Hvad er onlinespil?

At spil i dag i høj grad foregår online har først og fremmest den fordel, at man ikke behøver være i samme stue for at spille sammen. Onlinespil giver mulighed for at spille online med mennesker fra hele verden.

Fordele og ulemper ved onlinespil
Der er mange holdninger til, om det er godt eller skidt, at børn og unge bruger deres tid på at spille på nettet. Medierådet har lavet flere undersøgelser om børn og onlinespil, hvor de positive aspekter fremhæves. Eksempelvis ser det ikke ud til, at onlinespil virker sociale isolerende for den store gruppe børn og unge.

Her er nogle af spillernes egne ord for positive og negative ting ved onlinespil fra Medierådets rapport 'Børn og unges brug af online computerspil'.

Godt

  • Man møder nye mennesker
  • Man lærer mere engelsk
  • Det er sjovere end at spille alene
  • Det er ofte mere udfordrende at spille flere sammen
  • Man kan spille med venner


Dårligt

  • Man kan risikere at blive svinet til
  • Internetforbindelse kan være dårlig
  • Spil sent på aftenen kan medføre søvnmangel
  • Det kan tage for meget af ens tid og energi


Multiplayer og singleplayer

Spiller dit barn med andre (multiplayer), kan det hjælpe at tænke det som en holdsport. Disse spil kan udvikle børns sproglige og sociale kompetencer, og kan være med til at skabe, vedligeholde eller styrke sociale bånd til fx klassekammerater. De kan dog også være platform for mobning eller eksklusion fra fællesskaber.

Spiller dit barn alene (singleplayer), kan det hjælpe at tænke det som om, at barnet så en film eller læste en bog alene. Mange spil er baseret på historiske eller samfundsmæssigt relevante emner, fx historiske perioder, nordisk mytologi eller europæiske krigsflygtninge, som kan indlede en spændende og lærerig snak. Disse spil udvikler ikke barnet sociale kompetencer og kan ikke bruges som alternativ til 'klassisk', fysisk socialitet, som multiplayer-spil i nogle tilfælde kan.

Hvad betyder 'cheat'?
Cheat er et engelsk slang-ord for, at snyde i et spil. Det sker typisk i onlinespil ved, at en spiller udnytter, at der er en fejl i spillet - en glitch (se nedenfor). Nogle steder på nettet kan man finde eller købe vejledniner til at snyde i forskellige spil.

Hvad betyder 'glitch'?
En glitch er et engelsk udtryk for en fejl i et onlinespil, som spiludbyderen ikke har opdaget. En glitch kan eksempelvis ses ved en fejl i billedet, hvor man pludselig kan se igennem en mur, eller at dele af spillets baggrund dækker for ens avatar, uden at det er meningen. Nogle glitches kan bruges til cheat (se ovenfor), hvor spilleren udnytter fejlen til at opnå fordele i spillet.

Hvad betyder 'noob'?
En 'noob' er et nedsættende ord, som bruges om andre mennesker, hvis der er noget de ikke kan finde ud af. Udtrykket kommer oprindeligt fra det engelske 'newbie', som betegner en nybegynder. Ordet bruges ofte om andre, hvis de er dårlige til et onlinespil. Noob kan bruges som modsætning til 'pro' (se nedenfor)

Hvad betyder 'pro'?
Pro bruges til at beskrive nogen, som er gode til det, de laver. Pro kommer af professionel og bruges om ofte om nogen, der er gode til et spil. Det modsatte af at være en pro er at være en noob (se ovenfor).

Hvad betyder 'overpowered'?
OP - eller O.P. - er en forkortelse af udtrykket 'overpowered'. OP bruges typisk til at beskrive, at nogen er rigtig god i et spil, eller at noget går rigtig godt.


Hvad betyder 'rage-quit'?
Rage-quit betyder at man stopper med at gøre noget, fordi man er blevet meget sur. Man laver et rage-quit, når man eksempelvis går ud af et spil, fordi man har tabt, eller en anden spiller har snydt.

Hvad betyder 'scam'?
At blive udsat for et scam er det samme som at blive snydt. Et scam kan være, når nogen ikke overholder en aftale, man har indgået med dem. I et onlinespil er det fx et scam, når en person siger, at de vil betale for et skin, men ikke gør det.

Hvad er et 'skin'?
Et skin er betegnelsen for udseendet på den avatar (karakter), man spiller med i et onlinespil. 

I mange videospil kan man vælge, hvordan ens avatar skal se ud, og det er disse forskellige udseender, som kaldes for skins. Nogle spil tilbyder, at man kan skifte sin avatars skin, men ofte er det noget, der skal tilkøbes.