Nyheder

Vi er de første, som tager imod de børn og familier, der er flygtet fra ISIS

Red Barnets Magnus Corfixen er udsendt til Kirkuk i Irak. Han arbejder som ’Field Manager’ og leder den operation, som hjælper lokalbefolkningen, der er flygtet fra ISIS. Her fortæller Magnus om Red Barnets indsats og hverdagen som nødhjælpsarbejder midt i et minefelt.

Hvor arbejder du, og hvordan bor du?
Vores hovedkontor er baseret i Erbil, hovedbyen i den kurdiske region, og fem feltkontorer. Jeg er Field Manager i Kirkuk. Her bor vi i et lukket område, hvor vores kontor og ’guesthouse’ ligger inden for de samme mure. Vi er meget begrænsede i forhold til at bevæge os rundt og går af sikkerhedsmæssige grunde kun ud om dagen. Der er regelmæssige ISIS-aktiviteter her i området, og så sent som i oktober måtte vi evakuere og suspendere vores programmer i næsten tre uger på grund af ISIS-angreb.

Hvor langt er det fra Mosul?
Kirkuk ligger cirka 140 kilometer sydøst for Mosul. I Kirkuk er der mere end 370.000 internt fordrevne. Her har vi meget stort fokus på byen Hawija, som har været under ISIS-kontrol siden juni 2014. Frontlinjen er 25 kilometer fra vores kontor, og vi tager dagligt imod familier, som flygter fra ISIS på grund af mangel på mad og adgang til sundhedsydelser. Vi forventer, at der bliver indledt en militæroperation for at tilbageerobre Hawija inden for nærmeste fremtid, og det vil øge presset på humanitære aktører som os.

Hvad er dit job?
Jeg leder vores humanitære operation i Kirkuk. Vi har omkring 70 ansatte i området, hvor vi står bag programmer inden for børnebeskyttelse, uddannelse, vand og sanitet og distribution af vand og mad til de nyligt ankomne familier, som er flygtet fra ISIS. Red Barnet er de første, som de flygtede familier møder, og de modtager nødhjælp i form af såkaldte ’ready-to-eat’-rationer, og vi hjælper uledsagede børn, som ikke har familier at støtte sig til. Derudover retter vores primære arbejde sig mod de lejre, hvor børn og deres familier efterfølgende indkvarteres.

Min rolle er at lede vores forskellige hold og sikre, at vores daglige operation ’glider’. Oftest betyder det en masse koordinering internt såvel som med andre humanitære aktører, så vi sikrer den mest effektive hjælp. Den direkte implementering af vores programmer tager vores fantastiske nationale ansatte sig af, da de kender kulturen og sproget og er tekniske eksperter inden for deres respektive områder – ingeniører, skolelærere, socialarbejdere og logistikere.

Hvad er Red Barnets primære indsats i Mosul-området?
Den primære indsats drejer sig først og fremmest om at give støtte til de børn og deres familier, der har været påvirket og berørt af konflikten og ISIS. Vi deler mad og vand ud i forbindelse med den akutte nødhjælp og sørger for adgang til rent vand og sanitet. Vores primære indsats drejer sig dog om uddannelse og rekreative aktiviteter særligt for børn. Det sker gennem individuel støtte og i vores børnevenlige områder. De er særligt indrettet for børn og har særligt uddannet personale, der er eksperter i at tage sig af børn, der har oplevet traumatiserende og skræmmende ting. 

Magnus Corfixen er ude i flygtningelejren Daquq for at oprette endnu et børnevenligt område til Red Barnets psykosociale aktiviteter i lejren. Red Barnet åbnede det første børnevenlige område i december, og 1600 børn kommer hver uge og deltager i aktiviteterne, men der er behov for endnu et børnevenligt område, hvis alle lejrens børn skal have hjælp. Daquq åbnede i oktober. I øjeblikket bor der 1.738 familier i lejren – 5.714 børn. De fleste kommer fra byen Hawija, hvor familierne har levet under ISIS’ belejring i mere end to år.

 

Hvem hjælper vi?
Børn og familier, som er berørte af konflikten. 

Hvor mange har vores indsats i området ind til videre nået?
I 2016 nåede vi ud med hjælp til over 200.000 mennesker i Kirkuk alene – gennem vores uddannelsesprogram, vores børnebeskyttelse, reetablering af vandforsyning og uddeling af mad og vand.

Hvor sender I de flygtede hen?
Her i Kirkuk bliver de internt fordrevne sendt til lejre, som enten er drevet af ngo’er, FN eller de lokale myndigheder – derudover er der også nogle familier, der bor i ufærdige bygninger eller sammen med familiemedlemmer i byerne omkring Kirkuk.

Kan du beskrive forholdene i området?
Vinteren er heldigvis så småt ved at gå på hæld, men der er ingen tvivl om, at de seneste par måneder har været forfærdelige. Dels bor familierne i telte, som ikke er egnet til vinterforhold – om natten kan det blive adskillige minusgrader, og så sent som for to uger siden, havde vi sne, her hvor jeg sidder.

For et par uger siden var jeg henne ved et af de screeningcentre, hvor børn og deres familier bliver modtaget af de kurdiske styrker. Her var det åbenlyst, at mange af de børn, der ankom, ikke havde fået nok mad og drikke. Byen Hawija, som de flygter fra, har været under belejring, og adgangen til fødevarer er ekstremt begrænset og bekymrende. En del børn havde ingen sko på, og resten havde fuldstændig udtrådte og ødelagte sko. Jeg spurgte en pige, hvor hendes sko var blevet af, og hun fortalte, at hun mistede dem i en flod, hun krydsede.

Nogle af børnene og deres familier går i op til tre døgn, igennem minefelter og inden for snigskytters rækkevidde, for at komme i nogenlunde sikkerhed. Det er klart, at mange børn er mærket af at have levet under IS’ kontrol i mere end to år. Her har de heller ikke har haft adgang til ordentlig uddannelse – kun drengene må gå i skole, og pensum er udviklet af ISIS.

Der er en masse frygtelige historier fra børn, som har set de mest forfærdelige ting. Da jeg besøgte screeningcentret, mødte jeg to søskende, som, på vej ud af Hawija, havde set deres far træde på en landmine. Her sådanne tilfælde er det, at Red Barnet forsøger at følge op med psykologisk førstehjælp og tilbyder børnene rekreative aktiviteter og psykologisk støtte.