Nyheder

Red Barnet og Movellas udgiver bog med børns coronahistorier

Fortællinger om livet under corona skrevet af børn i Danmark og Bangladesh bliver foreviget i antologien ’Coronaskygger’. Den nye børne- og ungdomsbog er resultatet af en skrivekonkurrence, som Red Barnet og internetplatformen Movellas udskrev i slutningen af 2020. Vinderteksterne og de andre udvalgte historier vidner om, hvordan børnene har oplevet corona, og kan bruges som afsæt for skolernes arbejde med trivsel efter nedlukningerne.

Lukkede skoler, afstand og mundbind. For mange børn verden over forandrede coronapandemien hverdagen radikalt. Det afspejler sig tydeligt i de 15 tekster skrevet af børn og unge i Danmark og Bangladesh, som Red Barnet og internetplatformen Movellas nu udgiver i en bog.

Antologien ’Coronaskygger’ er resultatet af en skrivekonkurrence for elever fra 6-10.klasse, som Red Barnet og Movellas udskrev i slutningen af 2020. Idéen var at give skoleelever en platform, hvor de kunne slippe oplevelser, frustrationer og tanker løs. Børnene bestemte selv genren og sendte både digte, noveller og dagbogsnotater om et helt særligt år ind til konkurrencen.

Mange delte fine, rørende og eftertænksomme tekster, og det glæder Red Barnet:

- Det er helt fantastisk, at vi nu får mulighed for at dele vinderhistorierne og en række andre udvalgte tekster med resten af verden i ’Coronaskygger’. Med bogen sikrer vi børns og unges stemmer og vigtige vidnesbyrd en plads i historiefortællingen om corona, siger Naja Kinch Sohn, der er seniorrådgiver i Red Barnet og ekspert i børns trivsel.

Bogen kan bruges til trivselsarbejde

’Coronaskygger ’ vil være gratis tilgængelig online, og Red Barnet opfordrer særligt lærere til at gøre brug af bogen.

- Vi synes, børnenes tekster i antologien giver et godt indblik i, hvilke tanker og følelser coronapandemien har sat i gang. Vi håber derfor, at mange lærere vil bruge antologien i undervisningen – meget gerne som afsæt for det fremadrettede trivselsarbejde, som der er særligt brug for i kølvandet på hjemsendelserne, siger Naja Kinch Sohn.

Det er ikke kun elever på danske skoler, der har bidraget til den nye bog. Også piger fra fattige landområder i Bangladesh, hvor Red Barnet støtter pigers uddannelse og under corona har ydet hjemmeundervisning, har deltaget i skrivekonkurrencen. Deres tekster er i den danske version af ’Coronaskygger’ blevet oversat til engelsk, ligesom en række af de danske bidrag i en engelsk version af bogen er blevet oversat, så også elever uden for Danmark kan læse ’Coronashadows’.

- Selvom børn i Danmark og Bangladesh på mange måder lever forskellige liv, er der rigtig mange lighedstræk mellem børnenes oplevelser under corona. Særligt et savn til skolen og kammeraterne går igen i fortællingerne. Derfor bidrager antologien også til interkulturel forståelse ved at lægge op til en snak om livet med corona andre steder i verden – eksempelvis som en del af engelskundervisningen, siger Helle Gudmandsen, der er chef for international uddannelse i Red Barnet.

 

Om ’Coronaskygger’

  • Den danske udgave af bogen er støttet økonomisk af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet og indeholder 10 historier fra børn i Danmark og fem fra børn i Bangladesh. Den engelske udgave af bogen er støttet af Hempel Fonden og indeholder fem historier fra børn i hvert af de to lande.
  • De tre danske vindere af skrivekonkurrencen vandt hver en plads i antologien samt et økonomisk bidrag til klassekassen. Herudover er en række indsendte bidrag til konkurrencen udvalgt til bogen.