Sultkrise i Somalia
står til at blive værre end
hungersnøden i 2011

21-02-2017
NYHED

Red Barnet-støttede sundhedsklinikker og hospitaler i Somalias tørkeramte områder oplever en betydelig stigning i tilfælde af alvorlig underernæring. Den forværrede situation får Red Barnet til at advare om, at landet er nået til et afgørende vendepunkt. Griber vi ikke ind nu, kan katastrofen vokse sig større end hungersnøden i 2011. Dengang døde 260.000 mennesker.

Internationale donorer forbereder sig lige nu på at mødes i London på torsdag for at diskutere tørken og den alvorlige fødevaresituationen i Somalia. Red Barnet opfordrer dem stærkt til at få rejst de midler, som skal forhindre unødvendige tab af menneskeliv i det desperate land.

FN advarer om, at mere end 50.000 børn allerede på nuværende tidspunkt ligger for døden og anslår samtidig, at antallet af underernærede børn meget vel kan nå helt op på 944.000 børn i løbet af 2017. Heraf vil de 185.000 tilfælde være særdeles alvorlige. Skal udviklingen bremses, er der behov for, at der bliver sendt mere nødhjælp ud til landets befolkning.

– Den betydelige forværring af antallet af underernærede børn fortæller os, at en hungersnød ikke er langt væk. Vi står ved et vendepunkt. Får vi ikke grebet ind, risikerer vi en katastrofe i samme omfang som i 2011 eller sandsynligvis værre, fordi situationen i dag er markant dårligere end op til katastrofen i 2011. Dengang kostede det en kvart million unødvendigt tabte liv. Vi ved, at den rette indsats på rette tidspunkt kan gøre en kæmpe forskel. Derfor må det internationale samfund træde i karakter og sikre, at den tragiske hændelse ikke gentager sig, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm

I de værst ramte områder i Somalia kan der gå dage mellem børns måltider, og i landområderne er befolkningen begyndt at fodre deres husdyr med pap i et desperat forsøg på at holde dem i live.

Underernærede babyer og børn i hele regionen Sygeplejersken Iftin Yusuf Mohamed, som arbejder på den lokale sundhedsklinik for mødre og børn i landsbyen Yaka i Puntland i det nordlige Somalia fortæller, at forholdene bliver værre for hver dag. Den massive strøm af mennesker, der er på udkig efter vand og grønt græs til deres dyr, har medført et endnu højere niveau af underernæring og sult. Behovet for hjælp har vokset sig langt større end hospitalerne og klinikkerne har kapacitet til.

– Vi mangler mad, medicin og vand. Hvis vi ikke får det nu, kan det resultere i en menneskelig tragedie, siger Iftin Yusuf Mohamed.

På samme klinik sidder 30-årige Amina og vugger sin alvorligt underernærede datter på 10 måneder. Familien tog fra deres hjem på landet og slog sig ned i en lejr i udkanten af byen. Her delte folk, alt hvad de havde, for at holde hinanden i live. Men der var dage, hvor Amina ikke havde mad til sit barn, og hun var dybt bekymret over, hvad hun skulle gøre, når barnet græd af sult.

Aminas datter er kommet i behandlingen, men Red Barnets medarbejdere ser samme tendens i hele regionen: Desperate familier rejser fra hus og hjem for at finde græs til deres husdyr, og ofte ender rejsen med, at dyrene alligevel dør, familien har mistet hele sit levegrundlag og har stadig hverken mad eller vand.

Red Barnet har brug for 100 millioner dollars for at nå ud med hjælp til 2,5 millioner somaliere, der er ramt af krisen, mens FN opfordrer det internationale samfund til at bidrage med 863,5 millioner dollars til den livreddende indsats.