Nyheder

Vedtag historisk aftale som beskytter millioner af udsatte børn

Red Barnet opfordrer indtrængende verdens ledere til at gribe den historiske mulighed og vedtage aftalen om ’Global Compact for Migration’ når FN-landene samles i Marrakesh mandag og tirsdag.

– Mange migrantbørn har udstået helt ufattelige rejser – især dem, der rejser alene uden deres far og mor. Børnene er ekstremt sårbare og udsatte, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.

– Børnenes situation er en global udfordring, og vi kan kun løse den ved, at verdens lande arbejder sammen og deler ansvaret. Den aftale, som skal underskrives i Marrakesh, er den første af sin slags, og den sikrer netop det. Den anerkender, at alle børn – uanset hvor de kommer fra, og hvor de er på vej hen – har ret til at blive beskyttet, komme i skole og ikke må blive skilt fra deres familie. Hvis landene lever op til aftalen og gør ord til handling, vil det forbedre livet for millioner af migrantbørn, siger Jonas Keiding Lindholm. 

Red Barnet påskønner, at Danmark deltager i mødet på højeste niveau med statsminister Lars Løkke Rasmussen og klart har tilkendegivet at underskrive aftalen.

– Det er godt nyt for verdens udsatte migrantbørn, siger Jonas Keiding Lindholm.

Over hele verden migrerer flere millioner børn. Mange af dem er sendt på flugt af nedbrydende fattigdom, brutal vold, krænkelser af menneskerettigheder og lammende katastrofer. På deres rejse mod et liv med tryghed og håb oplever børnene at blive udsat for udnyttelse, misbrug, menneskehandel, frihedsberøvelse, udvisning og i værste tilfælde døden.

Mellem 2014 og 2018 er der registreret flere end 1200 dødsfald blandt migrantbørn – det reelle tal er sandsynligvis meget højere.

’Global Compact for Migration’ indeholder 38 afsnit om børn og er det første dokument af sin art, der skal forbedre det globale samarbejde om migration – både når børnene er undervejs og når, der kommer frem til deres destination. Aftalen indeholder også tiltag, som skal løse de udfordringer i børnenes hjemlande, som får dem til at forlade landet i første omgang.