Hvad er TikTok

Af Eva Fog, stifter og forkvinde i DigiPippi. 

TikTok er det hurtigst voksende sociale medie i verden, og har over 800 millioner aktive brugere. Det er tidligere kendt som musical.ly.

Musical.ly blev i 2017 opkøbt af ejerne af det kinesiske firma ByteDance, som i forvejen havde appen Douyin. ByteDance konbinerede de to apps og lancerede det udenfor Kina som TikTok

Det minder om en blanding af Instagram, YouTube og Snapchat. Modsat alle tidligere sociale medier, kan man som bruger opnå 1000 views – folk, der ser ens videoer – på ganske få minutter og ’gå viralt’ på få timer. TikTok er skabt til at sprede indholdet ud til flest mulige mennesker, og belønner brugerne som poster tit og bruger de indbyggede funktioner. Samtidig beregner app’en hvad de skal vise dig ud fra hvad du i forvejen har liked, kommenteret eller delt. Det foregår via sektionen på forsiden af appen kaldet For You. Venners videoer vises på sektionen Following

Formen er små videoer på op til 60 sekunder, som kan tilsættes musik eller brugerskabt lyd, filtre, tekst, emojis og animerede giffer. Igennem TikTok har brugeren adgang til den samme musik som findes på fx Spotify og iTunes, og TikTok 'hjælper' brugeren til at finde de mest populære, eller udvalgte, numre.

Selvom mange anser TikTok for at være et ret lukket system, er det ikke tilfældet. TikTok profiler er tilgængelige på internettet, hvis man kender brugerens navn, og kan tilgås via tiktok.com/@brugernavn. Samtidig er Google og andre søgemaskiner begyndt at indeksere videoerne på samme måde som YouTube-videoer. Har man en lukket profil, kan indholdet ikke ses af andre end ens venner.

TikTok er ikke kun en app for børn Den har et kæmpe publikum i voksenalderen. Medier som World Economic Forum, Washington Post  og World Health Organization har alle profiler, og mange tv- og filmstjerner er kommet på. Mediet er forsat mest brugt blandt børn og unge, men udvikler sig hastigt til at være den foretrukne platform for alle aldersgrupper.

Som med musical.ly starter mange ud med at lave dansevideoer, hvor de udfører trend danse som fx Renegate. I stil med YouTube er der mange challenges, Q&A’s og tutorials. I stil med Snapchat bruges videoerne også til at henvende sig til egne venner med et budskab, såsom bekræftelse af venskab og ’se hvad jeg laver lige nu’. En anden meget brugt funktion er duetter, hvor man kan reagere på eller samarbejde med en andens video.

I stil med alle andre sociale medier, kan man i videoernes korte beskrivelser bruge # som søgeord, og beskrivelserne bruges også til at tagge venner og andre man vil have opmærksomhed fra. Indtaster man sit mobilnummer i sin profil, kan man også få adgang til et privat beskedsystem, hvor brugerne der følger hinanden kan skrive sammen.

Ved 1000 følgere kan brugere over 18 år lave live videoer, som alle kan se, og man kan belønne sin yndlings TikToker med pengegaver i form af indkøbte ’coins’. Indtil 2020 kunne alle købe disse coins, men TikTok har lukket for muligheden for mindreårige, blandt andet fordi nogen af de store indholds skabere tilbød TikTok-venskaber, shoutouts (videoer hvor giverens navn blev nævnt) samt private beskeder for pengegaverne.

 

Herunder gode råd fra Red Barnet

Fem gode råd om TikTok 

Hos Red Barnet anbefaler vi, at du som forælder eller fagperson taler med børnene om den populære mobilapp og hjælper børnene til at bruge TikTok så sikkert som muligt.

1. Hjælp barnet med at ændre privatlivsindstillingerne
Som udgangspunkt er ens profil offentlig i TikTok. I det lille tandhjul under ens profil kan man gøre sine profilindstillinger mere private. Hjælp børnene og de unge med at ændre på indstillingerne, så det passer til det, I bliver enige om. Man kan blandt andet indstille, om alle må kunne skrive til en, om alle må kunne se ens lokation og om alle må kunne se ens mimevideoer. Selvom man kan indstille sin profil til at være privat, vil nogle oplysninger og funktioner fortsat være offentlige. Blandt andet vil alle fortsat kunne se ens videoer, hvis man sender ”live”. Andre vil også via søgefunktionen kunne finde ens brugeroplysninger og profilbillede.

2. Tal med barnet om sangtekster og udtryk
I TikTok vælger man selv sangtekster til ens mimevideo, og et af formålene med appen er, at andre ser ens video. Tal med børnene om, hvad det mon egentlig er for tekster, de mimer til. Hvad handler sangen om? Desværre er det også vigtigt at gøre barnet opmærksom på, at dansetrin og bevægelser af nogle kan blive opfattet anderledes end den måde, man selv havde tænkt. Hvad der for barnet kan være helt for sjov, kan af de forkerte øjne opfattes seksuelt.

3. Tal om mobning
Ligesom på andre sociale medier er der blandt andet chat, likes og kommentarspor i TikTok. Det giver risiko for mobning og grooming. Selvom TikTok gør en del for at undgå nøgenhed, mobning og andre former for upassende indhold, vil brugerne alligevel kunne risikere at se videoer med upassende indhold, da videoer og kommentarer ikke ses igennem af firmaet bag, før man kan uploade det. Du kan vise barnet, hvordan man anmelder en ubehagelig video eller kommentar. Hjælp også barnet med at anmelde ubehageligt indhold, hvis det bliver nødvendigt. Man anmelder en video ved at trykke på de tre små prikker i videoen og vælge ”report abuse”.

4. Tal om, hvordan man kan slette sin bruger
Hvis man ikke længere har lyst til at bruge TikTok, og man har en opdateret udgave af app'en, kan man slette sin bruger. Når man sletter sin bruger, går der 30 dage, før kontoen helt deaktiveres. Derfor bør man slette sine videoer, før man sletter sin profil, hvis man ikke vil have dem liggende i de 30 dage. Se, hvordan du sletter din TikTok-bruger i vores slettevejledning.

5. Er barnet ikke 13 år endnu?
Man skal være 13 år for at måtte oprette en profil på TikTok, men mange brugere er under 13 år. Det kan være svært at vide, at der er et alderskrav, for man bliver ikke spurgt om sin alder, når man opretter en profil. Hos Red Barnet anbefaler vi ikke, at man har en profil, hvis man er under 13 år. Som forældre bør man tale med barnet om, hvad I i jeres sammenhæng mener er det rigtige at gøre og lav for eksempel en aftale om, hvordan barnet bruger appen.

 

Se også Red Barnets slettevejledning til TikTok.