være med til at forebygge og afhjælpe mobning i deres barns nye klasse.
Fri for Mobberi
Mary Fonden og Red Barnet sætter bekæmpelse af mobning højt på dagsordenen. De to organisationer står bl.a. i fællesskab bag Fri for Mobberi, et forebyggende antimobbeprogram til 0-8-årige børn, fagfolk og forældre. Programmet består af pædagogiske materialer, der gør det nemt målrettet at styrke børnefællesskabet og forebygge mobning.
Læs Fri for Mobberis SYV GODE RÅD til, hvordan forældre kan hjælpe alle børn, også deres eget, med at blive en del af fællesskabet.

“
Vi ser en ny og yderst offensiv tilgang til deling af ulovligt overgrebsmateriale med børn. Vi er bekymrede over, at tendensen kan føre til en større udbredelse af overgrebsmateriale, fordi materialet indgår i et 'spil' for brugerne
Voldsomme overgreb på mindre børn
Red Barnet begyndte ved udgangen af kalenderåret 2022 første gang at registrere fænomenet med de såkaldte ICAP-sider. Men allerede ved udgangen af 2023 udgjorde links til denne type sider 42 procent af det samlede antal anmeldelser af ulovligt overgrebsmateriale med børn, som Red Barnet modtog i 2023. Og tendensen ser ud til at fortsætte med samme styrke i 2024.
Red Barnets analyse af overgrebsmaterialet viser desuden, at også indholdet i overgrebsmaterialet adskiller sig fra det, Red Barnet ellers ser. Børnene i overgrebsmaterialet på ICAP-siderne er således meget små. 80 procent af materialet, som Red Barnet analyserede i 2023, er med børn på 8 år eller derunder, herunder indeholder 21 procent af materialet billeder af børn fra 0-4 år.
'Bag hvert eneste af disse links ligger forbrydelser mod utallige børn, som er blevet udsat for meget grove seksuelle overgreb, der risikerer at skade dem for livet. Det er dybt urovækkende at se, hvordan overgreb mod små børn indgår i et spil, hvor brugerne belønnes med point og lykønskninger', siger Per Frederiksen.
På de såkaldte ICAP-sider bliver brugerne opfordret til at dele materialet ved at spamme eller sprede links på sociale medier som Reddit, Discord, X og Telegram samt i diverse chatrum. I forbindelse med konkrete anmeldelser er Red Barnet også blevet gjort opmærksom på, at links er set på platformen Instagram. Derfor kan både børn, unge og voksne også uforvarende støde på og komme til at klikke på links, der stammer fra pyramide-konceptet, advarer Red Barnet.
'En vigtig del af løsningen er, at man anmelder disse sider til os i Red Barnet, hvis man støder på dem på sociale medier. Så kan vi sørge for at få blokeret adgangen til materialet. Men fordi denne nye type deling er så offensiv, står vi også med et problem, som de store sociale medie-virksomheder skal være opmærksomme på. Det er deres ansvar, at links til ulovligt overgrebsmateriale med børn ikke ender med at ligge frit tilgængeligt på deres platforme', siger Per Frederiksen.
Red Barnet er en del af det internationale netværk INHOPE, som forbinder Interpol med anmeldelsestjenester i 50 lande verden over. Red Barnet gør desuden opmærksom på, at selve ICAP-siderne ikke ligger på servere, som fysisk befinder sig i Danmark. Derfor kræver det internationalt politisamarbejde at identificere og fjerne siderne og retsforfølge de ansvarlige bag overgrebene mod børn.
Baggrund: Red Barnets AnmeldDet tjeneste
Red Barnet har siden 2001 drevet Danmarks eneste civile internet-tjeneste AnmeldDet, hvor borgere anonymt kan anmelde links til f.eks. hjemmesider, online grupper og pædofile fora med seksuelt overgrebsmateriale med børn. Siden tjenesten åbnede i 2001, har AnmeldDet modtaget over 97.000 anmeldelser.
Hver anmeldelse kan dog indeholde flere hundrede billeder og eller videoer af seksuelt overgrebsmateriale med børn. AnmeldDet’s seks specialuddannede analysemedarbejdere, som blandt andet består af en tidligere specialefterforsker hos politiet, analyserer de indsendte links ud fra dansk lovgivning og en særlig guideline udviklet af INTERPOL.
AnmeldDet har fra Rigsadvokaten fået tilladelse til at behandle materiale, der falder inden for straffelovens § 235. AnmeldDet modtager dog både ulovligt materiale, som betegnes som CSAM (child sexual abuse material) og seksuelt krænkende materiale, som ikke er ulovligt ud fra dansk lovgivning som CSEM (child sexual exploitation material).
Det ulovlige materiale bliver videregivet til NC3 (National CyberCrime Center), som står for den videre efterforskning, DNS-blokering (en blokering der gør, at man ikke kan gå ind på hjemmesiden) samt fjernelse af materialet fra internettet.
Læs mere på AnmeldDet's hjemmeside.
category

Få hjælp til at tale med dit barn, hvis det har oplevet noget voldsomt på nettet
DR-dokumentaren ‘Alene hjemme på nettet’ kan give anledning til bekymring og spørgsmål. Derfor tager vores professionelle rådgivere på SletDet ekstra vagter i disse dage.
category

NY KAMPAGNE OM SEKSUALISERING AF BØRN
Red Barnet vil have bedre beskyttelse af børn mod seksualisering online. Se mere i ny kampagnefilm.
Advarsel: Billederne kan virke voldsomme, selvom vi har undladt de værste. Vores ambassadører fik tilbudt at tale med en psykolog efter optagelserne.
category

Nødhjælp og katastrofer
I katastrofer, krige og konflikter arbejder vi for at sikre børns beskyttelse. I 2022 nåede vi ud med humanitær hjælp til over 19 mio. børn.