Nyheder

Tænk dig godt om, før du deler feriebilleder af børn

Uskyldige fotos af glade sommerbørn kan let havne på ulovlige hjemmesider. Derfor bør forældre og andre voksne passe ekstra på, før de deler ferieminderne på sociale medier.

 

Sommerferien er i fuld gang - også på de sociale medier, der lige nu oversvømmes af forældres og bedsteforældres billeder af glade børn med saltvand i håret og bare tæer i sandet.

Umiddelbart lyder det ganske uskyldigt. Men desværre risikerer de helt almindelige private feriebilleder at ende på ulovlige hjemmesider, hvor de misbruges til seksuelt krænkende materiale.

- Vi ved desværre, at helt almindelige, fine sommerbilleder af børn alt for ofte ender på hjemmesider, hvor de slet ikke hører hjemme. Og det gælder både billeder af børn med og uden tøj på. Det handler om ganske uskyldige børnebilleder, der så pludselig dukker op i en stærkt seksualiseret sammenhæng, siger Jon K. Lange, seniorrådgiver i Red Barnet.

På Red Barnets hotline, der har til formål at bekæmpe seksuelt overgrebsmateriale med børn, sker det jævnligt, at Red Barnet modtager henvendelser fra folk, der er er stødt på seksuelt krænkende materiale på nettet, som de ønsker at anmelde. Og her dukker der blandt andet feriebillleder op, som helt indlysende er blevet misbrugt.

- Der er tale om almindelige skønne billeder af børn, som så pludselig ligger på de her hjemmesider. Det er dybt krænkende for børnene, siger Jon K. Lange og tilføjer:

- I Red Barnet ønsker vi bestemt ikke at være kropsforskrækkede, og selvfølgelig skal man kunne tage feriebilleder af ens børn. Men vi bliver desværre alle nødt til at tænke os rigtig godt om, før vi lægger noget op på sociale medier. Det er os voksne, der kan forebygge, at det her sker, siger Jon K. Lange.

 

Før du deler - Red Barnets råd

  • Tjek dine privatindstillinger på sociale medier - hvem kan følge med?
  • Spørg dig selv, før du deler: Ville jeg hænge det her billede på opslagstavlen i det lokale supermarked?
  • Husk, at det, der ligger på nettet, aldrig forsvinder igen
  • Billeder, du deler, vil i værste fald altid kunne bruges af hvem som helst, hvor som helst og til hvad som helst.
  • Spørg dig selv: Ville jeg selv synes om at blive delt i et lignende billede?

 

Du kan støtte Red Barnets indsats mod digitale krænkelser

 

Giv en valgfri donation her