Nyheder

Skolebørn og studerende er skydeskiver i krige og konflikter

Angreb på skoler og universiteter er blevet et udbredt våben i krigsførelse over de sidste fem år, viser ny rapport. Udviklingen er et angreb på lærdom – og næste generations muligheder for at bære verden videre, advarer Red Barnet.  

Det er blevet markant farligere at være skolebarn, studerende eller underviser i verdensdele med krige og konflikter.
I løbet af de seneste fem år er angreb på skoler og universiteter – flere af dem forsætlige – blevet mere udbredt. I perioden 2013-2017 er der sket mere end 12.700 angreb på 21.000 elever og undervisere.

Det viser en ny, omfattende rapport fra sammenslutningen ’Global Coalition to Protect Education from Attack’ (GCPEA), som Red Barnet er med i.

– Skoleelever er blevet direkte skydeskive i krige og konflikter. I lande som Yemen, Sydsudan, Syrien og Nigeria er det blevet så farligt at gå i skole, at forældre ikke længere tør sende deres børn afsted til undervisning. Det er et angreb på skolegang og dermed også et angreb på næste generations chance for at udvikle en bedre verden, siger Helle Gudmandsen, Red Barnets chef for uddannelse.

Rapporten ’Education under Attack – 2018’ viser blandt andet, at:

• 41 lande hver har oplevet mindst fem angreb på uddannelsesinstitutioner i løbet af den femårige periode. Det er en markant stigning siden GCPEA-sammenslutningens seneste rapport fra 2014, hvor tallet lød på 30 lande i perioden 2009-2013.

• 28 lande – heriblandt Den Demokratiske Republik Congo, Nigeria, Sydsudan, Syrien og Yemen – har oplevet mindst 20 angreb hver i løbet af den femårige periode.

• I 18 lande har der været målrettede angreb mod skolepiger og kvindelige studerende og undervisere.

Ud over direkte angreb er adskillige skoler og universiteter blevet omlagt til militære formål som f.eks. baser eller fangelejre. Det har samtidig øget risikoen for, at børn er blevet rekrutteret som soldater. I mindst 16 lande har den udvikling taget fart. Alene i ét tilfælde (2013) er over 400 skoleelever i Sydsudan blevet tvunget til et liv som børnesoldat.

Behov for global beskyttelse
Midt i denne alarmerende udvikling er der en stigende global enighed om, at skoler og universiteter skal beskyttes og være sikrede zoner i krige og konflikter. Over en tredjedel af FN’s medlemslande (74) – heriblandt Danmark – har underskrevet den såkaldte ’Safe Schools Declaration’, som forpligter stater til at beskytte uddannelsesinstitutioner.

– Danmark underskrev i 2017, og det er meget positivt. Men vi har brug for, at samtlige lande i FN forpligter sig til at beskytte børn og unges skolegang verden over, siger Helle Gudmandsen.

GCPEA-sammenslutningen består af blandt andre Red Barnet, UNICEF, UNESCO, UNRCR og Human Rights Watch

Nyt fra Red Barnet