Konflikten i Ukraine sætter millioner af børns liv i fare

Hjælp børn fanget i krig og konflikt

Konflikten i Ukraine sætter millioner af børns liv i fare Hjælp børn fanget i krig og konflikt

Beskyt børn i krig og konflikt. Din støtte gør en forskel.
DIN STØTTE GØR EN FORSKEL

For 389 kr. kan vi give en familie mad til to uger, tæpper og materialer til at sikre husly samt vacciner.

Inden for en enkelt måned har krigen i Ukraine forårsaget den største og hurtigst voksende flygtningestrøm i Europa siden Anden Verdenskrig. Mere end halvdelen af alle børn i Ukraine er på flugt nu. Angreb på civile mål som hospitaler, skoler og steder, hvor mennesker har søgt i ly for krigen, er chokerende. Tusindvis af mennesker er fanget i byer som Mariupol, Chernihiv, Kharkiv, Sumy og Kyiv. De befinder sig midt i kamphandlingerne, er udmattede og er ved at løbe tør for basale fornødenheder som mad, vand og medicin.  Børn på flugt fra krigen er i stigende risiko for seksuelle overgreb og menneskehandel.

DET GØR VI LIGE NU

Vores medarbejdere og lokale samarbejdspartnere er til stede, hvor de kan i Ukraine og vil være det så længe, sikkerhedssituationen tillader det. Den hjælp, der er mulig at yde i dag, er måske ikke mulig i morgen. Situationen ændrer sig hele tiden. Det betyder, at vi hele tiden er parate til at justere vores indsats. Og fordi behovet for hjælp vokser dag for dag, skalerer vi op. 

Både i Ukraine og i grænselandene uddeler vi sammen med lokale partnere akut nødhjælp i form af mad, vand, varme tæpper, bleer, hygiejnekits og sørger for økonomisk hjælp, så familierne selv kan sørge for at dække deres akutte behov. Vi opretter også børnevenlige områder ved grænserne og i modtagecentre i landene omkring Ukraine. Vi informerer og hjælper familierne med deres videre færd og yder psykologisk førstehjælp til børn og deres familier.   

Vi ser ikke på krigen i Ukraine som en kortsigtet krise, men derimod en krise, der potentielt kan vare mange år endnu. Uanset, hvornår krigen stopper, vil der være behov for humanitær hjælp og hjælp til genopbygning i lang tid. Udover akut nødhjælp som det ovenstående er vi derfor i gang med at forberede en mere langsigtet indsats, der blandt andet handler om psykosocial støtte, så børn, der er ramt af krigen, kan få et liv efterfølgende. Og vi er også i gang med at forberede vores uddannelsesindsats, så børnene kan fortsætte deres skolegang og så hurtigt som muligt får en følelse af normalitet og hverdag på trods af det fortsatte kaos. 
 
Red Barnet har i løbet af meget kort tid modtaget adskillige donationer fra fonde, virksomheder og privatpersoner i Danmark. Pengene er overført til Red Barnets humanitære fond til brug ved katastrofer. De går både til livreddende indsatser her og nu – fx mad, medicin, tæpper – men også til at hjælpe børnene videre på længere sigt. 

 Krigen i Ukraine skaber behov for humanitær hjælp og støtte i lang tid. Vi forventer, at vores arbejde fortsætter i flere år for at imødekomme de massive behov for millioner af mennesker på flugt i Ukraine og i hele Europa. Derfor er det vigtigt, at vi og andre organisationer ikke bruger alle indsamlede midler i den første og akutte fase af indsatsen.  

DET GØR VI I UKRAINE 

Vi samarbejder med vores lokale partnere om at hjælpe børn og deres familier med evakuering og med at finde husly til internt fordrevne. 

Vores lokale partnere uddeler pakker med mad, hygiejnekits og økonomisk hjælp, opretter børnevenlige områder og giver online og telefonisk psykosocial støtte til børn, så de får hjælp til at håndtere og bearbejde de oplevelser, de har haft.  

Vi arbejder på at få humanitær hjælp frem til de områder i det østligste Ukraine, hvor der er det største behov. Vi er i gang med at finde flere lokale samarbejdspartnere, så vi er klar til at opskalere vores indsats, så snart sikkerhedssituationen tillader det. 

