Nyheder

Danske NGO’er: Vi frygter en massiv humanitær katastrofe i Gazastriben

Vi er ekstremt bekymrede for de alvorlige humanitære konsekvenser for civilbefolkningen i Gazastriben, hvor op mod halvdelen er børn.

Hvis der ikke hurtigt findes en løsning, hvormed nødhjælp, fødevarer, medicin, vand og andre fornødenheder kan komme frem, udvikler den i forvejen forfærdelige situation sig til en reel humanitær katastrofe.

Vi fordømmer på det kraftigste alle angreb og vold mod uskyldige civile både blandt den israelske og palæstinensiske civilbefolkning og udtrykker vores dybeste sympati med alle civile påvirket af den nuværende konflikt. Vi er forfærdede over de seneste angreb. Vold baner aldrig veje for fred. Vi opfordrer den danske regering og det internationale samfund til at bruge alle diplomatiske redskaber til at sikre, at volden stopper øjeblikkeligt.

Som en række af Danmarks største nødhjælpsorganisationer, hvor flere har mange års erfaring med arbejde i de besatte palæstinensiske områder, ved vi, hvor sårbar civilbefolkningen allerede er. Særligt i Gazastriben, som har levet under blokade i 16 år, er 80 pct. af befolkningen allerede afhængige af nødhjælp.

De seneste dages eskalerende konflikt og bombardementer gør situationen endnu værre. Og i disse timer lurer en humanitær katastrofe, da civilbefolkningen i Gazastriben snart står uden elektricitet, medicin, vand og basale fødevarer.

Den danske regering kan spille en vigtig rolle ved at stå vagt om de humanitære principper og bidrage til at sikre, at humanitær hjælp kan komme frem til de mennesker, der har størst behov. Lige nu er de fleste humanitære indsatser fastfrosset. FN har også netop appelleret for humanitær adgang, da civile lige nu er afskåret fra livsvigtig humanitær bistand, hvilket vil føre til en humanitær katastrofe.

Som humanitære organisationer er vi neutrale, upartiske og uafhængige og hjælper der, hvor nøden er størst. Vi opfordrer til, at alle parter respekterer krigens love og lever op til de forpligtelser, de har under international lov. Vi appellerer til, at den danske regering bruger sin diplomatiske stemme til at arbejde for at kampene stopper øjeblikkeligt, og at livreddende nødhjælp kan nå frem til berørte befolkningsgrupper. Civile har krav på hjælp og bør aldrig være et mål, uanset deres ophav, overbevisning eller hvor de befinder sig.

 

Underskrivere:

- Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær

- Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, generalsekretær

- Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær

- Oxfam, Lars Koch, generalsekretær

- PlanBørnefonden, Dorthe Petersen, CEO

- CARE, Rasmus Stuhr Jakobsen, direktør

- DIGNITY, Rasmus Grue Christensen, direktør

- Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, generalsekretær

- Amnesty International Danmark, Vibe Klarup, generalsekretær