Nyheder

Spinkelt håb for Afrikas Horn

Af Jakob Eilsøe Mikkelsen, chef for Red Barnets arbejde i Afrika

De næste måneder bliver afgørende. Efter næsten tre års uafbrudt tørke på Afrikas Horn har den seneste måneds regn givet et lille håb for de børn og deres familier, som har kæmpet for overlevelse år efter år.

Men én svale gør ingen sommer. Effekterne af den værste tørke i over 40 år forsvinder ikke med det samme, fordi det regner i en måned på Afrikas Horn. Priserne på fødevarer er steget voldsomt, jorden er udpint, og millioner af de dyr, som mange familier lever af, er døde. Børn og deres familier er hårdt medtagede, og mange står i gæld, fordi de har måttet låne for at klare sig fra dag til dag. De kan umuligt genstarte deres tilværelse med kun vejrguderne som støtte. Det er kun de familier, som stadig har geder eller får tilbage, der for alvor kan få glæde af den regn, som er faldet. Langt de fleste familier, som jeg netop har mødt i Somalia, har ingenting. De bor i lejre for mennesker fordrevet af tørken og er fortsat afhængige af, om der kommer nok humanitær hjælp i de kommende måneder. Børn dør stadig af sult og sygdomme hver uge i Somalia.

Tørken på Afrikas Horn er i omfang den værste humanitære katastrofe, jeg har oplevet i mine over 20 års arbejde med nødhjælp og udvikling i Afrika. Op mod 6,6 millioner mennesker sulter lige nu i Somalia – det er mere end hele Danmarks befolkning. 1,8 millioner børn er truet af akut underernæring i Somalia i 2023. FN anslår, at der alene for Somalia er brug for 17,5 milliarder kroner i år til humanitær hjælp, men i skærende kontrast til de massive humanitære behov, er kun omkring 25 procent af planen finansieret – og vi er snart halvvejs igennem året. Der er brug for handling i denne uge på FN’s donorkonference for Afrikas Horn, så det spinkle håb på Afrikas Horn ikke forsvinder. Her har Danmark en oplagt mulighed for at sætte handling bag ordene om at være et grønt foregangsland, der samtidig tager ansvar for ikke lade de mest udsatte i stikken.

 I 2011 kom hjælpen alt for sent. Somalia endte i hungersnød, og en kvart million mennesker mistede livet – halvdelen var børn. Under den næste store tørke i 2017 forhindrede en tidlig og effektiv indsats fra det internationale samfund, at tusindvis af menneskeliv gik tabt. Sidste år, da Afrikas Horn endnu en gang stod på tærsklen til en hungersnød, blev FN’s bøn om nødhjælp igen hørt alt for sent. Det betød, at hjælpen først for alvor nåede frem i slutningen af året. Kun på et hængende år styrede Somalia uden om en officiel hungersnød. Op mod 43.000 menneskeliv anslås at være gået tabt på grund af tørken i Somalia i 2022, viser en rapport fra det somaliske sundhedsministerium fra det somaliske sundhedsministerium, som er lavet i fællesskab med WHO og Unicef.

Regn giver ikke kun et lille håb på Afrikas Horn. Himlen har åbnet sig flere steder, og det har skabt voldsomme oversvømmelser i Somalia og sendt tusindvis af børn på flugt. Oversvømmelserne er en skarp påmindelse om den klimakrise, som verden i øjeblikket står midt i, hvor ekstreme vejrforhold bliver hyppigere og mere intense. En ny rapport slog for nylig fast, at den værste tørke på Afrikas Horn i over 40 år skyldes menneskeskabte klimaforandringer. Klimaforandringer har gjort tørke på Afrikas Horn omkring 100 gange mere sandsynligt, lød det i rapporten.

Derfor er akut nødhjælp på Afrikas Horn ikke nok. Vi er nødt til også at investere langsigtet, da vi kigger ind i en fremtid, hvor de voldsomme tørkeperioder vil ramme regionen med kortere og kortere mellemrum. Vi skal derfor hjælpe børn og familier med at tilpasse sig klimaforandringerne og ruste dem til tørkeperioder – blandt andet ved at styrke deres i forvejen imponerende modstandskraft mod tørker ved f.eks. at sikre vand og foder til nomadernes husdyr. Uddannelse er også et afgørende element i kampen mod klimaforandringer. Mange unge i f.eks. Somalia er nødt til at finde nye leveveje, som ikke er afhængige af dyr og afgrøder, som er sårbare over for klimakatastrofer. Red Barnet støtter derfor tekniske skoler flere steder i Somalia, hvor vi betaler de unges uddannelse til f.eks. at blive ingeniør eller elektriker, og hvor vi sørger for udstyr og materialer. Jeg mødte flere af de unge i Somalia, der drømmer om at starte egne virksomheder, så de både kan bidrage til den grønne omstilling i deres land og kan selv skabe sig en bedre og mere sikker fremtid.  

Og de drømme bliver kun til virkelighed, hvis verdenssamfundet giver næring til det spinkle håb, der er på Afrikas Horn. Uden handling nu vil vi igen risikere at styre mod sult, undernæring og forhøjet børnedødelighed. Det internationale samfund må ikke tøve med både at give humanitær støtte i de kommende måneder og investere i at styrke modstandskraften og livsgrundlaget for børnefamilierne på Afrikas Horn.

Debatindlægget er bragt i Information den 22. maj 2023