Nyheder

Sne og kulde truer udsultede børn i Aleppo

En kraftig snestorm har ramt det nordvestlige Syrien. Det gør situationen endnu mere kritisk for de tusinder af familier, der er flygtet fra det østlige Aleppo, og for de civile, der fortsat er fanget i byen.

Red Barnets partnere har taget imod tusindvis af udmattede, udsultede og forfrosne børn. Mange af dem har ubehandlede infektioner, som kræver amputation.

Omkring 26.000 mennesker er gennem de seneste dage blevet evakueret fra det østlige Aleppo og sendt i sikkerhed andre steder i Aleppo og Idlib-provinserne. De fleste er kommet afsted uden andet end det tøj, de har på. Mange sover i bygninger eller telte uden varme, og det imens temperaturerne falder til under frysepunktet. Tusinder af børn og babyer er ekstremt sårbare, især da mange af dem i forvejen er svækkede og underernærede efter måneders belejring uden adgang til ordentlig mad. Hjælpearbejdere rapporterer, at mange børn er blevet skilt fra deres forældre i det kaos, der opstår i forsøget på at skaffe mad, så snart de er kommet ud af evakueringsbusserne.

I takt med at vejret bliver værre, stiger bekymringen for dem, der stadig er fanget i det østlige Aleppo. Mens familier venter på evakuering, opholder de sig angiveligt på gaden eller i udbombede bygninger uden mulighed for opvarmning, mad eller lægehjælp. Forhandlingerne om evakuering af det østlige Aleppo og de belejrede Idlib-lansbyer Fuaa og Kefraya er fortsat i gang, men det ser ud til, at snestormen kan påvirke igangsættelsen af evakueringen.

Snestorm forhindrer hjælp i at komme frem
Snestormen hæmmer desuden indsatsen i Idlib, hvor Red Barnets partnere rapporterer om ambulancer, der kører fast på vejene med patienter, som har ventet flere døgn på behandling. En fem måneder gammel pige ankom i går til et hospital med to brækkede ben, en brækket arm og et åbent sår i maven. Hun havde ventet i ti dage på behandling efter at være fanget i belejringen i det østlige Aleppo. Hendes forældre er blevet dræbt, og hendes to sårede søskende er bragt til et andet hospital.

– Vores partnere arbejder døgnet rundt i minusgrader. De gør et heroisk stykke arbejde for at hjælpe familierne, der ankommer fra det østlige Aleppo. Behovene er enorme. Tusindvis af børn er ankommet i løbet af de sidste par dage, og de er sultne, nedkølede og skræmte efter måneders belejring og bombardementer. De har brug for beskyttelse, mad, et sted at bo, medicinsk behandling og på længere sigt hjælp til at vende tilbage til skole og til at få bearbejdet alle de forfærdelige oplevelser, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.

Det, der er sket i Aleppo, skal vi ikke fejre som en succes. Alle de her familier er blevet tvunget væk fra deres hjem, og efter ufattelige lidelser opholder de sig nu i telte og forladte bygninger i en snestorm og frost i et område, som i forvejen er fyldt til randen med fordrevne personer. Der kommer allerede rapporter om, at yderligere 1.500 mennesker vil blive fordrevet fra den belejrede by Madaya og sendt til Idlib. Vi har brug for støtte fra det internationale samfund til at hjælpe disse børn med at overleve vinteren og komme ovenpå igen. Og vi har i den grad brug for at sikre, at denne tragedie aldrig sker igen, siger Jonas Keiding Lindholm

Børn med ubehandlede infektioner får amputeret lemmer
Hjælpearbejdere, som befinder sig i landdistrikterne Idlib og Aleppo, fortæller, at sne gør det meget vanskeligt for ambulancer og hjælpeorganisationernes lastbiler at komme frem, og at sårbare familier fortsat har hårdt brug for hjælp.

– Vores partnere på et hospital støttet af Red Barnet fortæller, at man i de seneste tre dage har modtaget 30 alvorligt tilskadekomne børn på hospitalet. Vi ser rigtig mange børn med infektioner fra sår, som de ikke har fået behandlet korrekt under belejringen. Det betyder, at man ofte er nødsaget til at amputere lemmer, der ikke kan reddes. De børn og voksne, der kommer med busserne, er udsultede og udmattede – de er desperate efter bare at få en kiks. Der er brug for flere tæpper og madforsyninger, men sneen vil gøre arbejdet meget vanskeligt i de kommende dage.

En anden af Red Barnets partnere fortæller fra mødeområdet, hvor busserne fra Aleppo ankommer, at børn gik i chok, da de så de frugter og tilberedte måltider, der blev uddelt.

– Mange løb væk fra busserne og forlod deres forældre for at få fingrene i et æble eller en banan. Det har betydet, at mange børn er blevet væk fra deres familier midt i kaosset. Nogle af dem havde ikke set et stykke frugt i fem-seks måneder, og underernæringen kan tydeligt ses på dem.

Børn har gået sultne rundt i flere dage, mens de har ventet på evakueringen. De er udmattede, syge og traumatiserede. Dres ansigter og hænder er sorte af skidt, sod og støv fra de møbler og genstande, man har brændt af i gaderne og i de udbombede huse i et desperat forsøg på at finde varme.

750.000 mennesker fortsat under belejring i Syrien
Red Barnet opfordrer internationale FN-observatører til at sætte ind i det østlige Aleppo inden for de kommende 24 timer og overvåge evakueringen af de resterende civile for at sikre, at de mest sårbare og de sværest tilgængelige – syge, ældre og børn – er i stand til at forlade byen. Red Barnet opfordrer desuden til, at belejringstaktikkerne skal ophøre i hele Syrien. Mens udgangen af 2016 nærmer sig, lever næsten 750.000 mennesker fortsat under belejring i Syrien. Det er mennesker, der står over for en vinter uden tilstrækkelig mad, mulighed for at holde sig varme eller at søge lægehjælp.

Det gør Red Barnet
Red Barnet uddeler mad, kontanter, tæpper og nødhjælpspakker til tusindvis af fordrevne familier fra det østlige Aleppo. Vi har desuden sendt ekstra forsyninger til sundhedsfaciliteter og skoler for at imødekomme den øgede efterspørgsel.