I det vestlige Ukraine er vi i gang med at åbne nye kontorer og lagre, så vi kan planlægge vores indsats og hjælpe børn og deres familier derfra. 

DET GØR VI I POLEN 

Polen oplever en stor stigning i antallet af flygtninge fra Ukraine. Over to millioner er allerede ankommet til Polen, og det kan medføre et endnu større pres på den polske grænse, hvis krigen eskalerer yderligere. 

Vi har næppe set de mest sårbare flygtninge endnu. Vi har etableret et kontor og er i fuld gang med at planlægge og forberede vores indsats indenfor børnebeskyttelse, uledsagede børn, uddannelse og økonomisk støtte til børn og familier i Polen. Vi koordinerer med de polske myndigheder og andre aktører, som blandt andre UNHCR, og vi arbejder på at sikre levering af varer ind til Ukraine. 

DET GØR VI I RUMÆNIEN 

Vi har været til stede i Rumænien siden 1990. I forbindelse med krigen i Ukraine arbejder vi i modtage- og asylcentre samt flygtningelejre ved ni forskellige grænseovergange og i de større byer. 

 De fleste, som ankommer til Rumænien, har det mest nødvendige med sig og får i princippet fri adgang til sundhedssystemet, og det forventes, at børnene får adgang til skolesystemet. Det kan medføre et endnu større pres på den rumænske grænse, hvis konflikten eskalerer yderligere.  

Vi har indtil videre uddelt vand, mad og legetøj til 15.000 børn og deres familier. I modtagecentre har vi etableret børnevenlige områder, hvor børn kan lege i tryghed, og vi yder mental støtte til børn og familier, og vi har særlige støttetilbud til uledsagede børn. 

Vi uddeler også simkort og hjælper med information og råd til familiernes videre færd. Og i modtagecentrene er vi startet med uddannelsesaktiviteter for børn og unge.

DET GØR VI I LITAUEN 

Vi er til stede i fem modtagecentre og 10 familiecentre i Litauen. Vi har etableret børnevenlige områder i forbindelse med centrene og har indtil videre taget imod over 2.500 børn. I de børnevenlige områder kan børnene lege i trygge omgivelser og få mental støtte og hjælp til at bearbejde deres oplevelser.  

Vi yder støtte til børn og medarbejdere fra ukrainske børnehjem, som er kommet til Litauen. Vi uddeler hygiejnekits, legetøj, mad og andre basale fornødenheder til børn og deres familier, og vi står klar til at tage imod endnu flere flygtninge fra Ukraine i den kommende tid. Indtil videre har vi hjulpet over 1900 børn og deres familier med basale fornødenheder. 

 

Din støtte gør en forskel for børn i konflikter. Støt i dag ♥
DIN STØTTE GØR EN FORSKEL

For 389 kr. kan vi give en familie mad til to uger, tæpper og materialer til at sikre husly samt vacciner.

Vi hjælper børn, der har set ting, intet barn burde se.

På første billede herover byder vores lokale medarbejdere og samarbejdspartnere et barn ind i telt, der er omdannet til et trygt område med legetøj og aktiviteter ved den rumænsk-ukrainske grænse. Her kan børnene få en pause fra det kaos, de oplever lige nu. I Litauen har vores børnevenlige områder indtil videre taget imod over 2.500 børn.

 

Vi uddeler blandt andet mad, vand, varmt tøj og tæpper.

Omkring halvdelen af dem, der flygter fra Ukraine, er børn. Familien på det andet billede har lige krydset grænsen fra Ukraine. De har ventet i 15 timer på at komme ind i Rumænien. Vi gav dem varme sokker, mad og legetøj til børnene fra vores telt ved den rumænsk-ukrainske grænse. Lige nu ved de ikke, hvor de skal hen. De vil bare hvile, fortæller de. Men de har venner rundt om i Europa, så de vil snart beslutte sig for, hvor rejsen skal gå hen. Vores medarbejdere i Rumænien har i samarbejde med lokale aktører hjulpet over 8.000 børn med blandt andet mad, vand og varmt tøj.

 

Vi giver børn mulighed for at lege og komme sig ovenpå deres oplevelser.

På tredje billede herover uddeler en af vores medarbejdere bamser til børn, der kommer over grænsen fra Ukraine.

