Hvad er virus?

En computervirus er et lille program, som uden brugerens vidende lægger sig i en computer. En virus kan sprede kopier af sig selv til andre computere.

Virus kan ødelægge vigtige filer og gøre computeren langsommere. Det kan også betyde, at computeren kan blive brugt til kriminelle aktiviteter, som lager for ulovlige billeder eller filer. Dette da computeren kan fjernstyres af andre.

Malware og spyware
Malware betyder malicious software, og er er en sammentrækning af de to engelske ord 'malicious', som betyder ondsindet og 'software', som er en programkode. En malware er altså en ondsindet programkode. Malware kendes også som virus og er en fællesbetegnelse for den type computerprogrammer, der gør skadelige eller uønskede ting på de computere, de kører på.

Spyware er en slags ‘spionprogrammer’. Det er malware og består af små programkoder, der gør det muligt for ens computer at kommunikere via internettet med eksterne computere. For det meste holder spywaren øje med, hvilke websites man kigger på. Derefter sørger de for at aktivere en masse pop-ups. Andre spyware-programmer kan genere ens computer så meget, at den blive langsom og til sidst går ned.

Antivirus-programmer
For at mindste risikoen for virus, malware og spyware, er det vigtigt at installere et antivirusprogram på den computer, barnet bruger.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en guide, der hjælper dig til at finde det bedste antivirusprogram. Se guide fra Forbrugerrådet Tænk.