Syriske børn og familier i Idlib er spærret inde i dødsboks

07-09-2018
NYHED

En humanitær katrastofe truer lige nu tusindvis af fordrevne børn og andre civile i provinsen Idlib, hvor et endeligt opgør i borgerkrigen kan ventes hvert minut. Hundredtusinder af børneliv er i akut fare. 

I disse timer ventes det endelige opgør i Syriens provins Idlib efter mere end 7 års brutal og altødelæggende borgerkrig. Dermed er tusindvis af børneliv i akut fare. 

Hundrede tusinder af børn og familier er reelt spærret inde i Idlib-provinsen, fordi der ikke længere er andre steder, de kan flygte hen med deres familier. Mange af de civile, der opholder sig i Idlib, er internt fordrevne og er i forvejen belastet af traumatiserende angreb i det østlige Ghouta, det østlige Aleppo eller andre områder i Syrien, som er blevet sønderbombet.  

Idlib regnes som den sidste bastion for oprørsstyrker, og der er derfor særlig grund til at frygte, at kampene i Idlib vil ende ekstra blodigt.

I alt vurderer Red Barnet, at omkring 3,9 millioner mennesker befinder sig i provinsen. Næsten halvdelen af dem er internt fordrevne. En massiv offensiv mod provinsen kan derfor hurtigt udvikle sig til den hidtil værste humanitære katastrofe i krigens historie, advarer Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm. 

- Det er sidste chance for verdenssamfundet. Hvis ikke der på rekordtid bliver lagt et massivt pres på Assad-styret og Rusland med krav om at åbne en humanitær korridor, vil det være fuldstændig umuligt for børn og andre civile at komme væk fra de områder, der kommer under angreb, siger Jonas Keiding Lindholm og understreger, at det internationale samfund for længst har spillet fallit og har svigtet Syriens børn.

Civile kan ikke flygte fra angreb
Red Barnet arbejder sammen med lokale partnere i Idlib, hvor vi især har fokus på at sikre mad, rent drikkevand, sanitet, børnebeskyttelse, psykosocial støtte og skolegang.

For nylig viste Red Barnets undersøgelse af den psykiske tilstand blandt syriske børn, at over 80 procent lever med angst. Næsten halvdelen har oplevet mennesker blive såret eller slået ihjel.

Indtil videre har 2017 været det mest dødbringende år i den snart 8 år gamle konflikt. Alene i månederne januar-april 2018 er næsten en million mennesker blevet fordrevet - det højeste antal i krigens historie.