 

De største udfordringer for arbejdet lige nu:

  • Forværring af sikkerhedssituationen 
  • Vanskeligt at køre til den vestlige del af Ukraine (især Lviv) på grund af trafikpropper 
  • Mangel på officielle data om internt fordrevne - inklusive børn 
  • Hurtig spredning af coronavarianten omikron og voksende antal sårede overbelaster sundhedssystemet 
  • At få identificeret partnere i den østlige del af landet, som kan hjælpe med indsatsen  

 

De største behov i det østlige Ukraine lige nu: 

  • økonomisk hjælp 
  • mad og modermælkserstatning 
  • bleer 
  • tæpper, puder, varmeapparater 

Daryna på fire år flygtede med sin lillesøster, mor, moster og mormor, da krigen nærmede sig deres hjem. I vores børnevenlige område ved et af de officielle modtagecentre i Rumænien kan Daryna og hendes lillesøster lege og bearbejde de voldsomme oplevelser, mens vi giver deres mor, moster og mormor information og hjælp til, hvordan de kommer videre herfra.

 

"Vi svigter ikke børnene i Ukraine. Vores forpligtelse over for dem og deres familier ændrer sig ikke. Takket være vores lokale samarbejdspartnere kan vi blive ved med at give akut nødhjælp til børn og deres familier."

Irina Saghoyan, regional direktør for Østeuropa, Red Barnet 

 

I Rumænien og Litauen opretter vi i samarbejde med lokale aktører børnevenlige områder i telte eller bygninger tæt på grænseovergange eller togstationer. Her kan børn bearbejde traumatiserende oplevelser gennem leg og aktiviteter.

Uledsagede børn på flugt 

Omkring en million børn er flygtet over grænsen fra Ukraine, siden konflikten eskalerede. Et stigende antal af dem er alene. De er enten blevet sendt afsted af familiemedlemmer, der ikke kunne forlade Ukraine selv, eller de er blevet væk fra deres familie under flugten.  

Mange af børnene er helt ned til 14 år og viser allerede tegn på psykisk overbelastning.  

Vi arbejder lige nu på at hjælpe børnene. Først og fremmest ved at give dem psykologisk førstehjælp og derefter med at få kontakt til eventuelle familiemedlemmer uden for Ukraine.  

"Forældre tyr til de mest desperate handlinger for at beskytte deres børn som for eksempel at sende børnene afsted med venner eller bekendte, mens de selv bliver tilbage," fortæller Irina Saghoyan, regional direktør for Østeuropa, Red Barnet. "Separation fra familien kan have ødelæggende konsekvenser for et barn. Det kan betyde stress, angst og kan lede til dybe mentale sår."

Eksplosive våben skader børn mere end voksne 

Lige nu er der massive luftangreb over hele Ukraine. Skoler og hospitaler bliver også ramt. Patienter på fødeafdelinger og på hospitalernes børneafdelinger gemmer sig for bomberne i kældre under hospitalerne. Her er der hverken nok lys til at behandle patienterne eller adgang til medicin, mad og vand.  

Børn er særligt udsatte i krigszoner, hvor der bruges eksplosive våben som bomber og landminer. Det skyldes blandt andet, at deres knogler og muskler er mindre modstandsdygtige over for lufttryk fra en eksplosion. Små børn har svage nakker og torsoer. Derfor er de i større risiko for at dø i en krigszone, hvor brug af eksplosive våben skaber massive lufttryk, der også kan give børnene hjerneskader. 

Bomber og landminer er skyld i hele 72 procent af de skader og drab, som børn i konfliktzoner udsættes for. Børn under syv år er i dobbelt så stor risiko for at få en hjerneskade end børn over syv år. 

Red Barnets guide til læger i konfliktzoner 

I konfliktzoner kan selv læger med mange års erfaring komme til kort, når det kommer til skader forårsaget af våben. Red Barnet har i samarbejde med Imperial College London og lægefaglige eksperter udviklet en omfattende guide til læger og sygeplejersker, der skal behandle sårede børn i krigszoner. Guiden hjælper læger og sygeplejersker til at behandle børn under svære forhold og uden de rette ressourcer og erfaring.  

Beskyt børn i krig og konflikt. Din støtte gør en forskel.
DIN STØTTE GØR EN FORSKEL

For 389 kr. kan vi give en familie mad til to uger, tæpper og materialer til at sikre husly samt vacciner.

Læs hvordan vi arbejder i katastrofer

Sådan arbejder vi i katastrofer