Tropisk storm oversvømmer sultramte områder i Somaliland

– akut behov for nødhjælp

01-01-0001
NYHED

Den tropiske storm Sagar har her til morgen ramt Somaliland, som i forvejen er i overhængende fare for sultkatastrofe inden for få uger.

Op mod 750.000 sulttruede børn i Somaliland rammes netop nu af alvorlige oversvømmelser. Massive vandmasser ødelægger infrastruktur, skoler og sundhedsklinikker, og der er fare for, at drikkevandet bliver forurenet, så vandbårne sygdomme bryder ud.

- Red Barnet er til stede i området, og vi er netop nu ved at danne os et overblik over konsekvenserne. Børnene og deres familier i de ramte områder er i forvejen presset til det yderste, fordi de mangler mad, og nu risikerer vi så samtidig, at deres drikkevand bliver forurenet, og at vandbårne sygdomme bryder ud, siger Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen.

Kæmper i forvejen for livet
Red Barnet vurderer, at i alt 1,5 millioner mennesker kan være berørt at stormen, herunder op mod 750.000 børn. De samme mennesker kæmper i forvejen for deres liv. Red Barnet forventer, at Somaliland risikerer en ny sultkatastrofe inden for ganske få uger.

Den tropiske storm rammer områder, som ikke har fået regnvand i fem sæsoner i træk. Det vurderes, at mængden af vand, der nu er skyllet ind med den tropiske storm, svarer til et helt års regnmængder.

- Når jorden er så tør, og den så pludselig skylles over af massive vandmasser, ødelægger vandet alt på sin vej. Lige nu har vi ikke det fulde overblik, men jeg har fået bekræftet, at stormen har ødelagt huse og andre ejendele, og at den har ramt i områder, hvor befolkningen i forvejen var afhængig af nødhjælp for at overleve, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Både Somaliland og Somalia er i overhængende fare for en sultkatastrofe. I alt har ca. 5,4 millioner mennesker akut.