Nyheder

Brugte skoletasker giver udsatte børn bedre børneliv

Skolestart er lige om hjørnet, og børn og forældre er spændte og fulde af forventninger. Men skolestart kan også være forbundet med en masse ekstra udgifter til skoletaske, penalhus, bogbind og nyt tøj.

Penge, som udsatte og sårbare børnefamilier ikke altid har. Derfor indsamler Red Barnet og Arnold Busck nu brugte skoletasker over hele landet til glæde for udsatte børn.

- Vi ved, at der er børnefamilier, der har svært ved at få pengene til at slå til. Første skoledag er en kæmpe begivenhed i et barns liv, og det er vigtigt for den fremtidige skolegang, at barnet oplever dagen som noget positivt. Hvis man står i skolegården uden skoletaske eller penalhus, kan det være en uheldig start, og man kan helt fra første skoledag føle sig uden for fællesskabet, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.

Nu indleder Red Barnet et samarbejde med boghandlerkæden Arnold Busck, hvor brugte skoletasker kan få stor betydning for udsatte børn både herhjemme og i resten af verden. Fra i dag kan man nemlig aflevere sin brugte skoletaske i en af de 30 Arnold Busck-butikker rundt om i landet, der så donerer de indsamlede tasker til Red Barnets børnegenbrugsbutikker. Her bliver de brugte tasker solgt billigt til fordel for Red Barnets arbejde. Samtidig donerer Arnold Busck 25 kroner pr. indsamlet skoletaske til Red Barnet.

Arnold Busck tager ansvar for børns læring på flere forskellige måder, og samarbejdet med Red Barnet er startskuddet til nogle spændende tiltag her i 2017. Vi har med vores engagerede personale i 30 butikker landet over en unik mulighed for at være med til at gøre en forskel og inddrage vores kunder i arbejdet med at skabe værdi for udsatte børn. Og endda på en bæredygtig og miljøvenlig måde, udtaler adm. direktør hos Arnold Busck, Helle Busck Fensvig.

En vigtig del af fællesskabet
Børn fra fattige familier bærer ofte rundt på en følelse af at være anderledes, og de forsøger at skjule familiens økonomi for omverden. Fælles for de børn, der oplever afsavn enten socialt, økonomisk eller kulturelt, er, at de ofte isolerer sig og har færre venner end deres omgivelser og klarer sig dårligere i skolen end deres kammerater.
Alle børn har ret til en god og tryg opvækst, og derfor arbejder Red Barnet for at give udsatte børn et bedre liv – blandt andet ved at give oplevelser til børn fra de dårligst stillede familier og hjælpe børn og deres familier med at blive en del af et godt fællesskab.

- Det er blandt andet det arbejde, Arnold Buscks butikker og kunder er med til at støtte. Både fordi de indleverede, brugte tasker sælges i vores 18 genbrugsbutikker, så andre børn kan få glæde af dem, men også fordi salget af skoletaskerne blandt andet går til vores arbejde med vores mange sommerlejre og familieklubber for sårbare og udsatte børn i Danmark. Vi håber selvfølgelig, at rigtig mange børnefamilier vil benytte sig af muligheden for at støtte en god sag med den eller de brugte skoletasker, der ligger hjemme i skabet, siger Jonas Keiding Lindholm.

Overskuddet går også til udsatte børn ude i verden
Overskuddet fra Red Barnets 18 genbrugsbutikker går til arbejdet for at hjælpe de dårligst stillede børn lokalt, nationalt og internationalt. Det betyder, at salget i genbrugsbutikken er med til at støtte projekter for både udsatte børn i lokalområdet og for børn ude i verden.

Pengene fra salget af en brugt skoletaske svarer f.eks. til en måneds skolegang til et barn i Syrien, rent vand til tre børn i en måned eller medicin til fem syge børn.

