Sådan taler du
med dit barn om terror

29-06-2016
NYHED

For mange danskere står en sommerferie i Tyrkiet for døren, og lige nu er tv og internet fyldt med optagelser og billeder af hårdt sårede, bevæbnet politi og ambulancer med blå blink i lufthavnen i Istanbul efter gårsdagens selvmordsangreb. Den slags billeder kan være voldsomme for børn at forstå. Derfor er det vigtigt, at forældre og andre voksne taler med børnene om terrorangrebet i Istanbul - for at skabe tryghed og undgå unødig frygt. Red Barnet giver gode råd til hvordan.

Det gør indtryk på os alle, når vi ser de stærke billeder. Vi har ikke ord til at beskrive vores følelser, og vi føler os magtesløse. Det gælder for voksne – og det gælder endnu mere for børn. Terrorattentatet i Istanbul kan vække bekymring, især for de familier, som har planlagt at tilbringe en del af sommerferien i Tyrkiet. De naturlige spørgsmål: Hvad skete der, hvorfor skete det, kan det ske igen og skal jeg være bange? Derfor er det vigtigt, at forældre og andre voksne taler med børn om de tragiske hændelser i Istanbul. Det fortæller psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen.

- En del danske børn har måske et særligt forhold til Tyrkiet. De kan selv have været på ferie i Tyrkiet tidligere, eller de ved, at deres venner lige nu er taget af sted eller skal på ferie i landet. Børn påvirkes af det, de ser og hører. De tumler med mange spørgsmål. Nogle bliver bange og begynder måske at opdigte ting, fordi de ikke helt forstår, hvad der er sket. Derfor er det utrolig vigtig, at forældre får snakket med børnene om det, siger Kuno Sørensen.

Tag hul på snakken

- En uformel samtale over morgenmaden kan bidrage betydeligt til at afværge unødig frygt og skabe tryghed. Her er det vigtigt, at man tager sig god tid og prøver at svare på alle børnenes spørgsmål på en udramatisk måde, siger Kuno Sørensen, der anbefaler alle forældre at tage hul på snakken.

Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer og hvilke spørgsmål, de har, men Red Barnets råd er et godt udgangspunkt: 

  • Tal med dit barn om angrebene i Istanbul.

  • Vær parat til at svare på spørgsmål fra dit barn så konkret som muligt ud fra barnets modenhed, men uden at udpensle detaljer.

  • Husk at især yngre børn ’fylder ud’ med deres fantasi, hvis der er ting, de ikke forstår.

  • Bevar roen.

  • Lad ikke børn under tolv år se tv-nyhederne eller nyheder på nettet alene.

 Se Red Barnets 6 råd om at tale med sit barn ved terrorangreb.