Nyheder

Yemens kollapsede økonomi er lige så farlig for børn som bomber og kugler

En fordobling af fødevarepriserne i det konfliktramte Yemen er endnu en livsfarlig trussel mod landets befolkning. Mindst 1,8 millioner børn lider allerede af akut underernæring.

En kollapset økonomi kan føjes til listen over faktorer, der er med til at dræbe Yemens børn. Priserne på basale fødevarer som mel, ris, salt, sukker og madolie er næsten fordoblet, siden konflikten eskalerede i 2015. Det sender forældre ud i en daglig kamp for at skaffe mad nok til sig selv og deres børn.

Situationen er yderligere forværret af den lokale valutas kollaps, og massiv inflation sender priserne på basale varer som mad, vand, elektricitet, brændstof og medicin på himmelflugt. Samtidig er den gennemsnitlige årlige indkomst i Yemen mere end halveret, og offentlige lønninger er ikke blevet udbetalt i måneder – i nogle tilfælde år.

I løbet af de seneste tre år er fattigdommen steget markant, og over halvdelen af befolkningen lever i dag under den internationale fattigdomsgrænse. Forældre har ikke råd til at brødføde deres familier længere.

Dr. Mohammed, som er læge på en Red Barnet-støttet klinik i Saada, fortæller:

– Når der en gang imellem overhovedet kan købes benzin, er prisen højere end min daglige løn. Jeg har svært ved at skaffe de basale ting, som min familie har brug for. Priserne stiger, og de ting, vi har brug for, er ofte umulige at få. Det meste af tiden undlader vi at købe ting, der ikke er virkelig nødvendige, og prioriterer det, vi har brug for. Jeg kan ikke altid sørge for nærende mad til min familie, og vi må undvære ordentligt tøj og legetøj til mine børn.

Den økonomiske situation driver forældre til at sulte sig selv for at sikre deres børn mad.

– Det økonomiske sammenbrud er blevet den stille dræber i Yemen. Forældre fortæller, hvordan de springer over måltider eller går i op til to dage uden mad for at give den smule, de har, til deres børn. Det er en udbredt situation i Yemen. Mange har kun råd til brød og te og kan ikke huske, hvornår de sidst har spist kød eller fisk. Den økonomiske situation bliver værre; pengene bliver mindre værd, og folk får ikke udbetalt deres løn, siger Red Barnets katastrofechef, Kristine Mærkedahl Jensen.

FN advarede for nylig om, at 13 millioner mennesker står ansigt til ansigt med sult, hvis situationen i Yemen ikke forbedrer sig hurtigt. Hver dag omkommer 100 spædbørn på grund af sult.

– Red Barnet opfordrer alle konfliktens parter og det internationale samfund til at sætte ind for at stabilisere økonomien. De stridende parter skal også give fuldstændig og ubetinget adgang til humanitære og kommercielle varer i Yemen, så leveomkostningerne kan reduceres. Og så må alle parter bliver enige om at stoppe krigshandlingerne, etablere en omfattende våbenhvile og samarbejde med FN om en fredsproces, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

FAKTA
FN estimerer, at 17,8 millioner mennesker i Yemen har behov for akut fødevarehjælp.

Den humanitære krise i Yemen er den alvorligste i verden. 60 procent af befolkningen sulter, hvoraf 8,4 millioner er i alvorlig mangel på fødevarer. Yderligere 10 millioner mennesker vil ved årets udgang befinde sig på grænsen til hungersnød, hvis konflikten fortsætter. Mindst 1,8 millioner børn og 1,1 millioner gravide og ammende kvinder er allerede akut underernærede.