DEBAT: Antallet af børn uden skolegang vokser, men Danmarks bistand er blevet lavere siden 2020

26-09-2022
NYHED

af Helle Gudmandsen, Chef for International Uddannelse, Red Barnet.

Flere børn vokser op i områder præget af klimaforandringer, konflikter og andre kriser. Det påvirker deres tryghed og trivsel, men også deres muligheder for uddannelse. 222 millioner børn og unge lever lige nu i kriseramte områder med ingen eller begrænset adgang til skole og kvalitetsuddannelse. Det er alt for mange, og antallet er næsten tredoblet siden 2016.

Da regeringen for nylig præsenterede sit finanslovsforslag for 2023, kunne man med rette have forventet, at støtten til uddannelse i kriseramte områder ville stige markant. Dels har de mange kriser øget behovet for hjælp og økonomisk støtte markant, og dels er uddannelse en prioritet i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi.

Forventningerne blev dog ikke indfriet.

Ganske vist løftes den multilaterale støtte til uddannelsesområdet med 25 millioner kroner, hvoraf 10 millioner kroner går til den globale fond for uddannelse i kriser, Education Cannot Wait (ECW), som samlet står til at få 85 millioner kroner årligt. Det er naturligvis et skridt i den rigtige retning, men i en tid, hvor antallet af kriseramte børn er eksploderet på få år, er beløbet for lavt og langt mindre, end Danmark i gennemsnit har ydet til ECW i perioden 2017-2020.

Red Barnet opfordrer derfor regeringen til at hæve ambitionerne. Vi ved fra vores arbejde i verdens brændpunkter, hvor vigtig uddannelse er for børn og unges muligheder for at skabe et godt liv, være selvforsørgende og dermed også bidrage positivt til samfundsudviklingen.

Selvfølgelig kan Danmark ikke hjælpe alle verdens børn, men vi kan sagtens hjælpe flere, end vi gør i dag. Det skal vi gøre. Især nu hvor kriserne står i kø. Vi opfordrer derfor regeringen til at øge den årlige støtte til uddannelse gennem ECW til i alt 200 millioner kroner om året, så flere børn kan lære at læse, regne og skrive.

Det vil sætte handling bag ordene i den nye udviklingspolitiske strategi om, at uddannelse skal være en dansk kerneprioritet. På den måde kan vi vise, at selv om Danmark er et lille land, er vi klar til at tage et stort ansvar. Og det vil frem for alt betyde, at langt flere børn får chancen for at få en kvalitetsuddannelse og leve et liv fuld af muligheder frem for begrænsninger.

Debatindlægget blev bragt i Information den 25. september 2022.