Nyheder

Red Barnet og hundredvis af danske skoler fejrer Børnerettighedsdagen

Markant flere skoler end i de foregående år har tilmeldt sig Red Barnets fejring af Børnerettighedsdagen den 20. november. Op mod 300 danske skoler bruger dagen til at styrke børns kendskab til deres egne rettigheder.

Onsdag den 20. november er det Børnerettighedsdagen, og forud for børnenes vigtigste globale mærkedag har Red Barnet oplevet en stigende interesse hos danske skoler for at bruge organisationens undervisningsmateriale til at styrke elevernes viden om deres egne rettigheder.  

Hele 282 skoler fra 90 forskellige danske kommuner har tilmeldt sig Børnerettighedsdagen, dertil kommer skoler fra Færøerne og Sydslesvig. I 2023 deltog 119 skoler i fejringen. For 172 af skolerne, som i år deltager, vil det desuden være første gang, at de fejrer Børnerettighedsdagen sammen med Red Barnet.  

Den stigende interesse for børns rettigheder vækker stor glæde hos Red Barnet, for børn i Danmarks viden om og kendskab til deres egne rettigheder halter, viser flere undersøgelser.  

- Vi er meget glade for, at så mange skoler i år har tilmeldt sig Børnerettighedsdagen, og på den måde går forrest for at lære børn om deres rettigheder. Alt for mange skolebørn i Danmark har et dårligt kendskab til deres egne rettigheder, og det er et stort problem. Uden viden om deres rettigheder står børnene svagere, siger generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen. 

- Det er med rettighederne i hånden, at børnene kan råbe op, når de bliver krænket, når de bliver udsat for overgreb digitalt, eller når deres rettigheder bliver tilsidesat. Når vi styrker børns viden om deres rettigheder, styrker vi også deres muligheder for at handle, siger Johanne Schmidt-Nielsen. 

Sidste år viste en undersøgelse fra UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder, at mere end 4 ud af 10 af børnene i 6-10. klasse ikke kunne komme på én eneste menneskerettighed, og at de havde et lavt kendskab og viden om børns rettigheder. Undersøgelsen viste også, at langt færre børn lærer at respektere andres rettigheder i skolen. I 2019 gjorde det sig gældende for 70 procent, i 2023 var det 45 procent af børnene.  

For nylig har en undersøgelse fra Epinion for Red Barnet og Trygfonden afdækket, at 69 procent af børn og unge i alderen 9 til 17 år indenfor det seneste år har oplevet digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser online, men at mange børn og unge samtidig har svært ved at række ud efter hjælp, når deres rettigheder bliver krænket online.   

- Respekt for hinandens rettigheder kommer ikke af sig selv, men skal holdes ved lige og gives videre fra den ene generation til den næste. Her spiller skolen en helt afgørende rolle i at danne fremtidens borgere og sikre, at børn lærer at bruge deres stemme, og at de forstår deres egne og andres rettigheder, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Om Børnerettighedsdagen

  • Red Barnet fejrer Børnerettighedsdagen hvert år, og det sker blandt andet sammen med organisationens ambassadørskoler. 
  • Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention 20. november 1989. 
  • I år er temaet for Red Barnets markering af Børnerettighedsdagen tryghed – og det emne er valgt af børnene selv. 
  • FN’s Børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande. Den sikrer børns fundamentale rettigheder samt børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse. Danmark har underskrevet, men ikke inkorporeret konventionen i lovgivningen.