Nyheder

Yemen: Millioner af underernærede børn i fare for at dø af kolera

Mere end en million børn, der lider af akut underernæring, er fanget i områder i Yemen, der er ramt af et dødeligt udbrud af kolera.

 

Kolera i udbrud
Mere end 1 million akut underernærede børn under 5 år - herunder næsten 200.000 med alvorlig akut underernæring - lever i områder med højt infektionsniveau af kolera. Kolera har dræbt flere børn på bare fire måneder, end krigen har siden januar. I de områder, der er hårdest ramt, var et chokerende antal børn allerede underernæret før koleraudbruddet. Men nu møder vi børnene på behandlingscentre, der både sulter og er meget syge som følge af kolera.

Diarrésygdomme som kolera er også i sig selv en primær årsag til underernæring - hvilket giver frygt for, at selvom børn overlever kolera, vil de blive alvorligt underernærede, og derved stadig være i livsfare.

 

Vi øger indsatsen i Yemen
Red Barnet øger hjælpearbejdet og sender flere sundhedseksperter til de hårdest ramte områder, herunder Al Ahli-distriktet i Hodeidah, som har landets højeste antal mistænkte kolera tilfælde. Området har også anslået 31.000 børn, der har brug for behandling. Lamia fra Al Ahli, mistede to børn til sygdommen. Hendes 10 måneder gamle babypige, Arwa, er nu også alvorligt underernæret – og kommet i behandling.

'Arwa har det bedre nu. Hun plejede ikke at kunne bevæge sig særlig meget og hun var tyndere end hun er nu', fortæller Lamia, der også siger, at behandlingen har reddet hendes datters liv. 'Men hun er heldig, for to af mine børn døde. En døde, da han kun var to og en halv måned gammel. Han havde meget voldsom diarré.'

Mere end 425.000 formodede tilfælde af kolera er blevet rapporteret i hele Yemen, og der har indtil nu været mere end 1.900 dødsfald. Børn under 15 år udgør en stigende andel af både smittede og døde. Red Barnet leder i dag 14 kolera behandlingscentre og mere end 90 mobile klinikker over hele landet, og der er 160 tons medicin til behandling og forsyninger på vej til Yemen.

En cyklus af sult og sygdom
Tamer Kirolos, Red Barnets landedirektør for Yemen, fortæller:

'Efter to års væbnede konflikter er børn fanget i en brutal cyklus af sult og sygdom. Og det er simpelthen uacceptabelt. Vores teams beskæftiger sig med et forfærdeligt scenarie af babyer og småbørn, der ikke kun er underernærede, men også smittet med kolera. Tragedien er, at både underernæring og kolera nemt kan behandles, hvis du har adgang til basal sundhedshjælp. Men hospitaler og klinikker er blevet ødelagt, regeringens sundhedspersonale er ikke blevet betalt i næsten et år, og levering af vital bistand bliver blokeret. Vi og andre redder liv, hvor vi kan og med hvad vi har. Men vi har brug for mere hjælp. Børn må ikke betale for denne konflikt med deres liv.'