Portrætfoto af Per Frederiksen - Ekspert i Red Barnet

Vi ser en ny og yderst offensiv tilgang til deling af ulovligt overgrebsmateriale med børn. Vi er bekymrede over, at tendensen kan føre til en større udbredelse af overgrebsmateriale, fordi materialet indgår i et 'spil' for brugerne  

Voldsomme overgreb på mindre børn
Red Barnet begyndte ved udgangen af kalenderåret 2022 første gang at registrere fænomenet med de såkaldte ICAP-sider. Men allerede ved udgangen af 2023 udgjorde links til denne type sider 42 procent af det samlede antal anmeldelser af ulovligt overgrebsmateriale med børn, som Red Barnet modtog i 2023. Og tendensen ser ud til at fortsætte med samme styrke i 2024.

Red Barnets analyse af overgrebsmaterialet viser desuden, at også indholdet i overgrebsmaterialet adskiller sig fra det, Red Barnet ellers ser. Børnene i overgrebsmaterialet på ICAP-siderne er således meget små. 80 procent af materialet, som Red Barnet analyserede i 2023, er med børn på 8 år eller derunder, herunder indeholder 21 procent af materialet billeder af børn fra 0-4 år.  

'Bag hvert eneste af disse links ligger forbrydelser mod utallige børn, som er blevet udsat for meget grove seksuelle overgreb, der risikerer at skade dem for livet. Det er dybt urovækkende at se, hvordan overgreb mod små børn indgår i et spil, hvor brugerne belønnes med point og lykønskninger', siger Per Frederiksen. 

På de såkaldte ICAP-sider bliver brugerne opfordret til at dele materialet ved at spamme eller sprede links på sociale medier som Reddit, Discord, X og Telegram samt i diverse chatrum. I forbindelse med konkrete anmeldelser er Red Barnet også blevet gjort opmærksom på, at links er set på platformen Instagram. Derfor kan både børn, unge og voksne også uforvarende støde på og komme til at klikke på links, der stammer fra pyramide-konceptet, advarer Red Barnet.  

'En vigtig del af løsningen er, at man anmelder disse sider til os i Red Barnet, hvis man støder på dem på sociale medier. Så kan vi sørge for at få blokeret adgangen til materialet. Men fordi denne nye type deling er så offensiv, står vi også med et problem, som de store sociale medie-virksomheder skal være opmærksomme på. Det er deres ansvar, at links til ulovligt overgrebsmateriale med børn ikke ender med at ligge frit tilgængeligt på deres platforme', siger Per Frederiksen.

Red Barnet er en del af det internationale netværk INHOPE, som forbinder Interpol med anmeldelsestjenester i 50 lande verden over.  Red Barnet gør desuden opmærksom på, at selve ICAP-siderne ikke ligger på servere, som fysisk befinder sig i Danmark. Derfor kræver det internationalt politisamarbejde at identificere og fjerne siderne og retsforfølge de ansvarlige bag overgrebene mod børn.

Baggrund: Red Barnets AnmeldDet tjeneste

Red Barnet har siden 2001 drevet Danmarks eneste civile internet-tjeneste AnmeldDet, hvor borgere anonymt kan anmelde links til f.eks. hjemmesider, online grupper og pædofile fora med seksuelt overgrebsmateriale med børn. Siden tjenesten åbnede i 2001, har AnmeldDet modtaget over 97.000 anmeldelser.

Hver anmeldelse kan dog indeholde flere hundrede billeder og eller videoer af seksuelt overgrebsmateriale med børn. AnmeldDet’s seks specialuddannede analysemedarbejdere, som blandt andet består af en tidligere specialefterforsker hos politiet, analyserer de indsendte links ud fra dansk lovgivning og en særlig guideline udviklet af INTERPOL.

AnmeldDet har fra Rigsadvokaten fået tilladelse til at behandle materiale, der falder inden for straffelovens § 235. AnmeldDet modtager dog både ulovligt materiale, som betegnes som CSAM (child sexual abuse material) og seksuelt krænkende materiale, som ikke er ulovligt ud fra dansk lovgivning som CSEM (child sexual exploitation material).

Det ulovlige materiale bliver videregivet til NC3 (National CyberCrime Center), som står for den videre efterforskning, DNS-blokering (en blokering der gør, at man ikke kan gå ind på hjemmesiden) samt fjernelse af materialet fra internettet.

Læs mere på AnmeldDet's hjemmeside.