Hvad er Jodel?

Jodel er en social netværkstjeneste, hvor man har en anonym bruger. Appen bruges til at få anonym hjælp til personlige (og ofte intime) problemer samt dele jokes og opdateringer om sjove oplevelser, nyheder eller events. Aldersgrænsen på Jodel er 17 år. 

Når man opretter en bruger på Jodel, spørger den om tilladelse til at bruge telefonens GPS. Alle beskederne på Jodel er sorteret geografisk, så man kun ser indlæg fra andre brugere inden for en radius af 10 kilometer. Indlæggene er også sorteret efter publikationstidspunkt, så de nyeste ligger øverst. Disse to ting er med til at øge relevansen for brugeren, fordi man ved, at det foregår her og nu og i nærheden af en selv.

Fordele og ulemper ved Jodel
På Jodel er man anonym, og det er der både fordele og ulemper ved. Nogle gange kan det være rart at være anonym. På den måde kan man stille spørgsmål, som man måske ikke ville turde stille i virkeligheden. Det kan også være befriende at være i et forum, hvor ens udseende, alder og baggrund ikke spiller en rolle.

Dog er der også nogle brugere, der udnytter anonymiteten til at skrive ubehagelige, sexistiske og truende beskeder. Ligeledes kan det være svært at gennemskue, om alvorlige beskeder er pjat eller alvor, fordi man kun har et par linjers tekst uden afsender at vurdere det ud fra. Jodel bliver i høj grad brugt som en digital brevkasse til store og små spørgsmål – ofte handler de om sex og følelser. Anonymiteten gør, at man ikke ved, om besvarelserne og afsenderen bag er pålidelige. Det er problematisk, hvis man uden kritisk sans tager en besvarelse om eksempelvis noget følelsesmæssigt for gode varer, og så viser det sig at føre til en dårlig oplevelse, fordi personen bag besvarelsen i virkeligheden ikke var kompetent til at komme med et ordentligt råd. 

Jodel er brugt af mange og kan være en underholdende kilde til et godt grin og uforpligtende tidsfordriv. Dog skal man som bruger af Jodel også være god til at kunne sortere og forholde sig kritisk til beskeder og besvarelser.

Besøg Jodels hjemmeside og læs mere om appen.