Nyheder

Stigende behov for Red Barnets julehjælp

Udsatte børnefamilier har det ofte ekstra svært i juletiden. Derfor sætter Red Barnets lokale familieoplevelsesklubber ind med hyggelige arrangementer over hele landet til glæde for næsten 2.000 børn og deres forældre.

Julen er hjerternes fest. Men for alt for mange udsatte børnefamilier i Danmark bliver december ikke en fest for hjertet men en måned med hjertebanken af de forkerte grunde.

Smerten ved at skulle leve med en stram økonomi eller et svagt socialt netværk forstærkes her i december, og derfor sætter Red Barnets mange lokalforeninger ind med julearrangementer for familier i Red Barnets familieoplevelsesklubber i alle afkroge af landet.

- "Alt for mange børn i Danmark lever uden for fællesskabet, og det mærkes ekstra tydeligt ved højtider som julen. Ingen må efterlades tilbage – hverken i julen eller i øvrigt. Derfor er det en hjertesag for Red Barnet at støtte op om udsatte familier, og alle vores frivillige i lokalafdelingerne yder en kæmpe indsats, siger Red Barnets generalsekretær" Jonas Keiding Lindholm.

Stigende behov for hjælp
Familieoplevelsesklubbernes årlige julearrangementer har været i gang allerede siden midten af november, og arrangementerne rækker længere og længere. I år deltager næsten 2.000 børn og deres forældre i de lokale julearrangementer, en stigning på mere end 10 procent ift. i fjor.

Det stigende behov taler ind i en ulykkelig udvikling. Nye tal fra Rockwool Fonden viser, at mindst 25.000 børn lever i familier med lav indkomst – 7.200 af dem har levet sådan tre år i træk.

Et af de steder, hvor julearrangementet har været kærkomment, er på Lolland, hvor de fremmødte familier bl.a. kunne glæde sig over en masse doneret tøj, juleaktiviteter og julemad til alle:

- "For mange familier på Lolland er det ikke let at få råd til vintertøj og julehygge. Derfor var vores 21 frivillige i Red Barnet Maribo og spejdere fra Nørre Alslev glade for at kunne hjælpe til. De 120 børn og voksne, der var med, fik en vidunderlig start på julen", siger klubleder Linda Sommer.

Flere arrangementer er på vej i de kommende uger. For eksempel skal der i Brønderslev den kommende weekend både klippes og klistres med efterfølgende julemiddag, mens familier i Aalborg kan se frem til æbleskiver og en teatertur. Og senere i december står den på julefester i bl.a. Syddjurs, Ribe, Sønderborg, Vejle, Furesø og København.

Red Barnet har 66 familieoplevelsesklubber fordelt over hele landet. Langt de fleste afdelinger afholder julearrangementer. Aktiviteterne varierer fra klub til klub, men børnene og deres forældre laver typisk julekager, dekorationer og pynt, synger sange og danser om juletræ. I nogle klubber laver man julemad og spiser sammen, og mange steder bliver der uddelt julegodter, gaver og julekurve. Andre steder tager man på en juletur i skoven eller til en naturskole eller går i teatret og ser en juleforestilling sammen.

Men Red Barnets indsats for udsatte børnefamilier begrænser sig langt fra til juletiden. Hele året rundt arrangeres der udflugter og andre fællesoplevelser for de familier, der er med i klubberne. Klubberne drives af Red Barnets frivillige i lokalområdet med hjælp og sparring fra Red Barnets børnefaglige medarbejdere.