Nyheder

Red Barnet om Umbrella: Unge vil få øjnene op for alvoren

Politiet sigter 1.000 unge over hele landet for distribution af seksuelt krænkende materiale i operation Umbrella. Red Barnet roser politiet for at prioritere sagen så højt – både af hensyn til ofrene og især på grund af den oplysende og præventive effekt, som politiaktionen vil få. Red Barnet øger bemandingen på sin rådgivning SletDet i dag for at kunne hjælpe de unge, som får behov for det.

Det kan være mig, eller det kunne lige så godt have været mig. Sådan vil mange unge tænke i dag, når 1.000 unge over hele landet sigtes for distribution af seksuelt krænkende materiale som en del af politiets operation Umbrella.

Det er forventningen i Red Barnet. Når organisationen besøger skoler og ungdomsuddannelser og taler med de unge om konsekvenserne af deling af for eksempel intim- eller nøgenbilleder, slår de unge det ofte hen og bagatelliserer deres handlinger. Mange ved heller ikke, at de selv kan blive straffet for at dele krænkende materiale.

Derfor håber Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, at den aktuelle sag vil få en oplysende effekt.

– Der er ros til politiet for at prioritere denne sag så højt – både af hensyn til de konkrete ofre og især for den oplysende og præventive effekt, som denne koordinerede politiaktion må forventes at få. Rigtig mange unge – ud over de 1.000 sigtede – vil tænke: Det her er alvorligt, og det kunne lige så godt være mig, der var blevet sigtet. Der er i den grad brug for oplysning på dette område, siger Kuno Sørensen.

Unge får hjælp gennem SletDet
Gennem rådgivningen SletDet står Red Barnet – som de eneste i Danmark – til rådighed med højt specialiseret viden om digitale sexkrænkelser blandt børn og unge. Organisationen giver anonym hjælp og rådgivning til både de unge, som har oplevet, at intimt materiale af dem selv er blevet delt, og de unge, som har modtaget eller videresendt materiale om andre. Fra rådgivningen SletDet kender Red Barnet til de store konsekvenser, det har både psykisk, socialt og fagligt, når unge får delt for eksempel et nøgenbillede.

– Krænkelser på nettet kan være endnu mere belastende end fysiske krænkelser og seksuelle overgreb i den virkelige verden, fordi de ingen udløbsdato har. Forhåbentlig kan den aktuelle sag være med til at synliggøre, hvor alvorlige krænkelserne er, og hvilke strafferetlige konsekvenser det kan få for dem, der deler materiale, siger Kuno Sørensen.

Red Barnets rådgivning SletDet har fået flere end 700 henvendelser, siden den startede den 1. maj 2016. I dag den 15. januar 2018 har rådgivningen øget bemanding – herunder også telefonrådgivning – for at kunne hjælpe de unge, som får behov for det som følge af operation Umbrella.

SletDet kan kontaktes skriftligt via hjemmesiden eller telefonisk på 2927 0101.

Fem gode råd:
Send eller del aldrig et billede eller en video af andre uden samtykke.
Slet det, hvis nogen sender andres intime billeder til dig.
Stop spredningen. Hvis du har delt, så bed modtagerne om at slette.
Sig fra, og vær med til at skabe en bedre delingskultur.
Søg rådgivning, hvis du selv er blevet ufrivilligt delt, og husk at gemme beviserne.