Nyheder

Red Barnet sætter fokus på seksuelle overgreb med skolebesøg

Red Barnet, Mica ApS og Lommefilm er gået sammen om at forebygge seksuelle overgreb begået mod unge. Det sker med et nyt undervisningsmateriale, der indeholder kortfilmen ’Træneren’. Fra i dag får skoler over hele landet besøg af Red Barnet.

Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet, og Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet, besøger i dag og i morgen skoler over hele landet. Det gør de for at øge opmærksomheden omkring seksuelle overgreb begået af tillidspersoner som for eksempel sportstrænere, lærere eller præster.

– Alle kan blive udsat for seksuelle overgreb, og derfor skal vi alle tale om det. Unge er særligt sårbare. De er nysgerrige og vil gerne afprøve deres egen seksualitet, og det gør dem mere udsat for at blive forført og manipuleret med. Samtidig kan den voksne også bruge sin magtposition. Fodboldtræneren kan for eksempel true med at sætte den unge af holdet, og det kan gøre det rigtig svært at sige fra, siger Kuno Sørensen.

I dag lancerer Red Barnet i samarbejde med Mica ApS og Lommefilm et nyt undervisningsmateriale, som blandt andet består af den prisvindende kortfilm ’Træneren’. Undervisningsforløbet er målrettet undervisningen på 7. til 10. klassetrin, og formålet er at belyse emnet seksuelle overgreb på børn begået af tillidspersoner. Målet er at give de unge en række redskaber til bedre at kunne sige fra, når de oplever, at deres grænser bliver overskredet.

– Seksuelle overgreb sker ofte efter en såkaldt groomingproces. Grooming er det, der sker, når en voksen opbygger et tæt forhold til et barn eller en ung med det formål at begå et seksuelt overgreb. Det starter måske med et venskab, men så bliver det til noget andet undervejs. De unge skal lære at gennemskue denne proces, og de skal forstå de mekanismer, der er i spil før selve overgrebet. Det er i høj grad det, vores nye undervisningsmateriale handler om, siger Kuno Sørensen.

Overgreb i engelske fodboldklubber
Undersøgelser viser, at 1 procent af alle danske elever i 8. klasse har været udsat for seksuelle overgreb fra en voksen uden for familien. Det svarer til cirka 700 børn i 8. klasse landet over.

I England ruller netop nu en skandale om seksuelle overgreb mod børn i fodboldklubber. Skandalen startede, da en tidligere fodboldspiller fortalte om, hvordan han var blevet udsat for seksuelle overgreb fra sin ungdomstræner. Det har nu medført, at over 500 ofre – heriblandt tidligere landsholdsspillere – har tilkendegivet, at de har været udsat for tilsvarende overgreb. Og antallet vokser hver dag.

Skandalen i England opsigtsvækkende, men vi har set lignende sager herhjemme. For eksempel blev formanden for karateklubben Odense Shotokans for få år siden dømt for at have haft samleje med en af sine elever. Sidste år blev en præst i en frikirke i Silkeborg meldt til politiet for årelang misbrug af børn og unge.

Undervisningsmaterialet ’Træneren’ er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler, Ole Kirks Fond, Aalborg Kommune og Københavns Kommune. Find det gratis materiale på www.redbarnet.dk/sigdet.

Tirsdag den 31. januar besøger Red Barnet skoler i København og Aarhus. Onsdag den 1. februar er det skoler i Kerteminde, Aalborg og Nørresundby, der får besøg.