De lærte at tegne tanks i
stedet for træer – nu kan
fordrevne børn igen få
ordentlig uddannelse

15-11-2016
NYHED

Børnenes ansigter lyser op i ivrige smil og grin, idet de stimler sammen ved indgangen til det store hvide telt.

Vi befinder os midt i Jad'ah-lejren, som ligger 80 kilometer syd for den irakiske by Mosul. Lejren ligger mellem uhyggelige spøgelsesbyer, som for nylig er generobret fra IS. Husene står tilbage med store ar fra de voldsomme kampe, men de udbombede bygninger fungerer stadig som hjem for mere end tusinde familier. De fleste kun udstyret med madrasser og kogegrej. Her er varmt i solen, men om aftenen mærker man efterhånden kulden komme snigende. Vinteren nærmer sig.

Forældre har fortalt os, at mens IS havde kontrol over byerne omkring Mosul, måtte børnene ikke smile i skolen. De lærte, at en patron plus en patron er lig med to patroner. De skulle tegne kampvogne i stedet for træer. De blev instrueret i at bruge våben og lærte at dræbe. De så voldelige propagandafilm hver dag. Børn helt ned til 12 år blev rekrutteret som krigere.

Mere end en million børn har ikke modtaget uddannelse under IS’ belejring. Deres bekymrede forældre har holdt dem hjemme, eller de er blevet tvunget til at lære et ekstremistisk, voldeligt pensum frem for at læse, regne og skrive.

Lily Partland

Lily Partland i Jad'ah-lejren, som ligger 80 kilometer syd for den irakiske by Mosul. Det hvide telt skråt til højre er Red Barnets midlertidige skoletelt i lejren.

Midlertidigt – og meget populært – skoletelt

Det store hvide telt ligner ikke noget særligt. Det er indrettet med et par stole, men børnene, som er samlet udenfor, er fuldstændig bevidste om teltets vigtige funktion: 'madrassa, madrassa?, råber de spørgende, mens de skriver med deres finger på håndfladen: 'skole, skole?'

Og ja. Det store hvide telt er Red Barnets svar på den skolde, som børnene i månedsvis har været holdt ude af. Som en del af vores arbejde for at støtte børn, som er fordrevet på grund af offensivens forsøg på at generobre Mosul fra IS, har Red Barnet oprettet disse midlertidige klasseværelser, der også fungerer som sikre og trygge rum for børn, der har levet under IS’ kontrol i mere end to år.

Børn fra fem til 17 år bliver undervist her i teltet, mens de yngste bruger teltet til at lege i. Livet for børnene har i mange måneder været et mareridt. Mange har været udsat for traumatiserende oplevelser – de har været vidner til voldsomme offentlige afstraffelser af folk, der blev anklaget for at have brudt IS’s strenge love. Nogle har sågar set familiemedlemmer blive dræbt.

Der er en stor lettelse for dem og deres familier, at livet under IS er overstået, og familierne endelig er nået i sikkerhed. En far fortalte mig, at så snart de nåede lejren, barberede alle mændene deres skæg af.

Børnene skal indhente det tabte

Men jeg fornemmer også en følelse af rastløshed i lejren. De voksne ønsker bare at arbejde, og forældrene ønsker at få deres børns liv tilbage på sporet så hurtigt som muligt gennem skole og uddannelse. Det har været yderst frustrerende for forældrene, at deres børn har været holdt væk fra at lære i så lang tid.

– Jeg ønsker, at mine børn får en uddannelse, så de kan få et job. Det vigtigste for dem er at læse og skrive, hører jeg ofte forældre sige.

Red Barnet har uddannet facilitatorer i lejren. Nu laver de lege og aktiviteter for børnene, indtil de igen er parate til at sætte sig på skolestolen og genoptage deres læse- og regnefærdigheder. De har brug for måneder til at indhente den tabte undervisning, før de kan komme tilbage i det formelle uddannelsessystem. Det klør i fingrene på børnene for at komme i gang igen, for de er fuldstændig bevidste om en uddannelses store betydning, og de er allerede gået glip af nok i deres barndom.

Lily Partland er kommunikationsmedarbejder i Red Barnet. Hun er i øjeblikket udstationeret i Erbil, Irak.